Ελένη Κολιοπούλου: απαραίτητο ένα Κεντρικό Σχέδιο Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ΣΕΒ-ΣΘΒΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της  βιομηχανίας στην περιφέρεια, αλλά και την εμπέδωση της στρατηγικής συνεργασίας των βιομηχανικών συνδέσμων, η Πρόεδρος του Συνδέσμου  Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) κυρία Ελένη Κολιοπούλου, παρέθεσε ομιλία, στην οποία  επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος  προκειμένου να συμβάλει στην έμπρακτη αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης συμμετείχε με θέσεις και προτάσεις στο κοινό υπόμνημα του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων που λειτουργεί στον ΣΕΒ.  Κοινός στόχος η αναζωογόνηση της βιομηχανίας, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς και αποτελούν μια πλήρη εργαλειοθήκη.

 
Η πλήρης ομιλία της κας Κολιοπούλου έχει ως εξής:
Η σημερινή διοργάνωση αποτελεί την δεύτερη κοινή εκδήλωση μεταξύ του Συνδέσμου μας και του ΣΕΒ, μετά από αυτήν του Δεκεμβρίου του 2018, στα πλαίσια υλοποίησης της Καταστατικής μας Σχέσης και του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει.
Αποτελεί στόχο μας :
-Αφενός η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Φορέων μας

και

-Αφετέρου η συζήτηση και η άμεση ανταλλαγή απόψεων με τις επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου μας

για την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο στις Περιφέρειές μας.

Έχουμε τη χαρά να βρίσκονται σήμερα μαζί μας, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, συνοδευόμενος από στελέχη του ΣΕΒ, καθώς και από εκλεκτούς εκπροσώπους, των συνεργαζόμενων με τους Συνδέσμους μας οργανισμών, όπως ο ΙΟΒΕ και η  «ΔιαΝΕΟσις».

Θα μας παρουσιάσουν μια σειρά επίκαιρων θεμάτων, τα οποία μας αφορούν άμεσα, και για τα οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε στη συνέχεια.

Όπως είναι γνωστό ο Σύνδεσμος μας δραστηριοποιείται κυρίως σε δύο περιφέρειες της χώρας, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Αυτό απεικονίζεται ευκρινώς και στην νέα επωνυμία του Συνδέσμου μας, ως ‘Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος’, όπως αποφασίστηκε κατά την τελευταία Γενική μας Συνέλευση, στις 11 Μαΐου 2019 και εγκρίθηκε δια της νόμιμης οδού.

Στους κόλπους του Συνδέσμου περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τις εγκαταστάσεις ή/και την έδρα τους τους σε κάποια από τις δυο περιφέρειες, αλλά πλέον και οπουδήποτε αλλού στον Ελλαδικό χώρο.

Τα μέλη μας, οι επιχειρηματίες και τα στελέχη τους αποτελούν τους αρωγούς και συνοδοιπόρους μας στο απαιτητικό έργο μας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από μια δεκαετία συνεχούς ύφεσης, είναι κοινή πεποίθηση ότι η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

  • της ανάκτησης της δυναμικής της βιομηχανικής παραγωγής
  • της ανάπτυξης έντονης εξωστρεφούς δραστηριότητας

και

  • της προσέλκυσης διεθνών αλλά και εγχώριων επενδύσεων.

Η άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής που προανήγγειλε και μέρος αυτών νομοθετεί ήδη η κυβέρνηση κινούνται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το επιχειρηματικό κλίμα, όπως αντιλαμβανόμαστε από εσάς, έχει βελτιωθεί.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, στη ζωή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ελπίζουμε λοιπόν πως το αποτέλεσμα θα είναι ένα επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο θα νιώθουμε ασφάλεια να επενδύσουμε και να επιχειρούμε.

Όπως έχω τονίσει σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου και θα επισημάνω ακόμη μία φορά η βιομηχανία και ειδικότερα η μεταποίηση συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στις 2 του Σεπτέμβρη 2019, η οποία αφορά στην διάρθρωση των Ελληνικών Επιχειρήσεων για το έτος 2017, ο κλάδος που συνεισέφερε την μεγαλύτερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία ήταν η μεταποίηση, με 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή σε ποσοστό 23,3%.

Ο κλάδος απασχολούσε κατά το έτος αυτό 320.000 άτομα και η δαπάνη για το κόστος του προσωπικού ανήλθε 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη διαφάνεια μπορείτε να δείτε την συμμετοχή και  του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα (μεταποίηση, εξόρυξη, ενέργεια) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, οι δυο περιφέρειες στις οποίες κυρίως δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος μας παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά ως προς την συμμετοχή της βιομηχανίας στην τοπική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ο βιομηχανικός τομέας στη Θεσσαλία, το έτος 2016

  • Δημιουργεί το 16,55% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Απασχολεί το 9,98% των εργαζομένων στην Περιφέρεια
  • Συμβάλει κατά 5,95% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας, κατατάσσοντας την Θεσσαλία στην 6η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.

Στη διαφάνεια απεικονίζεται η συμμετοχή των 3 τομέων της οικονομίας στην σύνθεση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της περιφέρειας Θεσσαλίας, το έτος 2000 και στη συνέχεια τα έτη 2008-2016.

Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται η συμμετοχή της βιομηχανίας στην οικονομία της Θεσσαλίας. Παρατηρούμε ότι η συμμετοχή της είναι ικανοποιητική και δείχνει σημάδια ανόδου.

Θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι και ο πρωτογενής τομέας – απεικονίζεται με το ροζ χρώμα – δείχνει τάσεις ανάκαμψης. Να μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωταθλητής στην βιομηχανία τροφίμων και ο πρωτογενής τομέας της προσφέρει πρώτη ύλη για τον κλάδο αυτό.

