Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ο Πρόεδρος της Aegean Θ. Βασιλάκης

Η εξαιρετική ομιλία – ύμνος στον υπέροχο κόσμο του επιχειρείν του Προέδρου του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητή κ. Μιχάλη Σφακιανάκη, και η ομιλία-εγερτήριο- δράσης στους νέους του  κ. Θεόδωρου Βασιλάκη

 
Την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η Τελετή  Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του  Προέδρου της AEGEAN  κ. Θεόδωρου ΒασιλάκηΤο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει απονείμει 3 φορές στο παρελθόν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα σε διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και είναι η πρώτη φορά που απονέμει το τίτλο σε μια εξέχουσα ηγετική επιχειρηματική προσωπικότητα, τον κύριο Θόδωρο Βασιλάκη.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής κ. Νικόλαος Β. Γεωργόπουλος.

Για το έργο του Τιμωμένου μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Θεόδωρος Βασιλάκης ποτέ δεν αντιμετώπισε την επιχειρηματική επιτυχία ως αυτοσκοπό ή μέσο προσωπικής προβολής. Κάθε του κίνηση, κάθε του επιλογή και απόφαση, ήδη από τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα, έκρυβε πίσω της και ένα όραμα, το οποίο με την πάροδο των χρόνων με μοναδικό τρόπο μετέτρεπε σε εθνική αποστολή. Ο τιμώμενος, ανήκει στους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες που δεν αξιοποίησε το ταλέντο του μόνο για να γευτεί ο ίδιος την χαρά της δημιουργίας ή και να διασφαλίσει στην οικογένειά του ένα καλύτερο μέλλον. Υπηρέτησε και υπηρετεί μια ανομολόγητη από τον ίδιο αποστολή:  το να προσφέρει και να αφήσει κάτι στον τόπο του.  Παρά τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του και τις αντίξοες συνθήκες, κράτησε το κέντρο των επιχειρήσεων του στην Ελλάδα. Γιατί ενδιαφέρεται για τον τόπο του και ταυτίζει τις επιχειρηματικές προοπτικές του με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας που αποτελούν τους δυνητικούς αυριανούς μελλοντικούς ηγέτες του τόπου μας, συμμετέχουν στη σημερινή γιορτή της βράβευσης του χαρισματικού ηγέτη Θόδωρου Βασιλάκη κυρίως για να πάρουν ένα σπουδαιότερο μάθημα από αυτά που τους διδάσκουμε. Και αυτό έχει να κάνει πρώτα με την ελπίδα που γεννάει το  διαχρονικό παράδειγμά ζωής του τιμωμένου σε μια εποχή βαθιάς κρίσης στη χώρα μας και μέσω αυτού η μεταλαμπάδευση της πίστης της αισιοδοξίας αλλά και της εμπιστοσύνης που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα να νιώσουμε όλοι μας». Ο καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης τελειώνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Στο πρόσωπο του Θόδωρου Βασιλάκη το Πανεπιστήμιό μας απονέμει σήμερα τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον αυτοδημιούργητο  χαρισματικό Έλληνα ηγέτη, επιχειρηματία, που δημιούργησε κάνοντας πραγματικότητα τα οράματά του, εγχειρήματα υψηλού ρίσκου. Τα οράματα αυτά θα μπορούσα να τα παρομοιάσω με φωτεινούς ήλιους με  κέντρο τη πατρίδα μας και ακτίνες που αντανακλούν στο διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Εύχομαι δε η σημερινή βράβευση να αποτελέσει και την απαρχή μιας νέας δραστηριότητας του τιμωμένου, την πολύτιμη διαδραστική επαφή του με τους φοιτητές μας. Τελειώνω λέγοντας ότι τον ευχαριστούμε από την καρδιά μας και του ευχόμαστε να συνεχίσει να εμπνέει όλους μας και να υλοποιεί τους φωτεινούς οραματικούς του ήλιους που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η πατρίδα μας σήμερα».

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Τιμωμένου  Προέδρου της AEGEAN, κ. Θεόδωρου Βασιλάκη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς  και την Κοσμητεία της Συγκλήτου, απευθυνόμενος στους νέους, φοιτήτριες και φοιτητές,  που παρευρίσκοντο στην τελετή είπε: «ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε με την παρουσία σας, θα τολμήσω να σας υπογραμμίσω ότι ενώ ζούμε σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, παράλληλα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ζούμε και σε μια από τις πιο ιστορικές και πιο όμορφες χώρες του κόσμου, την Ελλάδα μας. Η Ελλάδα μας που σας περιμένει, σας χρειάζεται τώρα περισσότερο, και δακρύζει όταν σας χάνει στο εξωτερικό». Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι εμείς οι Έλληνες  και η Χώρα μας αποδεδειγμένα έχουμε τη δύναμη να κάνουμε θαύματα, αλλά πρέπει πρώτα αυτό, εμείς να το πιστέψουμε» ενώ ανάμεσα στις συμβουλές που τους έδωσε τους ζήτησε να βλέπουν πάντα τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τ. πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, η Βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος κ. Χρήστος Βαϊτσης, ο Γεν. Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Γ. Τζιάλλας, ο Πρόεδρος του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας,  ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, φορείς της πόλης του Πειραιά, ο επιχειρηματικός κόσμος και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα.

 
Οι ομιλίες του Προέδρου του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητή κ. Μιχάλη Σφακιανάκη, και του  κ. Θεόδωρου Βασιλάκη

 
• Μιχ. Σφακιανάκης: «Ο Θεόδωρος Βασιλάκης διαθέτει τα 3 Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη και  Τύχη»

 «Με εξαιρετική τιμή απευθύνομαι σε εσάς, εκ μέρους του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με την ευκαιρία απονομής του ύψιστου ακαδημαϊκού τίτλου τιμής προς μια εξέχουσα ηγετική επιχειρηματική προσωπικότητα, τον πρόεδρο του ομίλου εταιρειών Θ. Βασιλάκη και πρόεδρο της Aegean Airlines κύριο Θόδωρο Βασιλάκη.

