Γ. Βαρουφάκης: «Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι»

• Γιάννης Δραγασάκης: «Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης»

 
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμφωνούμε;”. Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη».

Μιλώντας στην «ERTOpen», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν έχει πατηθεί καμία κόκκινη γραμμή, σημειώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά διερωτάται «αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;». Υποστήριξε δε, ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει «και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Απαντώντας σε όσους του ζητούν να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «δεν εξελέγην για αυτό», ενώ αναφορικά με εκείνους που λένε να κλείσει τη συμφωνία, επισήμανε ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το ε-mail Χαρδούβελη. Ο κόσμος μάς εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη, τότε θα υποχωρήσουμε και θα υποταχθούμε όπως οι προηγούμενοι».

Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε, είναι να σταματήσει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και να αναδιανείμει τα βάρη.

 
Γιάννης Δραγασάκης: Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης

Θέμα συλλογικής ευθύνης θέτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αποδέκτης των αντιδράσεων κυρίως της μειοψηφίας για την επερχόμενη συμφωνία με τους δανειστές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook  ζητεί συλλογική απόφαση από τα όργανα του κόμματος και συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη.

Στο μήνυμα ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως «Ο αντιπρόεδρος δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με ποικίλες διαρροές και δημοσιεύματα (για τη συνεδρίαση της ΠΓ). Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όλη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα συλλογικά με σκοπό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Την ίδια ώρα το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι επιδιώκουν η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς να αρχίσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες».

Η εν λόγω δήλωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έγινε στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Το πρωί η Ραχήλ Μακρή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τίποτε που υπερβαίνει τις προεκλογικές κόκκινες γραμμές, ο Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ζήτησε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο της ρήξης να παραμείνει πάνω στο τραπέζι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε μόνο εντολή παραμονής στο ευρώ.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ζήτησε από τους πολίτες, τη στήριξη των κόκκινων γραμμών για λύση χωρίς μνημόνια, λέγοντας «πρέπει να υπάρξει λύση και όχι απλώς μια συμφωνία για την καταβολή της δόσης» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, εξέφρασε την άποψη ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες της διαπραγμάτευσης και ότι όποια συμφωνία έρθει στη βουλή θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Απλά ευχήθηκε η εν λόγω συμφωνία να «προσφέρει προοπτική εξόδου από την κρίση».

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους… παρά τους εκατέρωθεν μαξιμαλισμούς», σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρει λύση».

Σχετικά Άρθρα