Διάδρομος προσγείωσης χωρίς αναπτυξιακή απογείωση;

• H βούληση, ο συμβιβασμός, η ρήξη και οι Δούρειοι ίπποι

 
• Νέα συνάντηση κορυφής, ίδιο αποτέλεσμα;

Την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, αποφάσισαν Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Έχοντας ως δεδομένο ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως τη λήξη της τρέχουσας παράτασης, οι τρείς ηγέτες συναντήθηκαν χτες, παρά το φημολογούμενο παρασκήνιο που ήθελε ακύρωση της εν λόγω συνάντησης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και να επανεκκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος των δύο πλευρών. Κάτι που ως ένα βαθμό φαίνεται να επιτεύχθηκε καθώς ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η ‘Αγγελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να δώσει μια ακόμη ώθηση ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αποχωρώντας χτες ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαία μια λύση που εξασφαλίζει ασφάλεια, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννεάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν. ΑΠΕ

 
• H βούληση, ο συμβιβασμός, η ρήξη και οι Δούρειοι ίπποι

Στα κοινά εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η καγκελάριος Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα Handelsblatt.

 
Πολλοί βουλευτές του συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν πια τη θέληση να συνεχίσουν στο δρόμο της σωτηρίας της Ελλάδας. Σε αντίθεση με την γερμανίδα καγκελάριο η οποία στο πλαίσιο του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δήλωσε «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος». Σε παρόμοια θέση, σύμφωνα με το άρθρο, βρίσκεται και ο έλληνας πρωθυπουργός, αφού εντός της παράταξής του υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη. «Ακόμη και αν καταφέρει ο Τσίπρας να διαπραγματευτεί μία λύση, είναι αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει η παράταξή του». Πάντως η εφημερίδα σχολιάζει και τις αντιδράσεις στην Ευρώπη για τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους: «Υπάρχουν πολλοί δούρειοι ίπποι στην πρόταση της Αθήνας. Φτάνει πια».

Η θέληση της Άγκελα Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αψηφώντας ακόμη και την ρήξη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζεται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας Die Zeit. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είναι μαλωμένος με την καγκελάριο και να έχει θυμώσει μαζί της, ακούγεται από τους συμβούλους του αυτές τις μέρες. Μέχρι και η λέξη παραίτηση έχει ακουστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Ωστόσο η καγκελάριος έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με αποτέλεσμα η θέση του Σόιμπλε να έχει υποβαθμιστεί κατά κάποιον τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής κρίσης. «Η καγκελάριος είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προς τους Έλληνες» γράφει η Zeit θέτοντας συγχρόνως το ερώτημα αν η Ελλάδα θέλει να δεχθεί τη βοήθειά της.

 
Ελληνικές συντάξεις στο μικροσκόπιο
Άρθρο δημοσιεύει η Bild σχετικά με τις ελληνικές συντάξεις, στο οποίο κάνει μια απευθείας σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα της Γερμανίας. Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Σύνταξη στα 56. Γι’ αυτό οι ελληνικές συντάξεις δεν μπορούν πληρωθούν» αναφέρει: «Ο μέσος όρος των ελληνικών συντάξεων ανέρχεται στα 960€, ενώ στη Γερμανία στα 792€. Τα δύο τρίτα περίπου των ελλήνων συνταξιούχων παίρνουν δύο συντάξεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι μόνο περίπου το 20%». Το άρθρο κλείνει με μια πληροφορία σχετικά με την ηλικία συνταξιοδότησης: «Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 56,3 χρόνια. Τον περασμένο χρόνο οι Γερμανοί βγήκαν στην σύνταξη στην ηλικία των 64 ετών κατά μέσο όρο».