Πριν αναλύσω τη θαυμαστή επιχειρηματική διαδρομή του τιμωμένου, θα σας πω δυο λόγια για το Πανεπιστήμιο μας και ιδιαίτερα το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στα 78 χρόνια  λειτουργίας του, συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια και εδραίωση των επιστημών που θεραπεύει, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και με την παραγωγή επιστημόνων που στελεχώνουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο διαθέτει 9 ακαδημαϊκά τμήματα και 24 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, το πάθος για τελειότητα μας καθοδηγεί και μας εμπνέει να διδάσκουμε, να ερευνούμε και να επικαιροποιούμε διαρκώς τις γνώσεις μας, προς όφελος των φοιτητών μας, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Οι διδάσκοντες, οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές μας αλλά και οι απόφοιτοί μας, δημιουργούν ένα απαράμιλλο δίκτυο ανθρώπων που θέτουν τα υψηλότερα πρότυπα για ηγεσία στην παγκόσμια οικονομία.

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ακαδημαϊκά Τμήματα στην Ελλάδα με εθνική προσφορά και διεθνή αναγνώριση.

Ο συνδυασμός του δυναμικού και καινοτόμου προγράμματος σπουδών του Τμήματος, που εκμεταλλεύεται τις τεχνολογίες αιχμής, στελεχωμένο με έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την αποτελεσματική διάχυση της γνώσης και την ανάπτυξη των απαραίτητων για την μετέπειτα επαγγελματική καταξίωση δεξιοτήτων των φοιτητών μας. Επιπρόσθετα, το Τμήμα προάγει την έρευνα, με την ανάπτυξη διακεκριμένων μεταπτυχιακών καθώς και διδακτορικών προγραμμάτων. Ήδη το Τμήμα μας διαθέτει 5 πετυχημένα μεταπτυχιακά προγράμματα, πρωτοπόρο στην ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών, μιας και τα δυο από αυτά ξεκίνησαν πριν από 21 χρόνια. Τονίζω, λόγω της συσχέτισης του με τον τιμώμενο, το ΜΒΑ με έμφαση στο Τουρισμό που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, μοναδικό τότε στα Βαλκάνια, και συνεχίζει μέχρι σήμερα την απόλυτα πετυχημένη του πορεία. Επίσης το Τμήμα μας συμμετέχει σε ένα διατμηματικό και ένα διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.  Διαχρονικό όραμα μας είναι η δημιουργία ενός καρποφόρου χώρου ηγετών που δεν αρκούνται στο να λειτουργούν τυποποιημένα αλλά προσαρμοζόμενοι στο δυναμικό περιβάλλον να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία ως νέα πρόκληση, αλλάζοντας το μέλλον, οδηγώντας τον κόσμο μας στην πρόοδο θέτοντας εσωτερικά κίνητρα και καλλιεργώντας υψηλή αίσθηση σκοπού με γνώμονα όχι μόνο την επιτυχία αλλά πάνω από όλα την ανθρώπινη αξία.

Η απονομή τίτλου επίτιμου διδάκτορα έχει καταστεί, στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα, θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξωστρέφεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα είναι τιμητικός και απονέμεται σε ημεδαπό ή αλλοδαπό, ο οποίος διέπρεψε στην επιστήμη, στην τέχνη ή στα γράμματα ή προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα, στη χώρα ή στο Πανεπιστήμιο στο οποίο ο τιμώμενος αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας. Το Τμήμα μας έχει απονείμει 3 φορές στο παρελθόν το τίτλο του επίτιμου διδάκτορα σε διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και είναι η πρώτη φορά που απονέμει το τίτλο σε μια εξέχουσα ηγετική επιχειρηματική προσωπικότητα, τον κύριο Θόδωρο Βασιλάκη.

Το έργο μου δεν είναι καθόλου εύκολο. Η δράση του τιμωμένου είναι πολυσχιδής και ευρύτατη στο κόσμο των  Επιχειρήσεων με διεθνή ακτινοβολία, ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο να την παρουσιάσω, με κάποια στοιχειώδη αξίωση πληρότητας, στα χρονικά όρια μιας ομιλίας. Γι΄ αυτό το λόγο, θα επιχειρήσω να φωτίσω στοιχεία της ξεχωριστής με στοιχεία μοναδικότητας επιχειρηματικής διαδρομής του Θ. Β. έτσι ώστε η όποια παράλειψη (που σίγουρα θα γίνει) να μην έχει ιδιαίτερη σημαντικότητα. Θα προσπαθήσω πέρα από το να σας εκθέσω τα γεγονότα που σηματοδοτούν  την πορεία του τιμωμένου να σκιαγραφήσω  όχι το άτομο  σαν  απρόσωπη αριθμητική μονάδα ενός ομοειδούς συνόλου, αλλά το πρόσωπο  μεταδίδοντας την αίσθηση μιας άμεσης σχέσης μαζί του, ούτως ώστε να νιώσετε, όλοι εσείς, πως τον γνωρίζετε προσωπικά.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1958 πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έκανε σπουδές σε θέματα Business Management. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του Ευτύχη Βασιλάκη, από τον οποίο πήρε και το ταλέντο στο επιχειρείν, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 είχε την ευθύνη της διανομής καυσίμων στο νομό Ηρακλείου και σύντομα κατόρθωσε να επεκτείνει την διανομή καυσίμων σε όλο το νησί. Στη συνέχεια το ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα του τον οδηγεί να διευρύνει κι άλλο τις δραστηριότητές του, επικεντρώνοντας τα ενδιαφέροντά του πλέον στον τουρισμό, προβλέποντας την ραγδαία αύξηση που θα είχε ο τομέας αυτός τα επόμενα χρόνια. Έτσι ίδρυσε τη Θ.ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΑΕ με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τουριστικό τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων.

