Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι μαθητές της Πιερίας και ο έξυπνος κάδος «Smileybin» στην Ελβετία

Με πολύ θετικά σχόλια για την ελληνική αποστολή ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του διαγωνισμού «Company of The Year» του Junior Achievement Europe που διεξάγεται στη Λουκέρνη της Ελβετίας για να αναδειχθεί η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης.  Oι 15χρονοι μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας, δημιουργοί του έξυπνου κάδου ανακύκλωσης «Smileybin», έκαναν εξαιρετική εμφάνιση και στη συνέντευξη που έδωσαν χθες το πρωί στους κριτές και στην επίσημη παρουσίαση της μαθητικής τους επιχείρησης.

Οι 10 κριτές του διαγωνισμού, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά για την καινοτόμα ιδέα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, όπως αυτή εφαρμόζεται με το μηχανισμό του «Smileybin», που ζυγίζει το ανακυκλώσιμο υλικό και επιβραβεύει τους χρήστες με πόντους εκπτώσεων σε δημοτικά τέλη και καταστήματα. Οι κριτές επαίνεσαν ιδιαίτερα την ωριμότητα των παιδιών που είναι τα μικρότερα σε ηλικία που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό. «Μας ρώτησαν πως καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα τεχνολογικά προηγμένο προϊόν σε τόσο μικρή ηλικία», δήλωσε η μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα, στέλεχος της «Smileybin». «Απαντήσαμε ότι συμμετείχαμε πολύ ενεργά σε όλη τη διαδικασία και έτσι αποκτήσαμε γνώσεις και στην τεχνολογία και στην επιχειρηματικότητα. Κυρίως όμως είπαμε ότι τα καταφέραμε γιατί έχουμε πάθος για την ιδέα μας και είμαστε πολύ δεμένη ομάδα. Η απάντησή μας τους άρεσε πολύ, μας είπαν ότι είμαστε πολύ ώριμοι για την ηλικία μας. Γενικά η συνέντευξη πήγε πάρα πολύ καλά», είπε ενθουσιασμένη η Μαρία.

Λίγο μετά τη συνέντευξη, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και θάρρος τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή, πραγματοποίησαν άψογα την παρουσίαση της εικονικής τους επιχείρησης στα αγγλικά και εισέπραξαν ενθουσιώδες χειροκρότημα.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτά τα παιδιά που παρόλο που προέρχονται από ένα μικρό χωριό της Βόρειας Ελλάδας και είναι τα μικρότερα σε ηλικία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, δεν υστερούν σε τίποτα από τους μαθητές των άλλων χωρών. Τα παιδιά της Ελλάδας έχουν πολύ μεγάλες ικανότητες που τις αναπτύσσουν όταν τους δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα, όπως το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», δήλωσε η κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. «Οι μαθητές της Πιερίας έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις στο διαγωνισμό και με το «Smileybin» αλλά και με την ευστροφία και την προσωπικότητά τους» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Αργύρης Τζικόπουλος. «Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και η ελληνική ομάδα είναι από αυτές που έχουν ξεχωρίσει».

 
Η ελληνική αποστολή στη Λουκέρνη

Στη Λουκέρνη βρίσκονται 6 μαθητές-στελέχη της «Smileybin», Ελένη Γεωργή, Μαρία Κοκκάλα, Ελένη Παντελίδου, Ιορδάνης Πασχαλίδης, Χριστίνα Κακουλίδου, και Μάντι Λέσι.  Τα παιδιά συνοδεύονται από τις δύο καθηγήτριες που τα καθοδηγούν σε όλη αυτή τη διαδρομή, κυρίες Τάνια Παντελίδου και Ηρώ Ζιούδρου, καθώς κι από τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο Παναγιώτη Τζέλλο, την πρόεδρο του ΣΕΝ/JA Greece κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, τον Γενικό Διευθυντή κ. Αργύρη Τζικόπουλο και την υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» κα Ελίζα Παυλίδη. Τα παιδιά κατασκεύασαν και έχουν μαζί τους στο διαγωνισμό τον εμπορικό τύπο του «Smileybin» από πλαστικό και διακοσμητικό πλέξιγκλας.

 
Απόψε η ανακοίνωση των νικητών

Στο διαγωνισμό «Company of The Year» του Junior Achievement Europe, συμμετέχουν μαθητικές ομάδες από 36 Ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα έστησαν περίπτερα στο σταθμό του τραίνου της Λουκέρνης, παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους κατοίκους της πόλης και έδωσαν δεύτερη συνέντευξη στους κριτές. Το ελληνικό περίπτερο του «Smileybin» επισκέφθηκαν για να συγχαρούν και να στηρίξουν τους μαθητές, ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία κ. Ιωάννης Μιτζάλης καθώς και ομογενείς. Οι τρείς πρώτοι νικητές θα ανακοινωθούν απόψε σε ειδική τελετή, ενώ θα απονεμηθούν και επτά ειδικά βραβεία. Τέσσερα από τις πολυεθνικές εταιρίες που υποστηρίζουν το «Company Program», την AT&T, την Citi, την FedEx και την MetLife, αλλά και από το Σύλλογο Αποφοίτων του JA Europe, από επιτροπή της Ελβετίας που φιλοξενεί το διαγωνισμό και βραβείο social media.

 
Η εντυπωσιακή πορεία των μαθητών από το χωριό Αλώνια Πιερίας

Τα παιδιά διέγραψαν αυτή την εντυπωσιακή πορεία από το χωριό Αλώνια Πιερίας μέχρι τη Λουκέρνη παρακολουθώντας στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Στον δρόμο για την επιτυχία συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες που όμως τις ξεπέρασαν καθώς είχαν κίνητρα, σωστή καθοδήγηση, πάθος, αμέριστη υποστήριξη από τις εκπαιδευτικούς, τον εθελοντή και το ΣΕΝ/JA Greece,  δημιουργικό ομαδικό πνεύμα και όρεξη για δουλειά. «Το πρόγραμμα μας έδωσε πάρα πολλές ευκαιρίες. Η ζωή μας άλλαξε εντελώς», δήλωσε η μαθήτρια Ελένη Γεωργή. «Είμαστε ήδη βραβευμένοι επιχειρηματίες. Το μέλλον είναι πιο πολύ πιο αισιόδοξο για μας».

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με την υποστήριξη ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Δωρητής του προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Citi, η Eθνική Τράπεζα, η Accenture, η SAP, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα