Η προστασία του ανταγωνισμού επωφελής για τους οικονομικούς παράγοντες

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, Bruno Lasserre,  μοιράστηκε τις εμπειρίες του για την ανάπτυξη πολιτικών ανταγωνισμού

 
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015, στην Πανεπιστημιούπολη ημερίδα με τίτλο «Η προστασία του ανταγωνισμού στην Κύπρο και την Ευρώπη».

Την εκδήλωση, με κύριο ομιλητή τον κ. Bruno Lasserre,(photo άνω), μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας «Conseil d’Etat», του Γαλλικού Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου (French supreme administrative court) και Πρόεδρο της Γαλλικής Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ).

Στην εισήγησή του με θέμα “Competition policy beyond enforcement: how to foster compliance and spur reform through advocacyο κ. Lasserre παρουσίασε πρακτικούς τρόπους ανάπτυξης πολιτικών καλλιέργειας κουλτούρας ανταγωνισμού και συμμόρφωσης. Εστίασε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη επικοινωνίας με τους οικονομικούς παράγοντες, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση με τις αρχές του ανταγωνισμού αποβαίνει στο τέλος της μέρας προς όφελός τους. Αναφέρθηκε δε σε συγκεκριμένα παραδείγματα της Γαλλίας, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προέκυψαν, προς όφελος σημαντικών «παικτών» μέσα από τη συμμόρφωσή τους. Η συμμόρφωση σημείωσε είναι σημαντική στην καθιέρωση κουλτούρας ανταγωνισμού. Παρακολουθούμε, ανέφερε, εταιρίες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συμμόρφωσης με τις αρχές του ανταγωνισμού, για να προλαμβάνουν παραβιάσεις στις εταιρίες τους.

Στην ομιλία της με θέμα “Overview of Enforcement Activities of the Commission for the Protection of Competition of Cyprus” η κ. Λουκία Χριστοδούλου, Πρόεδρος της ΕΠΑ επικεντρώθηκε στο ρόλο της Επιτροπής στη διασφάλιση ενός υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σωφρόνης Κληρίδης από το Τμήμα Οικονομικών του ΠΚ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Economic analysis and competition policy” και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ του Τμήματος Νομικής ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Private Law and competition policy».

Δείτε τις παρουσιάσεις εδώ. Σύντομα ολόκληρη η ημερίδα στο κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο YouTube.

Σχετικά Άρθρα