Το 1966 σε ηλικία 26 ετών υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο αντιπροσώπευσης της Hertz στην Κρήτη, με ενοικιαζόμενο στόλο έξι σκαραβαίων. Μ’ αυτούς τους έξι σκαραβαίους ξεκίνησε και το 1974 κατόρθωσε να έχει η Κρήτη περισσότερα αυτοκίνητα από όσα είχε η Hertz σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τότε ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για να πουληθεί η Hertz, διαπραγμάτευση η οποία τον οδήγησε στην Αμερική, όπου πρότεινε στον Πρόεδρο της Hertz International να αποκτήσει την πανελλαδική αντιπροσώπευση της Hertz. Η τελική έκβαση παρά τις αντιξοότητες, καθώς τις ημέρες που ήταν να γίνει η συμφωνία υπήρξε η επιστράτευση του 1974 και ο Θ. Β. επιστρατεύθηκε ως λοχαγός στην Αγία Βαρβάρα, ήταν θετική. Το τίμημα της απόκτησης ήταν μόλις 1 $, μιας και μέτρησε ιδιαίτερα η πρόταση του, η οποία προσέφερε μακροχρόνια ανάπτυξη και αντίστοιχα οφέλη!!!  Το ευτράπελο στην υπόθεση είναι ότι κάποιοι ανταγωνιστές του είχαν προσφέρει διπλάσια τιμή από τη δική του, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό σήμαινε στη πραγματικότητα 2 $!!!  Μετονόμασε τη Hertz Hellas σε Αutohellas κι αυτή πλέον γίνεται το διαβατήριό του για τη συνέχεια που όλοι γνωρίζετε. Σήμερα η Autohellas συμπληρώνει 50 χρόνια αντιπροσώπευσης της Hertz στη χώρα και είναι ο μεγαλύτερος franchisee παγκοσμίως διαθέτοντας 25.000 αυτοκίνητα και δραστηριοποιούμενη  σε 8 χώρες συνολικά (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κύπρο και Ουκρανία).

Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων OPEL και ISUZU.  To 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας SEAT στην Ελλάδα και ακολουθεί η SAAB.

Το 1994 αγοράζει τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετατρέπει σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη – μία δυναμική κίνηση σε μία εσωτερική αγορά, που μόλις απελευθερωνόταν.

Τότε, λίγο πριν την ανατολή του 2000, γεννήθηκε η ιδέα της Aegean, χωρίς ίσως κι εκείνος να μπορεί να φανταστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα του θα γινόταν σε λίγα χρόνια ο εθνικός αερομεταφορέας της πατρίδας μας, αλλά και μια εταιρεία που θα αναγνωριζόταν διεθνώς ως πρότυπο. Ήταν το 1999 όταν διαπιστώνοντας  την παντελή έλλειψη ποιότητας στις αερομεταφορές η μικρή εταιρεία μετατρέπεται σε τακτική εμπορική αεροπορική εταιρεία αρχικά με έναν στόλο 6 ολοκαίνουριων αεροπλάνων και έτσι δημιουργείται η Aegean Airlines.

Η Aegean εξαγοράζει την AIR GREECE  το 1999 και συγχωνεύεται με την CRONUS το 2001. Τα προβλήματα ήταν πολλά με πρώτο την ομογενοποίηση του αεροπορικού στόλου ο οποίος προήλθε από εξαγορές και συγχωνεύσεις των ανωτέρω εταιριών, αλλά και ο ανταγωνισμός με τη κρατική Ολυμπιακή. Είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό ότι πριν από την Aegean υπήρξαν στην Ελλάδα περισσότερες από 20 αποτυχημένες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός αεροπορικός φορέας εκτός της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Aegean είναι η μόνη που τα κατάφερε, ακριβώς γιατί είχε στο τιμόνι της έναν ηγέτη που έδειξε απίστευτη επιμονή και υπομονή στην επίτευξη του στόχου του. Είχε επίσης, πλήρη επίγνωση ότι το κοινό θα επιβράβευε τελικά μια αεροπορική εταιρεία αν τηρούσε τρεις βασικές αρχές που ακούγονται μεν πολύ απλές, αλλά είναι τελικά και τόσο δύσκολες στην καθημερινή εφαρμογή τους. Συνέπεια, ποιότητα και ασφάλεια. Αν το σκεφτείτε είναι οι τρεις καθοριστικές λέξεις που ψάχνουμε όλοι σε κάθε συναλλαγή μας για να εμπιστευθούμε οποιαδήποτε επιχείρηση.

