Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Ελληνικές ΜμΕ

Το κόστος της παραμένει απαγορευτικό για πολλές ΜμΕ

 
Πρόσβαση μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων (ΜμΕ) στη χρηματοδότηση
Η δημοσιοποίηση της πλέον πρόσφατης έκθεσης της ΕΚΤ για την πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση καταγράφει για την Ελλάδα μια σταθερή μείωση της ακραίας χρηματοδοτικής ασφυξίας, με το ποσοστό των ΜμΕ που θεωρούν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα να μειώνεται σταθερά . Σημειώνεται ότι καθώς ανακάμπτει σταθερά και η προσφορά χρηματοδότησης, μειώνεται αντίστοιχα και το κενό ανάμεσα στη ζήτηση και προσφορά.

Την ίδια ώρα όμως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Ελληνικές ΜμΕ και το κόστος αυτής παραμένει απαγορευτικό για πολλές ΜμΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την ώρα που υποχωρεί σημαντικά, αν και παραμένει το ψηλότερο της ζώνης του ευρώ, το ποσοστό των ΜμΕ που δηλώνει ότι δεν υπέβαλλε αίτηση δανείου λόγω ενδεχόμενης απόρριψης της αίτησης, ο αριθμός των ΜμΕ που δεν χρειάζονται τραπεζική χρηματοδότηση ανακάμπτει . Έτσι δημιουργείται μια εικόνα της αγοράς στην οποία ένα μέρος των επιχειρήσεων έχουν πλέον προσαρμοστεί στην πραγματικότητα μιας οικονομίας στην οποία η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη στα χειρότερα χρόνια της κρίσης, ενώ από την άλλη παραμένει ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που, προφανώς δεν έχουν αποβάλλει την κληρονομιά της κρίσης, και που λόγω των χαρακτηριστικών τους εκλαμβάνουν το κόστος χρηματοδότησης και τα κριτήρια αξιολόγησης μιας αίτησης ως ισχυρούς αποτρεπτικούς παράγοντες.

Πηγή: ΣΕΒ, εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική Οικονομία

Σχετικά Άρθρα