Κατά το έτος 2017, 391 Τοπικές Μονάδες Παραγωγής Εγκατεστημένες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πωλούν βιομηχανικά προϊόντα αξίας 2,357 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας κατά 6,02% στα πωληθέντα βιομηχανικά προϊόντα της χώρας.

Οι κλάδοι της Περιφέρειας που παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στις πωλήσεις τους το 2017, σε σχέση με το 2016, είναι οι κλάδοι της παραγωγής βασικών μετάλλων, της επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, της ποτοποιίας, των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων,  των τροφίμων  κλπ

Οι εξαγωγές της Θεσσαλίας για το έτος 2018 ανέρχονται σε 1,349 δισεκατομμύρια Ευρώ περίπου και αποτελούν το 4,04% των εξαγωγών της χώρας.

Οι εξαγωγές της Περιφέρειας κατευθύνονται κυρίως προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τρόφιμα αποτελούν το κύριο εξαγωγικό προϊόν με συμμετοχή περίπου 50 % στις εξαγωγές της περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διατηρεί θετικό εμπορικό ισοζύγιο για δέκατη συνεχή χρονιά.

Το σημείο που δημιουργεί προβληματισμό είναι ότι οι εισαγωγές της περιφέρειες αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές της το τελευταίο έτος, όπως μπορείτε να δείτε και στην διαφάνεια.

Στη Στερεά Ελλάδα ο ευρύτερος βιομηχανικός τομέας κατά το έτος 2016:

  • Δημιουργεί το 35,72% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της περιφέρειας
  • Απασχολεί το 16,91% των εργαζομένων στην Περιφέρεια
  • Συμβάλει κατά 11,41% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας, κατατάσσοντας τη Στερεά Ελλάδα στην 3η θέση μετά τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην διαφάνεια με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται η συμμετοχή της βιομηχανίας στην οικονομία της Στερεάς Ελλάδας. Παρατηρούμε ότι η συμμετοχή της είναι πολύ υψηλή, όπως ήταν αναμενόμενο εφόσον στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται η περιοχή των Οινοφύτων με την υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση.

Με προϊόντα που παράγονται από 521 Τοπικές Μονάδες Παραγωγής, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει με περίπου 6,21 δισεκατομμύρια ευρώ για το έτος 2017 στη συνολική αξία των πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της χώρας, ποσοστό 15,86%.

Οι κλάδοι της εν λόγω περιφέρειας που παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στις πωλήσεις τους το 2017 σε σχέση με το 2016 είναι οι κλάδοι της παραγωγής βασικών μετάλλων, της κατασκευής, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, της κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, της ποτοποιίας, της παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων κλπ

Οι εξαγωγές της Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2018 ανέρχονται σε 1,439 δισεκατομμύρια Ευρώ και αποτελούν περίπου το 4% των εξαγωγών της χώρας.

Τα ¾ (τρία τέταρτα) των εξαγωγών της Στερεάς Ελλάδας κατευθύνονται σε τρίτες χώρες.

Κύρια προϊόντα εξαγωγών της περιφέρειας είναι τα μέταλλα, με ποσοστό 48,21%, τα χημικά-πλαστικά με ποσοστό 20,21%, τα τρόφιμα με ποσοστό 15,%.

Να επισημανθεί ότι σημαντικό πλήθος δυναμικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας ενώ διατηρούν τις μονάδες παραγωγής τους στη Στερεά Ελλάδα, έχουν την έδρα/διοικητικές λειτουργίες στην περιφέρεια Αττικής,

Για το λόγο αυτό το εμπορικό ισοζύγιο της περιφέρειας,  παραμένει αρνητικό, αν και βελτιώθηκε σε σχέση με το 2017, καθότι οι εξαγωγές της αυξήθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου επιθυμώ να επισημάνω και να τονίσω ότι τα στοιχεία που παρουσίασα και σχολίασα αναφέρονται στην ποσοστιαία συμμετοχή της βιομηχανίας στην οικονομία της κάθε περιφέρειας και στη σχετική βελτίωση μεταξύ διαδοχικών ετών.

Σε απόλυτα όμως αριθμητικά μεγέθη και σε σχέση με τα προ της κρίσης στοιχεία, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να καλύψουμε.

Όπως είναι γνωστό σε όλους το 2008 το ΑΕΠ της ώρας ήταν περίπου 242 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2016 176,5 δισεκατομμύρια.

Ομοίως η μείωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενη Αξίας που προέρχεται από τη βιομηχανία μεταξύ 2008 και 2016 ανέρχεται σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο παρατηρείται και στις δυο γεωγραφικές περιφέρειες που καλύπτει ο Σύνδεσμός μας.

Στην Θεσσαλία η πτώση της Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξίας που προέρχεται από την βιομηχανία το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 343 εκατομμύρια ευρώ και στην Στερεά Ελλάδα σε 378 εκατομμύρια Ευρώ.

Αν προσέξετε στη διαφάνεια, η πτώση της  Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας που προέρχεται από την μεταποίηση ανέρχεται σε 687 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αριθμοί απεικονίζουν το ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα της κρίσης στο εθνικό και στα περιφερειακά βιομηχανικά συστήματα.

Ο Σύνδεσμος μας προκειμένου να συμβάλει στην έμπρακτη αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης συμμετείχε με θέσεις και προτάσεις στο κοινό υπόμνημα του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων που λειτουργεί στον ΣΕΒ.

Κοινός στόχος η αναζωογόνηση της βιομηχανίας, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς και αποτελούν μια πλήρη εργαλειοθήκη.

Info: Πίνακες
KOLIOPOULOU -pinakes

Σχετικά Άρθρα