Είναι γεγονός ότι το 1999 ο Θόδωρος Βασιλάκης πήρε το τεράστιο ρίσκο να δημιουργήσει εκ του μηδενός την Aegean, μια νέα αεροπορική εταιρεία, βάζοντας και κερδίζοντας το στοίχημα της αναβάθμισης του αεροπορικού κλάδου της χώρας. Προσέφερε καλύτερες υπηρεσίες στους επιβάτες και παράλληλα συνέδεσε την Ελλάδα με εντελώς νέους προορισμούς με απώτερο σκοπό να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.  Η Aegean ήταν και το πιο δύσκολο εγχείρημα του, το οποίο μας προσφέρει κι ένα ευρύτερο μάθημα το οποίο έχει  να κάνει και με τη τεράστια δυσκολία του αθέμιτου ανταγωνισμού, έχοντας αντιμέτωπο την κρατική Ολυμπιακή. Την οποία τελικά διεκδίκησε και ύστερα από την γνωστή περιπέτειά της, την εξαγόρασε το 2013 δημιουργώντας μαζί της έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό διεθνώς αερομεταφορέα διατηρώντας μάλιστα και το όνομα της. Με την Aegean, ο Θόδωρος Βασιλάκης σε διάστημα ελάχιστων ετών κατόρθωσε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο. Η Aegean όχι μόνον επιβίωσε σ’ έναν από τους πιο δύσκολους και ανταγωνιστικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά πρωτεύει πλέον ανάμεσα σε αεροπορικά μεγαθήρια διαφημίζοντας την χώρα μας διεθνώς και συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα βραβεύεται  από εκατομμύρια επιβάτες όλου του κόσμου ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος, από το 2010, της μεγαλύτερης αεροπορικής συμμαχίας στο κόσμο της Star Alliance, μέλη της οποίας είναι οι κορυφαίες διεθνώς αεροπορικές εταιρείες. Η πιο πρόσφατη βράβευσή της είναι από τη SKYTRAX ως η Καλύτερη Περιφερειακή Εταιρεία στην Ευρώπη το 2015. Είναι η έκτη φορά που η εταιρεία κερδίζει αυτή την διάκριση, έχοντας βραβευτεί ξανά το 2009, 2011, 2012, 2013 και 2014.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από τη συνένωση της Aegean με την Ολυμπιακή, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά  2,8 εκατ. επιβάτες, η AEGEAN πρόσθεσε  41 νέους προορισμούς και απασχολεί 700 περισσότερους εργαζομένους από όσους διέθεταν συνολικά οι 2 εταιρείες πριν συνενωθούν. Σήμερα διαθέτει 61 αεροσκάφη, 12 περισσότερα από το 2013 και πετά σε 145 προορισμούς σε 45 χώρες. Μόνον το  2015, η νέα εταιρεία κατέβαλε στο κράτος  316 εκατ ευρώ φόρο, έναντι 232 εκατ ευρώ που αθροιστικά είχαν καταβάλει οι δύο εταιρείες το 2013. Αύξηση 15% παρουσίασε η επιβατική κίνηση της Aegean Airlines το 2015. Η εταιρεία μετέφερε συνολικά 11.650.374 επιβάτες, 1.537.849 περισσότερους, σε σύγκριση με το 2014. Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από το δίκτυο εξωτερικού, όπου έγινε και η κύρια επιπλέον επένδυση σε νέους προορισμούς και είχε άνοδο 24%, τετραπλάσια από αυτή των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων (6%) στη χώρα.

Η περίπτωση της Aegean απαιτούσε αρκετό χρόνο για να δικαιώσει την αρχική επιχειρηματική επιλογή και καταδεικνύει μια ακόμη πτυχή του χαρακτήρα του Θόδωρου Βασιλάκη την οποία επίσης θεωρώ ίσως το σημαντικότερο παράγοντα στην επιτυχία του: την προσήλωση στο  στόχο.

Μια λιγότερο γνωστή επιχειρηματική δραστηριότητα  του Θ.Β.  που σχετίζεται με το γκολφ, διαβλέποντας  τις ωφέλειες που θα είχε η χώρα ως διεθνές κέντρο του γκολφ –όντας καλός γκόλφερ και ο ίδιος-  με βασικό όπλο το καλό της κλίμα. Άλλα κράτη με χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν καθιερωθεί ως προορισμοί για γκολφ, προσελκύοντας τουρίστες και, μάλιστα, υψηλού εισοδήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όραμά του είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να ενισχύσει τον λεγόμενο ποιοτικό τουρισμό της πατρίδας μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας το μοναδικό μας κλίμα που επιτρέπει τη διεξαγωγή γκολφ 12 μήνες το χρόνο. Η αρχή έχει γίνει ήδη με το Aegean Airlines Pro-Am που έχει ήδη καθιερωθεί πανευρωπαϊκά ως ένα από τα πιο σημαντικά ετήσια τουρνουά γκολφ. Ήδη έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό golf course στην Χερσόνησο της Κρήτης και με το μοναδικό του τρόπο να μετατρέπει κάθε στόχο του σε εθνική αποστολή, προσπαθεί να πείσει και άλλους επιχειρηματίες να μοιραστούν το ίδιο όραμα και να καταστήσουν την Κρήτη, σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια ολόκληρη την Ελλάδα ένα παγκόσμιο κέντρο γκολφ. Ήδη ο κ. Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος έχουμε την τιμή να παρευρίσκεται απόψε, έχει δημιουργήσει 2 εντυπωσιακά γήπεδα γκολφ στη Μεσσηνία, από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Τελειώνοντας, θεωρώ επιβεβλημένο να αναφερθώ σε έναν ακόμη στόχο που ο ίδιος ο Θ.Β έχει θέσει, καθώς δεν σταματά να οραματίζεται επιτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια. Το πλέον πρόσφατο όραμα της ζωής του είναι η δημιουργία, στην Βοιωτία, ενός τεράστιου ανοιχτού πάρκου, στο πρότυπο των Country Clubs που διαθέτουν στις παρυφές τους όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου. Στο πάρκο αυτό θα μπορούν όλοι οι Αθηναίοι να βρεθούν, το πολύ σε μια ώρα, είτε για να τρέξουν, είτε για να κάνουν ποδήλατο, είτε για να παίξουν τένις ή γκολφ, είτε για να κάνουν μια μεγάλη βόλτα με την οικογένειά τους. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη αποκτήσει 3500 στρέμματα γης και εκκρεμεί η αδειοδότηση από πλευράς του κράτους. Γι’ αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο σκαλώνει στα γνωστά εμπόδια και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, εργάζεται άοκνα και αθόρυβα ο Θόδωρος Βασιλάκης, με υπομονή και επιμονή, και είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι και τούτη τη φορά ο στόχος θα στεφθεί με επιτυχία. Γιατί η επιμονή στους στόχους σε συνδυασμό και με τα άλλα ατομικά χαρακτηριστικά του ηγέτη, που ο τιμώμενος διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό, εγγυώνται την επίτευξη τους.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης ποτέ δεν αντιμετώπισε την επιχειρηματική επιτυχία ως αυτοσκοπό ή μέσο προσωπικής προβολής. Κάθε του κίνηση, κάθε του επιλογή και απόφαση, ήδη από τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα, έκρυβε πίσω της και ένα όραμα, το οποίο με την πάροδο των χρόνων με μοναδικό τρόπο μετέτρεπε σε εθνική αποστολή. Ο τιμώμενος, ανήκει στους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες που δεν αξιοποίησε το ταλέντο του μόνο για να γευτεί ο ίδιος την χαρά της δημιουργίας ή και να διασφαλίσει στην οικογένειά του ένα καλύτερο μέλλον. Υπηρέτησε και υπηρετεί μια ανομολόγητη από τον ίδιο αποστολή:  το να προσφέρει και να αφήσει κάτι στον τόπο του, στην Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, και βέβαια στην ίδια την Ελλάδα.   Φωτεινό παράδειγμα το επιχειρηματικό του όραμα για το γκολφ, που σας ανέφερα.

