ΕΒΙΚΕΝ: Ο ΣΠΕΦ ανακοινώνει την μη παράταση του μέτρου της Διακοψιμότητας, «υποκαθιστώντας» τον Υπουργό Ενέργειας

«Η ελληνική βιομηχανία χάρις στις θυσίες των εργαζομένων της και στη συγκράτηση του κόστους ενέργειας άντεξε στην κρίση, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις εργασίας της, αύξησε τις εξαγωγές. Αυτή η προσπάθεια ανάταξης του παραγωγικού ιστού της χώρας και επανένταξης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν θα υπονομευτεί  από μεμονωμένα συντεχνιακά ή επιχειρηματικά συμφέροντα»

 
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), με ανακοίνωση του, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη, «συμπλήρωσε» τo δελτίο τύπου του Υπουργείου, ανακοινώνοντας τη «δέσμευση» της κυβέρνησης για την μη παράταση του μέτρου της Διακοψιμότητας.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επίσημη ανακοίνωσή της τονίζει ότι  «ωστόσο δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ορισμένα αδιαμφισβήτητα γεγονότα τα οποία είναι γνωστά στους παροικούντες την ενεργειακή αγορά και φυσικά τελούν εν γνώσει τόσο του Υπουργείου όσο και του ΣΠΕΦ:

Πρώτον, στις πρόσφατες ενεργειακές κρίσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου η βιομηχανία συνετέλεσε αποφασιστικά στην αποφυγή της κατάρρευσης του συστήματος μέσα στο χιονιά που θα άφηνε στο σκοτάδι και το κρύο όλη τη χώρα, σταματώντας για 2 συνεχή 24ωρα τη λειτουργία της.

Δεύτερον, κατά το ίδιο επίμαχο διάστημα διαπιστώθηκε η παντελής απουσία οιασδήποτε συνεισφοράς των φωτοβολταϊκών στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τρίτον, στην ελληνική αγορά διατηρούνται ακόμα και σήμερα απαράδεκτα υψηλές για χώρα της EE τιμές στήριξης («feed-in-tariffs»), που εξασφαλίζουν στα μέλη του ΣΠΕΦ εγγυημένη κερδοφορία χάρις στις κρατικές ενισχύσεις, αγνοώντας τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου της υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου ήταν ανάμεσα στα μέτρα που ελήφθησαν για τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε 8 ευρωπαϊκές χώρες και ενισχύει  την διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Τόσο η χρησιμότητα όσο και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της διακοψιμότητας αποδείχθηκαν και είναι απαραίτητο το μέτρο να παραταθεί έως ότου υπάρξει πραγματική  απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Η ελληνική βιομηχανία χάρις στις θυσίες των εργαζομένων της και στη συγκράτηση του κόστους ενέργειας άντεξε στην κρίση, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις εργασίας της, αύξησε τις εξαγωγές. Αυτή η προσπάθεια ανάταξης του παραγωγικού ιστού της χώρας και επανένταξης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν θα υπονομευτεί  από μεμονωμένα συντεχνιακά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.»

Σχετικά Άρθρα