Η Καβάλα πρωταγωνιστεί σε διευρωπαϊκές συνεργασίες

– Η ΔΕΥΑΚ προάγει τη λύση των φυσικών συστημάτων διαχείρισης λυμάτων για τις ορεινές κοινότητες του Δήμου Καβάλας

 

Στην πόλη Tulcea της Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου η 2η τακτική συνάντηση του έργου «Δίκτυο Χωρών της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση ολοκληρωμένων φυσικών συστημάτων διαχείρισης λυμάτων – Wastenet», όπου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) είναι ο επικεφαλής εταίρος.

 

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συγκεκριμενοποίηση των δραστηριοτήτων του έργου που εστιάζονται στην ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και στην κατάρτιση τεχνικών για την κατασκευή τεχνητών υγροτόπων.

 

«Αξιοποιούμε την πλούσια έρευνα στον τομέα των φυσικών συστημάτων διαχείρισης λυμάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΤΜΠ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με τη συνεργασία του συμπολίτη μας, καθηγητή Γιώργου Συλαίου» εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης, «για να δημιουργήσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους κατασκευής και συντήρησης για τις ορεινές κοινότητες του Δήμου Καβάλας.

 

Στόχος μας είναι κατασκευάσουμε τον πρώτο τεχνητό υγρότοπο στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να καλυφθεί ένα πραγματικό κενό.

 

Να μετατρέψουμε δηλαδή ένα χρόνιο πρόβλημα των ορεινών κοινοτήτων μας σε πλεονέκτημα».

 

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσοχαταρίδης, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα μέσω του έργου Wastenet  θα πραγματοποιηθεί μία ενημερωτική ημερίδα στην Παλιά Καβάλα, προκειμένου η ΔΕΥΑΚ, σε συνεργασία με το ΤΜΠ/ΔΠΘ, να παρουσιάσει στους κατοίκους της περιοχής όλες τις παραμέτρους του εγχειρήματος.

 

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου επεσήμανε ότι «με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλουμε την τεχνογνωσία που διαθέτει ο τόπος μας, τη δυνατότητα να παράγει καινοτομία και να δίνει αξία, προάγοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Με τον τρόπο αυτό η πόλη μας κερδίζει αναγνωρισιμότητα και παράλληλα αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή διευρωπαϊκών συνεργασιών που ωφελούν όλους μας».

 

ΙΝFO

Τι είναι το WASTEnet

 

Το έργο WASTEnet έχει διετή διάρκεια, από 01/07/2013 έως 30/06/2015, με εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό 633.302,33 €, συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και κατά 10% από Εθνικούς πόρους.

 

Στόχος του Έργου είναι  η διάδοση της τεχνολογίας των τεχνητών υγροτόπων ως φιλική προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους και καινοτόμα μέθοδο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με έμφαση στην εφαρμογή της στις αγροτικές κοινότητες.

 

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η ΔΕΥΑΚ ενώ συμμετέχουν το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ηλία της Γεωργίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης του Δέλτα του Δούναβη της Ρουμανίας, η Περιφέρεια της Οδησσού (Ουκρανία), η μη-κυβερνητική οργάνωση ECO-TIRAS της Μολδαβίας, από τη Τουρκία το Πανεπιστήμιο της Γιάλοβα και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Μητροπολιτικού Δήμου του Kocaeli (περιοχή Νικομήδειας).

 

INFO Photo : Στιγμιότυπο της συνάντησης

Σχετικά Άρθρα