Παρά τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων του και τις αντίξοες συνθήκες, κράτησε το κέντρο των επιχειρήσεων του στην Ελλάδα. Γιατί ενδιαφέρεται για τον τόπο του και ταυτίζει τις επιχειρηματικές προοπτικές του με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Και παράλληλα φροντίζει να περνά απαρατήρητος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως, άλλωστε, έχει κρατήσει εκτός δημοσιότητας και τη πολύ μεγάλη φιλανθρωπική του δράση, για την οποία ξέρω πως αισθάνεται αμήχανα και μόνο που το επισημαίνω, αλλά είμαι υποχρεωμένος σήμερα να κάνω αυτήν την μικρή έστω αναφορά, γνωρίζοντας με έμμεσο τρόπο την προσφορά του.

Όμως, τα παραπάνω δεν αρκούν για να οδηγήσουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματία στην κορυφή. Κατά την άποψή μου τον τιμώμενο χαρακτηρίζουν δύο βασικά προσόντα: Το πρώτο είναι η ικανότητα του να διαβλέπει τις εξελίξεις και να εντοπίζει τις ευκαιρίες. Να εντοπίζει δηλαδή το επιχειρηματικό κενό ή την ευκαιρία και να επιδιώκει να πάρει εγκαίρως θέση. Εδώ αξίζει να αναφέρω το εξής: Αναμφίβολα ο Θ. Β. διαθέτει τα 3 Τ της επιτυχίας : Ταλέντο, Τόλμη και  Τύχη όπως τα όρισε ο μεγάλος Εθνικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Όταν τον ρώτησα όμως, η ερμηνεία της Τύχης που μου έδωσε, έχει να κάνει με το να μπορέσεις να δεις την ευκαιρία που εμφανίζεται μπροστά σου και να την αναδείξεις με το ταλέντο σου και να έχεις τη τόλμη να την υποστηρίξεις μέχρι τη πραγμάτωση της.

Το δεύτερο προσόν του είναι αυτό που κατά τη γνώμη μου οδήγησε τον Θόδωρο Βασιλάκη στην κορυφή στο χώρο του επιχειρείν. Ποιό είναι αυτό;

Ότι δεν φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τον κίνδυνο των επιλογών του που είναι και η πεμπτουσία του επιχειρείν.

Ο ίδιος, θεωρεί ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας του, τους συνεργάτες και τα στελέχη του, τους οποίους δεν χαρακτηρίζει ποτέ «υπαλλήλους», αλλά τους αισθάνεται και τους αποκαλεί πάντα συνεργάτες και τον στεναχωρεί το γεγονός ότι με την ανάπτυξη των επιχειρήσεών του είναι αδύνατον πια να τους θυμάται όλους  με τα μικρά τους ονόματα, αν και δεν έχει χάσει την πραγματικά μοναδική ικανότητά του να τους μεταδίδει το όραμα του. Με αποτέλεσμα καθένας από τους ανθρώπους του να υιοθετεί ως προσωπικό του στοίχημα την επίτευξη κάθε στόχου της εταιρείας και να αισθάνεται την ίδια δικαίωση με τον Θόδωρο Βασιλάκη όταν ο στόχος επιτυγχάνεται.  Τους καθοδηγεί, τους σέβεται, τους αγαπάει και είναι πάντα δίπλα τους τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες στιγμές τους.

Ένα παράδειγμα: Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο άλμα στην αρχή της επιχειρηματικής του καριέρας ήταν η ανάληψη της εκπροσώπησης της Hertz International σε όλη την Ελλάδα, αφού τότε αντιπροσώπευε μόνο ένα μικρό μέρος της χώρας, την Κρήτη. Ο επιχειρηματικός κίνδυνος της κίνησης αυτής ήταν τεράστιος με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα, όταν μάλιστα φορούσε ακόμη την στολή του λοχαγού λόγω της επιστράτευσης στην κρίση της Κύπρου. Ανέλαβε το ρίσκο, ήρθε στην Αθήνα και αναλαμβάνοντας την διοίκηση της εταιρείας, η πρώτη του ενέργεια ήταν να συνάψει άμεσα ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο με το οποίο κάλυπτε πλήρως όλες  τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς το προσωπικό και στελέχη (μισθοί, αποζημιώσεις και ασφαλιστικά ταμεία κλπ) για την περίπτωση που θα αποτύγχανε ή κάτι θα πήγαινε στραβά. Είναι ελάχιστοι οι  επιχειρηματίες που βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα το προσωπικό τους και όχι την εξασφάλιση της προσωπικής τους περιουσίας. Γι αυτό και όλοι οι συνεργάτες του δίνουν το 100% του ζήλου και της παραγωγικότητας τους σε όλες του τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την επιστήμη του Μάνατζμεντ τόσο η ικανοποίηση όσο και η αφοσίωση των υφισταμένων στους στόχους αποτελούν δυο θεμελιώδεις κρίκους στην αλυσίδα που λέγεται αποτελεσματικότητα του ηγέτη.