Άρθρο που υπογράφει πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σε αυτό ο Γούργκεν Σταρκ εξετάζει τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη συντηρεί μια «χρεοκοπημένη» χώρα, όπως γράφει χαρακτηριστικά και αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά από την Ελλάδα. Η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα δε θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, ούτε η ενδεχόμενη στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία θα έπρεπε να αποτελεί λόγο παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη με κάθε κόστος. Ο βασικότερος λόγος είναι η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να φέρουν την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες ενός Grexit. «Με ή χωρίς ευρώ: η Ελλάδα είναι ειδικά για τους ευρωπαίους πιστωτές μία ακριβή υπόθεση» γράφει χαρακτηριστικά αφού στην έσχατη περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί και να αφήσει στους Ευρωπαίους την απόλυτη ευθύνη.  Πηγή: Deutsche WelleΕπιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

 
• Νέα συνάντηση κορυφής, ίδιο αποτέλεσμα;

Και όμως. Κάτι έχει αλλάξει μετά και τη νέα συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών. Και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να βρουν συμβιβασμό χωρίς να διακινδυνεύσουν ρήξη με το κόμμα τους.

 
Χωρίς ανακοινώσεις επί της ουσίας, αλλά με τη γενική επισήμανση ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σε πιο εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι γερμανοί ανταποκριτές καταγράφουν διάθεση για συμβιβασμό από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιήθηκε στη συνάντηση, όπως τουλάχιστον εκτιμούν.

 
«Άλλη μια άχρηστη συνάντηση κορυφής»
Και οι τρεις πολιτικοί εγκατέλειψαν την αίθουσα χωρίς να προβούν σε εκτιμήσεις, μόνο ο Α. Τσίπρας, συνεχίζοντας κατά την εφημερίδα die Welt την «επίθεση διπλωματίας», έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Το Spiegel θεωρεί ότι και η νέα συνάντηση κορυφής κατέληξε όπως και οι προηγούμενες στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή σε κανένα. Η εφημερίδα Bild μάλιστα την χαρακτηρίζει «άχρηστη». «Άχρηστη γιατί ο Τσίπρας δεν είχε πραγματικό ενδιαφέρον να κάνει συμβιβασμούς, και άχρηστη γιατί ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται τον ελάχιστο χρόνο που απομένει και την ανησυχία μήπως χρεοκοπήσει η χώρα του, και γιατί πιέζει να πάρει περισσότερα χρήματα χωρίς να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις», παρατηρεί ο αρθρογράφος της. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επιμένουν ότι το ηγετικό δίδυμο της ΕΕ έκανε σαφές στον συνομιλητή του ότι η μπάλα βρίσκεται στο δικό του γήπεδο και ότι εκείνος κρατά τα νήματα κάποιου συμβιβασμού.

 
Βούληση, δρόμος, συμβιβασμός;
Βέβαια, αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές, η χθεσινή συνάντηση κορυφής κι εκείνη που θα ακολουθήσει σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θεωρούνται και οι πιο ουσιαστικές από όλες τις προηγούμενες. Οι γερμανοί ανταποκριτές καταγράφουν συμβιβαστική διάθεση και από τις δύο πλευρές. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις ενστάσεις του σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ θα μπορούσε να αποδεχθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, όπως το ζητά η ελληνική πλευρά. Με αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει και τη συνοχή στο κόμμα της που απορρίπτει τρίτο πακέτο διάσωσης. Το πρακτορείο Bloomberg, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση, αποκάλυψε ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνούσε με μια κλιμακωτή συμφωνία, δηλαδή σταδιακή εκταμίευση έναντι μεταρρυθμίσεων, και μια παράταση του προγράμματος, διαψεύστηκε όμως από κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Η Γερμανία αποδέχεται μόνο προτάσεις των τριών θεσμών, όλα τα υπόλοιπα είναι εφευρήματα». Ωστόσο, τα σημεία των καιρών δείχνουν αυτή τη φορά ένα διαφορετικό κλίμα. «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος», δήλωνε η καγκελάριος προσερχόμενη στο συμβούλιο κορυφής. «Είναι ακόμη εφικτή λύση με την Ελλάδα» σημείωνε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ… Πηγή: Deutsche Welle-Ειρήνη Αναστασοπούλου

Σχετικά Άρθρα