Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών, το Rebrain Greece και οι κρατικές επιδοτήσεις

-Rebrain Greece  κόστους €14,7 εκ. – Κρατικές επιδοτήσεις  Περιφέρειας Αττικής και Δήμων €22 εκ.-Γιατί;

 
-Οι πολίτες  αδυνατούν να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους

 
-Η δημιουργία μίας  νέας γενιάς κόκκινων δανείων αντανακλά την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία των δανειοληπτών

-Γιατί τόσα υποστυλώματα κ.Βρούτση;

 
Rebrain Greece  κόστους €14,7 εκ. – Κρατικές επιδοτήσεις Περιφέρειας Αττικής και Δήμων €22 εκ.-Γιατί;

Πρωτοβουλία Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της διασποράς με την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης τους (70%) και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ συνολικού κόστους 14,7 εκ. ευρώ.  Με αυτή την τάξη μεγέθους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών με την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης τους (70%) και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση.

Από την άλλη, η ολέθρια συνέχιση συμβατικών πολιτικών, στην διαιώνιση παθογενειών και σπατάλης των δημοσίων  εσόδων, συνεχίζεται. Με τους  πολίτες  να αδυνατούν να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους και ταυτόχρονα να δημιουργείται νέα γενιά κόκκινων δανείων.

 
Αναλυτικά:

Αθροιστικά  το κόστος των δυο ενεργειών που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο, δηλαδή η αγορά τηλεοπτικού προγράμματος από την Περιφέρεια Αττικής και η επιδότηση δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ξεπερνάει τα 22 εκ ευρώ.

Η μεν Περιφέρεια εφόσον υλοποιηθεί στην πενταετία, θα πληρώσει αθροιστικά  2.100.000 ευρώ (42.000  ευρώ  ανα μήνα Χ 12 μήνες Χ 5 χρόνια).

H δε επιδότηση των χρεωκοπημένων σταθμών κοστίζει περίπου (στο σύνολο των λειτουργούντων πανελλαδικά) 20.000.000  ευρώ την πενταετία (4.000.000 ευρώ ανα χρόνο Χ 5 χρόνια).

Σύνολο κρατικών επιδοτήσεων με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, 22 εκ ευρώ. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

 
Ραδιόφωνα μέσω site και web tv

Μια από τις πολλές λύσεις, εκτός από την αξιοποίηση των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, θα ήταν το διαδίκτυο. Ραδιόφωνα μέσω site και web tv. Απλή, καθαρή και χαμηλού κόστους. Όλα τα άλλα είναι διαιώνιση μιας νοοτροπίας που και αυτή μας οδήγησε στην χρεωκοπία και την συνεχιζόμενη κρίση.

 
Οι πολίτες  αδυνατούν να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους

Ενδεικτικό της  οξείας πραγματικότητας  και της  συνεχιζόμενης κρίσης, η οποία δεν απασχολεί τους φορείς χάραξης πολιτικής  σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, είναι ότι οι πολίτες  αδυνατούν να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, που δείχνουν την οξεία και συνεχιζόμενη αδυναμία των πολιτών:  μόνο 50 προτάσεις ρύθμισης, με  κρατική επιδότηση να λαμβάνουν μόνο  21 πολίτες.

Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 6/12/2019:

– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες.

– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες.

– Έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

– Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

– Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.

 

Η δημιουργία μίας  νέας γενιάς κόκκινων δανείων αντανακλά την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία των δανειοληπτών

Με τη Λερναία Ύδρα μοιάζει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, καθώς το υψηλό απόθεμά τους (75,4 δισ.ευρω), παρά τις προσπάθειες μείωσης του που καταβάλλουν οι τράπεζες, τροφοδοτείται διαρκώς με νέα δάνεια που σκάνε. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα πιστωτικά ιδρύματα από τη μία πλευρά μείωσαν το στοκ των «κόκκινων δανείων» κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα από την άλλη στον πίθο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προστέθηκαν περίπου 4,3 δισ.ευρω.

Η δημιουργία μίας  νέας γενιάς κόκκινων δανείων, παρόλες τις πωλήσεις, διαγραφές και ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες, αντανακλά την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία των δανειοληπτών και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Έτσι, από την αρχή του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, «κοκκίνισαν» δάνεια ύψους 3,4 δισ.ευρω,(τα οποία φθάνουν τα 4,3 δισ.ευρω αν προστεθούν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τόκων). Πέρυσι το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος πέρασαν σε καθυστέρηση δάνεια 4,1 δισ.ευρώ, ενώ συνολικά ολόκληρο το 2018 στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προστέθηκαν 7,7 δισ.ευρω.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

 
Γιατί τόσα υποστυλώματα κ.Βρούτση;

Όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν άγχος να παρουσιάσουν δράσεις, καταφεύγουν σε τόσο πληθωρικό λόγο, που αποδεικνύει την  έλλειψη πολιτικής στρατηγικής και ολοκληρωμένου σχεδίου. Στο άγχος, φαίνεται ότι υπέκυψε και  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Διαφορετικά δεν εξηγείται, η γλωσσική υπερφόρτωση εννοιών και η παράταξη νοημάτων που αφορούν διατριβή επιστημονική. Μια παράθεση  της ομιλίας του κατά την παρουσίαση του προγράμματος Rebrain Greece διαφωτίζει και προβληματίζει:

«Αποτελεί εθνικό συμπέρασμα αλλά και εθνικό στοίχημα ότι η ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων μας, το ονομαζόμενο brain drain και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας λόγω της εκθετικής διείσδυσης των νέων τεχνολογιών όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), συνιστούν μείζονες προκλήσεις για τη χώρα μας, καθώς θα έχουν άμεση επίδραση στην παραγωγική της διαδικασία και στην απασχόληση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

(Δεν ανέφερε πώς θα αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω και ιδίως αυτό της  τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο οποίο έχουμε μείνει πίσω)

Πρόσθεσε ότι «το υπουργείο αποτελώντας τον κοινωνικό νευρώνα του κρατικού Μηχανισμού και στο πλαίσιο της Εθνικής προσπάθειας για την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας έθεσε φιλόδοξους στόχους και επιδιώξεις εξ αρχής. Η πρωτοβουλία Rebrain Greece αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του υπουργείου. Συνεργαζόμενος στενά με τα στελέχη του υπουργείου και βοηθώντας όπου χρειάζεται, έχω γίνει κοινωνός της παραγόμενης τεχνογνωσίας. Βλέπω από κοντά το πάθος, το όραμα την ενέργεια που βάζουν σε αυτή την προσπάθεια. Βλέπω τη συστηματικότητα και την γνώση να συνδυάζονται με την καινοτομία και τη διορατικότητα! Και αυτό με κάνει πολύ αισιόδοξο».

Ορισμένες απορίες και παρατηρήσεις:

Τι σημαίνει κοινωνικός νευρώνας και μάλιστα του κρατικού Μηχανισμού;

Άλλο Εθνική προσπάθεια και εντελώς άλλο εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης.

Είναι δυνατό να λες ότι η πρωτοβουλία Rebrain Greece αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του υπουργείου  και ταυτόχρονα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς; Και πιλοτικό και μοναδικό πλεονέκτημα είναι συμβατά;

Η διορατικότητα εξαντλείται στην 12μηνη διάρκεια του προγράμματος; Δηλαδή πέραν του 12μηνου, τι; Ποιες ασφαλιστικές εισφορές, ποιος καθαρός μισθός, ποιες απαλλαγές για τις εταιρίες; Γιατί, είμαστε εθισμένοι στα μνημόνια διαρκείας, στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια,  αλλά για το ανθρώπινο δυναμικό περιοριζόμαστε στα δυο 12μηνα;

Για να μην αναφέρουμε ότι υπάρχουν ήδη και άλλες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, από τις οποίες πολλά θα είχε να μάθει το αρμόδιο υπουργείο.

mywaypress.gr

Σχετικά Άρθρα