Προς επίρρωση των παραπάνω μιας και οι έρευνες εμπίπτουν στον κύκλο των ενδιαφερόντων μου, έκανα μια μικρή έρευνα για να διαπιστώσω την άποψη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Βασιλάκη για το πρόεδρο και δημιουργό τους. Και πέραν των υπερθετικών αναμενόμενων αυτό που διαπίστωσα είναι ότι κατά τον Όμηρο ο Θ.Β θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένος. Ο Όμηρος είναι αυτός που στην Ιλιάδα του περιέγραψε τους ηγετικούς χαρακτήρες που ακόμα και σήμερα διδάσκονται στο σύγχρονο Μάνατζμεντ. Τι είχε πει ο Όμηρος πριν 2800 χρόνια; Ευτυχισμένος ο ηγέτης  που κάνει τους υπηκόους του όχι να τον φοβούνται, μα να φοβούνται μήπως αυτός πάθει τίποτε κακό.

Σύμφωνα με την επιστήμη του Μάνατζμεντ οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ικανότητα των ηγετών να πραγματοποιήσουν το όραμά τους και να γίνουν αυτό που αποκαλούμε «χαρισματικοί ηγέτες»,  κατά τον  Bryman, είναι:

– το «όραμα» (vision) με την έννοια της έμπνευσης ή της αποστολής.

– η «επικοινωνία του οράματος», ώστε να είναι πλήρως κατανοητό.

– η σύνδεση του οράματος με την «ενδυνάμωση των μελών της οργάνωσης».

– ο ρόλος του ηγέτη και η «εμπιστοσύνη» των μελών προς αυτόν ως προϋπόθεση για την επίτευξη του οράματος.

Όλα αυτά χαρακτηρίζουν το τιμώμενο με έμφαση στο τελευταίο μιας και μόνο η δική του επιβεβαίωση ότι θα ηγηθεί της υλοποίησης του οράματος αρκούσε στο να συμμετέχουν παίρνοντας και το όποιο ρίσκο τους αναλογούσε. Αν δούμε δε και τα ατομικά χαρακτηριστικά του ηγέτη όπως  τα όρισε ο (Stotgill,  1974) αυτά είναι :

  • Αυτοπεποίθηση
  • Υψηλή νοημοσύνη
  • Ικανότητα να επιδρά
  • Υπομονή στις καθυστερήσεις
  • Αποδοχή των συνεπειών των πράξεων του
  • Ετοιμότητα να καταστέλλει το διαπροσωπικό stress
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών
  • Υπευθυνότητα, επιθυμία για επιτέλεση έργου
  • Επιμονή στους στόχους
  • Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και πρωτοτυπία για επίλυση προβλημάτων

Και εδώ είναι εμφανές ότι όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν το τιμώμενο με έμφαση και πάλι στο τελευταίο, τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Αξίζει να επισημάνω ότι ο Θ. Β. το πιο παράτολμο επιχειρηματικό του βήμα, το μεγαλύτερο ρίσκο του που είχε να κάνει με τη δημιουργία εκ του μηδενός της Aegean, το πήρε στα 59 του χρόνια. Όταν δηλαδή οι περισσότεροι επιχειρηματίες αποφεύγουν τις παράτολμες κινήσεις επιλέγοντας συνήθως να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους ή αποσύρονται από την ενεργό δράση.

Είναι βέβαιο ότι δε θα μπορούσατε να πάρετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον άνθρωπο Θ. Β. αν δε φωτιζόταν και η πλευρά που έχει να κάνει με την οικογένεια του. Σπάνια οι πετυχημένοι επιχειρηματίες πετυχαίνουν στο χτίσιμο μιας σωστά δομημένης οικογένειας. Εδώ έχουμε τη φωτεινή εξαίρεση. Την οικογένεια που λειτουργεί σαν μια πραγματικά ζηλευτή ομάδα. Η σύζυγος του Εμμανουέλα διαθέτοντας κι εκείνη ένα σπάνιο επιχειρηματικό χάρισμα ανέλαβε με θαυμαστή επιτυχία ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Θ. Β. και οι δυο γιοί τους με εξαιρετικές σπουδές, χαμηλούς τόνους, εργατικότητα, συνέπεια και πάνω από όλα ήθος, ο Ευτύχης και ο Γιώργος είναι από τις ζηλευτές περιπτώσεις που προσφέρουν στους γονείς τους την ανείπωτη χαρά να βλέπουν μπροστά τους την επόμενη γενιά να μπορεί να ξεπεράσει την προηγούμενη. Ακόμα και οι ρόλοι τους είναι αρμονικά μοιρασμένοι.  Σήμερα η Εμμανουέλα Βασιλάκη ηγείται της Αutohellas, ο Ευτύχης στην Aegean και ο Γιώργος στο κλάδο αυτοκινήτων.

Στη βράβευση του τιμωμένου από τον  ΙΟΒΕ «ΑΡΙΣΤΕΙΟ» στις  27/04/15 στην αντίστοιχη εμπνευσμένη ομιλία παρουσίασης του ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος έχουμε την τιμή να παρευρίσκεται απόψε, είχε αναφέρει:

‘Το όραμα του Θ. Β. τελικά αφορά την ίδια την πατρίδα του, δηλαδή όλους μας εκπροσωπώντας  μαζί με την οικογένειά του όχι μόνον την παλαιά αυτοδημιούργητη Ελλάδα για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι, αλλά και την νέα Ελλάδα που όλοι αναζητούμε. Αυτή που σχεδιάζει με παρρησία το μέλλον στοχεύοντας πάντα.  Αυτή που δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και αποδεικνύει ότι μπορεί να διακριθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτή που μαθαίνει από τα λάθη της και δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική. Αυτή που αισιοδοξεί, βάζει στόχους κι επιμένει. Και κυρίως την Ελλάδα που εμπράκτως αγωνίζεται για να βγει το ταχύτερο δυνατόν από την κρίση, χωρίς να μεμψιμοιρεί ή να θεωρεί ότι μόνον οι άλλοι έχουν ευθύνη για την μοίρα της. Δηλαδή αυτήν που αναλαμβάνει τις τύχες στα χέρια της και έχει πίστη ότι θα τα καταφέρει. Στο πρόσωπο του Θόδωρου Βασιλάκη αυτή η Ελλάδα βραβεύεται σήμερα και τον ευχαριστούμε από την καρδιά μας που με το διαχρονικό παράδειγμά του εδώ και δεκαετίες μας μεταδίδει την πίστη του, την αισιοδοξία του και κυρίως την εμπιστοσύνη που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα να νιώσουμε για τις δυνάμεις της χώρας μας.’

Σήμερα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας που αποτελούν τους δυνητικούς αυριανούς μελλοντικούς ηγέτες του τόπου μας είναι όλοι εδώ μιας και επιλέξαμε ως Τμήμα να συμμετέχουν στη σημερινή γιορτή της βράβευσης του χαρισματικού ηγέτη Θόδωρου Βασιλάκη κυρίως για να πάρουν ένα σπουδαιότερο μάθημα από αυτά που τους διδάσκουμε. Και αυτό έχει να κάνει πρώτα με την ελπίδα που γεννάει το  διαχρονικό παράδειγμά ζωής του τιμωμένου σε μια εποχή βαθιάς κρίσης στη χώρα μας και μέσω αυτού η μεταλαμπάδευση της πίστης της αισιοδοξίας αλλά και της εμπιστοσύνης που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα να νιώσουμε όλοι μας.  Σίγουρα στην αρένα των επιχειρήσεων  πλεονάζουν οι σκόπιμες συμμαχίες και οι συμφεροντολογικές συμπορεύσεις. Η άσκηση εξουσίας ήταν πάντοτε αμείλικτο δοκιμαστήριο «αντοχής των υλικών» – πόσο ανθεκτική είναι η ανιδιοτέλεια του καθενός, η ετοιμότητα και ικανότητά του για δημιουργική προσφορά, η ελευθερία του από εγωκεντρικές σκοπιμότητες. Όταν παγιδεύεται στη χρήση, η ηγεσία παράγει ηγέτες μιας χρήσεως, εφήμερης φήμης. Όταν όμως η άσκηση εξουσίας είναι άθλημα ανιδιοτέλειας, αυτοπροσφοράς στους ανθρώπους και στην πατρίδα τότε ιδρύει σχέσεις ακατάλυτες από τον χρόνο: το γεγονός της κοινωνίας που δωρίζει ποιότητα ζωής, τη χαρά της συνύπαρξης, τη δυναμική της καλλιέργειας –και αυτά είναι πράγματα «πολυτίμητα», κατά την έκφραση του Γιανναρά.

Ο τιμώμενος καταδεικνύει ότι το σημαντικό δεν είναι πού στεκόμαστε αλλά προς ποια κατεύθυνση κινούμαστε. Για  να φτάσουμε στο στόχο μας πρέπει καμιά φορά να πλέουμε με ευνοϊκό άνεμο και κάποτε ενάντια στο ρεύμα. Δεν πρέπει όμως να μας παρασύρει το ρεύμα ούτε να μας κρατάει η άγκυρα. Η ισχυρή θέληση, η πειθαρχία και η προσήλωση αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ του στόχου και της επίτευξης του. Η επιτυχία παίρνεται, διεκδικείται και είναι άμεσα συνυφασμένη με την προσπάθεια.

Στο πρόσωπο του Θόδωρου Βασιλάκη το Πανεπιστήμιό μας απονέμει σήμερα τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον αυτοδημιούργητο  χαρισματικό Έλληνα ηγέτη, επιχειρηματία, που δημιούργησε κάνοντας πραγματικότητα τα οράματά του, εγχειρήματα υψηλού ρίσκου. Τα οράματα αυτά θα μπορούσα να τα παρομοιάσω με φωτεινούς ήλιους με  κέντρο τη πατρίδα μας και ακτίνες που αντανακλούν στο διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Εύχομαι δε η σημερινή βράβευση να αποτελέσει και την απαρχή μιας νέας δραστηριότητας του τιμωμένου, την πολύτιμη διαδραστική επαφή του με τους φοιτητές μας.

Τελειώνω λέγοντας ότι τον ευχαριστούμε από την καρδιά μας και του ευχόμαστε να συνεχίσει να εμπνέει όλους μας και να υλοποιεί τους φωτεινούς οραματικούς του ήλιους που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η πατρίδα μας σήμερα.»

 
• Θ. Βασιλάκης: «Να βλέπετε πάντα τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας μας»

«Να ευχαριστήσω για την τόλμη να μου κάνει αυτή την τιμή: Το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς  και η Κοσμητεία της Συγκλήτου.

Έχοντας εμπειρία 50 και πλέον ετών στις επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών, θα μου επιτρέψετε να σας διαβεβαιώσω ότι, πολύ πιο μεγάλη και από την οικονομική επιτυχία, είναι η αναγνώριση της προσφοράς μας από το κοινό, και έτσι είμαι βέβαιος , αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για εμένα προσωπικά, αυτή η αναγνώριση, να εκφράζεται και να υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Με την τιμή αυτή που μου κάνετε, μου δίδετε και την ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια  και την οικογένειά μου, και ιδιαίτερα τη σύντροφό μου στη ζωή και στη δημιουργία, Εμμανουέλα, και τα παιδιά μου Ευτύχιο και Γιώργο, που έχουν ήδη πάρει τη σκυτάλη στις επιχειρήσεις μας, με σαφή δείγματα ικανότητας και επιτυχίας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες μου, που όλα αυτά τα χρόνια με βοήθησαν με τη συγκινητική τους προσφορά, στις δραστηριότητες  που τους ενέπλεξα και που αυτοί αγάπησαν.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος που με κάνει περήφανο, είναι ότι η Aegean αποτελεί από την αφετηρία της μια   συλλογική μετοχική προσπάθεια . Μια από τις ελάχιστες επιτυχημένες επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα, με μια ομάδα σημαντικών επιχειρηματιών και φορέων, που μας εμπιστεύτηκε και μας στήριξε ιδιαίτερα στα πρώτα δύσκολα χρονιά. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τους ομίλους Λασκαρίδη, Κωνσταντακόπουλου, Ιωάννου και Δαυίδ καθώς και την Τράπεζα Πειραιώς για την εμπιστοσύνη τους αλλά και  να ευχηθώ να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες συλλογικές προσπάθειες για επιχειρηματικότητα στην χώρα, που ιδιαίτερα σήμερα, έχει ανάγκη από συνεργασίες, και συνένωση δυνάμεων.

Διακρίνω στο ακροατήριο πολλούς νέους, προφανώς φοιτήτριες και φοιτητές, και εκτός από του ότι τους ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν με την παρουσία τους, θα τολμήσω να τους υπογραμμίσω ότι ενώ ζούμε σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση , παράλληλα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ζούμε και σε μια από τις πιο ιστορικές και πιο όμορφες χώρες του κόσμου, την Ελλάδα μας. Η Ελλάδα μας που σας περιμένει, σας χρειάζεται τώρα περισσότερο, και δακρύζει όταν σας χάνει στο εξωτερικό.

Έχω ακούσει  να αναφέρονται  είμαι βέβαιος και εσείς  θα το έχετε ακούσει, από ανεύθυνους και επιπόλαιους εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για την πατρίδα μας, του ύφους τι περιμένεις, αυτοί είναι οι Έλληνες,  εγώ θα σώσω την κατάσταση? Αυτό μου δίδει την ευκαιρία, από αυτή τη θέση που βρίσκομαι, να σας διαβεβαιώσω, ότι εμείς οι Έλληνες  και η Χώρα μας αποδεδειγμένα έχουμε τη δύναμη να κάνουμε θαύματα, αλλά πρέπει πρώτα αυτό, εμείς να το πιστέψουμε (ο καθένας μας).

Εμείς με αυτή την πίστη προχωρήσαμε και κόντρα στην κρίση, κόντρα στον ανταγωνισμό από τα θηρία (τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης)  και στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που είχαμε τα πρώτα μας 10 χρόνια ακόμα και από το Κράτος,  κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, για την οποία διαπιστώνουμε με ευχαρίστηση ότι είναι περήφανοι οι Έλληνες.

Δεν ήταν μια εύκολη πορεία, ήταν δύσκολη αλλά ευχάριστη, δύσκολη γιατί έπρεπε να μαθαίνουμε συνεχώς, και να αποδεικνύουμε καθημερινά, τι κάνουμε σε εκατομμύρια επιβάτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Ευχάριστη γιατί από τα πρώτα χρόνια αρχίσαμε να αισθανόμαστε τη συμβολή μας στην εικόνα της χώρας διεθνώς.

Θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας τα συμπεράσματα που έχω αποκομίσει, από την μέχρι τώρα πορεία μου και αν μου επιτρέπετε να  δώσω στους νέους  κάποιες πατρικές συμβουλές:

  • Να βλέπετε πάντα τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας μας
  • Να βάζετε στόχους κάνοντας οράματα.
  • Να έχετε την υπομονή να δραστηριοποιείστε στην κατάλληλη στιγμή (timing).
  • Να δημιουργείτε χώρους εργασίας με ανθρώπους, που θα τους επιλέγετε από τον χαρακτήρα τους και μετά από τις γνώσεις τους.
  • Να κερδίζετε τους συνεργάτες σας στο επίπεδό τους, και να βεβαιώνεστε ότι αγαπάνε αυτό που κάνουν, γιατί χωρίς αγάπη δεν υπάρχει επιτυχία./ και γιατί επιτυχία είναι οι συνεργάτες σας να αισθάνονται ασφαλείς και παραγωγικοί.
  • Να στοχεύετε διαρκώς στην ποιότητα και στην καινοτομία.
  • Για την πραγματοποίηση των οραμάτων σας και προσωπικών σας στόχων, να στηρίζεστε μόνο στις ικανότητές σας, και όχι σε εφήμερες γνωριμίες και βοήθειες τρίτων, που ίσως μεταγενέστερα να αποτελέσουν τροχοπέδη.
  • Θετικό θα είναι η κάθε προσπάθειά σας να έχει να κάνει άμεσα η έμμεσα, καλό στον μικρό η μεγάλο κοινωνικό χώρο, που δραστηριοποιείστε.

Έτσι μόνο θα απολαύσετε την αναγνώριση, την εκτίμηση, που σας διαβεβαιώνω είναι η καλύτερη ανταμοιβή, όπως προανέφερα.

Έτσι  θα αντλήσετε δύναμη και θάρρος  να ανεβείτε πιο ψηλά πάνω σε σταθερά θεμέλια.

Ναι! όπως θα καταλάβατε και από τα λόγια του αξιότιμου καθηγητή σας κυρίου Σφακιανάκη, εμάς αυτή η αναγνώριση, μας έδωσε την δύναμη και την ώθηση.»

 
INFO Photo (από αριστερά):

Σφακιανάκης, Βασιλάκης , Γεωργόπουλος

Σχετικά Άρθρα