Έκτακτο Eurogroup –Σταθερή αβεβαιότητα

Τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν από τον Μάιο του 2017 με “επόπτη” την Eurostat;

 
Τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ως επιτυχία επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση τον καθορισμό ημερομηνίας για την συνεδρίαση του  Eurogroup στις 9 Μαΐου, το οποίο αν όλα πάνε καλά θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την λήψη μέτρων 5,4+3,6 δισ. ευρώ.

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων και την ακύρωση του Eurogroup που επρόκειτο να γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν χθες το βράδυ ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε για την ημερομηνία από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η δραματοποίηση που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν απαραίτητη για να περάσει στο εσωτερικό η κυβέρνηση των πακέτο των 9 δισ. Νωρίτερα χθες, το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει την “αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις”. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας μιλώντας με τους συνεργάτες του ανέφερε ότι “η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση”. Συνεχίζοντας δε το κυνήγι μαγισσών της κυβέρνησης, είπε ότι “όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι, τούτες τις μέρες εκτίθενται”.

Σύμφωνα με πληροφορίες  υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, μετά την πρόταση που διατύπωσε η ελληνική πλευρά  τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητά να θεσμοθετηθούν ο άξονας ΔΝΤ  και ο Σόιμπλε να ενεργοποιηθούν από τον Μάιο του 2017 με “επόπτη” την Eurostat.

Σύμφωνα με το Έθνος, καθοριστικά κρίνονται τα οριστικά στοιχεία της Eurostat και οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Τρίτη του Πάσχα.

Πιθανό θεωρείται, δε, το ενδεχόμενο ο επικεφαλής του Eurogroup να καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, πριν την 9η Μαΐου, ώστε ουσιαστικά να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup.

Ωστόσο, εάν στο Eurogroup δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τα μέσα Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα