Δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων με πολιτική αστάθεια;

•Κρ. Λαγκάρντ: Σαφείς δεσμεύσεις… προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους

•Γ. Ντάισελμπλουμ: Επανεξέταση της βιωσιμότητος  του χρέους μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης

•Ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας

•Φ. Ολάντ: Η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει

•B. Σόιμπλε: Μια ευκαιρία…, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί

•Μ.Σαπέν: Eπείγει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας της Ελλάδας

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες διάρκειας 6 ωρών σχετικά με το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισημαίνει ότι:

«Είναι κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να προχωρήσουν σε σαφείς δεσμεύσεις… προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι εξεταζόταν έως σήμερα».

H Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της είναι «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και τόνισε ενθαρρύνθηκε από την προφανή δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με στόχο να διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα.

 
Γ. Ντάισελμπλουμ: Επανεξέταση της βιωσιμότητος  του χρέους μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, την επίτευξη τελικής συμφωνίας επί του νέου, τριετούς, προγράμματος για την ελληνική Οικονομία. Μιας συμφωνίας, που όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και που εγγυάται τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Με βάση το νέο πρόγραμμα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να λάβει για την ερχόμενη τριετία χρηματικό ποσό που μπορεί να ανέλθει ως τα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν σχεδόν άμεσα. Έξ αυτών, 10 δισ. θα αφορούν την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών. Άλλα 13 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα αφορούν την απόσβεση χρεών του ελληνικού κράτους προς διεθνείς οργανισμούς. Τέλος υπό προϋποθέσεις θα εκταμιευτούν το ερχόμενο δίμηνο άλλα τρία δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την ομαλοποίηση του τρόπου εργασίας των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους  των δανειστών, αλλά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή για το νέο πρόγραμμα. Πρόκειται για βήματα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε ότι θα ενισχυθούν άμεσα με 10 δισ. ευρώ σημείωσε ότι η πλήρης αξιολόγηση της πραγματικής τους κατάστασης θα γίνει το φθινόπωρο.

Ως τον Οκτώβριο, ανέφερε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου οργανισμού που θα επιφορτιστεί με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα  ότι στην ιδιοκτησία του θα περιέλθουν και οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν άλλα 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό που τις αφορά ως τα 25 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι ενισχυμένο και ότι ένα τμήμα των εσόδων του θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Ανέφερε επίσης ότι ως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ληφθούν και σημαντικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφεραν πως θα επανεξεταστεί μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του νέου προγράμματος από την Ελλάδα.

Σημείωσαν πάντως ότι τα δάνεια της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν ορίζοντα ωρίμανσης που υπερβαίνει τα 32 χρόνια και επιτόκιο της τάξεως του 1%. Ανέφεραν επίσης ότι το Δ.Ν.Τ είναι διατεθειμένο να συνεχίσει την αρωγή του προς την Ελλάδα, αλλά μετά τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωζώνη το φθινόπωρο για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Σημείωσαν ωστόσο ότι το ζήτημα της ονομαστικής μείωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι υπό συζήτηση, ενώ ανέφεραν ότι στη σημερινή σύνοδο έλαβε μέρος, έστω έξ αποστάσεως και η Κριστιν Λαγκάρντ.

 
Ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας
«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι. Έθεσαν σε δοκιμασία την υπομονή των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις και ακόμη περισσότερο εκείνη των πολιτών μας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην άβυσσο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αλλά σήμερα, είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι όλα τα μέρη τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» και «το μήνυμα του Eurogroup είναι σαφές: σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει με τρόπο αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ευρωομάδα είναι «ουσιώδης για να αρθούν οι αβεβαιότητες οι οποίες έριχναν το βάρος τους στην Ελλάδα εδώ και έξι μήνες και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι το σημαντικό πλέον είναι να εφαρμοστεί πλήρως» το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε.

Από την άλλη πλευρά οι εταίροι της Αθήνας είναι ανήσυχοι, όπως το έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος, για τον «κίνδυνο πολιτικής αστάθειας» στην Ελλάδα.

 
Φ. Ολάντ: Η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει
Για ένα επιτυχές «αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία έκανε τις προσπάθειες που αναμενόταν» και μια «απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αντιδρώντας στην συμφωνία στο Eurogroup για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

 
B. Σόιμπλε: Μια ευκαιρία…, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε προτείνει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Eurogroup χθες Παρασκευή.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», τόνισε ο Σόιμπλε. «Αυτή είναι μια ευκαιρία», σημείωσε, κρίνοντας ότι «θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί».

«Αυτό όμως που έχει αποφασιστική σημασία είναι η Ελλάδα να κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτίμησε πάντως ότι επρόκειτο για «μια καλή ημέρα», παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει αρχικά.

Ο Σόιμπλε ήταν ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών χωρών μελών της ευρωζώνης που τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

 
Μ.Σαπέν: Eπείγει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας της Ελλάδας
Η Γαλλία εύχεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, ύψους έως και 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, να είναι «το καλό» και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Χάθηκε πολύς χρόνος επί μακρόν», υποστήριξε ο Σαπέν. «Αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας) Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνησή του και η Βουλή της Ελλάδας ανέλαβαν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τώρα επείγει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας της Ελλάδας (…) και η χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες ώστε αυτές να λειτουργήσουν (ομαλά) ξανά», συνέχισε ο Σαπέν.

Ο Σαπέν επέμεινε στο ζήτημα της «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης και στην ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό ήταν απαραίτητο και εξηγεί την εμπιστοσύνη στην εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Σχετικά Άρθρα