Βερολίνο: «Όχι» σε έναν πόλεμο νεύρων με το Λονδίνο

To Βrexit φέρνει την ΕΕ ενώπιον ιστορικών προκλήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αναλυθούν με ηρεμία. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε το κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, όπου σχολιάστηκαν τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα.

Το Βερολίνο θέλει να αποφύγει έναν πόλεμο νεύρων ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, λίγες μέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση υπέρ του Brexit. Μιλώντας στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν προσφέρεται για βεβιασμένα και εύκολα συμπεράσματα και κάλεσε σε σύνεση στις αντιδράσεις.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή χωρίς προηγούμενο, η οποία θα πρέπει να αναλυθεί σε βάθος. Το ζητούμενο τώρα είναι να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση η ενδυνάμωση των φυγόκεντρων δυνάμεων και να διατηρηθεί η συνοχή της ΕΕ.

 

«Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί αβεβαιότητα»

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι αυτή δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν προηγουμένως το Λονδίνο δεν καταθέσει αίτηση εξόδου σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Μέχρι τότε η Μεγάλη Βρετανία θα συμμετέχει κανονικά στις εργασίες της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της. Το βρετανικό αίτημα θα πρέπει όμως να κατατεθεί σε «εύλογο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Ζάιπερτ και «δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί αβεβαιότητα».

Όπως συμπλήρωσε, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να γίνουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό το πρίσμα των συμφερόντων και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Η Γερμανία πάντως θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να έχει «εντατικές» οικονομικές συναλλαγές με τη Μεγάλη Βρετανία. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται και οι χειρισμοί της αναφορικά με τη διαχείριση των συνεπειών του Βrexit.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα