Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες για τις εξελίξεις στη χώρα

Συνομιλίες ως το Eurogroup για προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος- Τζακ Λιού: Όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι ευέλικτες- Westdeutsche Allgemeine Zeitung: «Σε σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις»

 
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές ώστε να επιτευχθεί η άρση του αδιεξόδου και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Για το σκοπό η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, ενώ οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις στη χώρα.

Την Τρίτη μετά το Πάσχα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 -στοιχεία που κατά ευρωπαϊκές πηγές θα ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις.

Πιθανότατα την Τετάρτη ο επικεφαλής του Eurogroup να καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή λίστα προληπτικών μέτρων.

«Τηρήσαμε τη συμφωνία του καλοκαιριού, αποδεχθήκαμε να υπάρχει μηχανισμός δέσμευσης για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των στόχων, με τους αυτόματους σταθεροποιητές, αλλά καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να ψηφίσει προληπτικά περικοπές μισθών για το μέλλον» τονίζουν, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Πλέον, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα: από το να υπάρξει συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση ώς το να αποδεχθεί το Eurogroup την «υπερβολική» -όπως χαρακτηρίζεται- απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ψήφιση προληπτικών μέτρων.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, και με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν ώς τον Μάιο, ή το πολύ ώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, κανείς δεν αποκλείει να δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές.

 
Σχέδιο για τα πρόσθετα μέτρα –Σε αναζήτηση συμβιβασμού;

Συνομιλίες ως το Eurogroup για προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος– Τζακ Λιού: Όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι ευέλικτες- Westdeutsche Allgemeine Zeitung: «Σε σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις»

 
Σχέδιο συμφωνίας για τα πρόσθετα μέτρα κατέθεσε η κυβέρνηση

Σχέδιο συμφωνίας για τα πρόσθετα μέτρα, που θα μπορούσε να προσφέρει λύση στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, έχει καταθέσει στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα.

Με το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και επιβεβαίωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σε εταίρους και δανειστές ένα σχέδιο συμφωνίας, αποδεχόμενη τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ενός συμβιβασμού, που θα δίνει εγγυήσεις στους εταίρους, αλλά δεν θα τσαλακώνεται και η ίδια στα μάτια της κοινής γνώμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση πλήρους λίστας με απολύτως προσδιορισμένα μέτρα.

Μένει τώρα να αποδειχθεί αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί βάση συμβιβασμού και για τους σκληρούς της διαπραγμάτευσης, τους κκ Σόιμπλε και Τόμσεν, οι οποίοι απαιτούν τις ευρύτερες δυνατές εξασφαλίσεις από μια κυβέρνηση που, κατά την εκτίμησή τους, τους έχει προδώσει πολλές φορές.

 
Συνομιλίες ως το Eurogroup για προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος

Στα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών ως το Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

Η ίδια εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης  Μαΐου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών. Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

 
Τζακ Λιού: Όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι ευέλικτες

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι ευέλικτες προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρεται πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην «σημασία» η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να «συνεργαστούν εποικοδομητικά» για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Λιού τόνισε «τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της να φέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο δρόμο μέσω σημαντικής ελάφρυνσης χρέους».

 
«Σε σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις»

Η αδυναμία κυβέρνησης και πιστωτών να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης επαναφέρει στις σελίδες του γερμανικού Τύπου δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. «Η χρεοκοπία απειλεί (σ.σ. να επέλθει) σε τέσσερις εβδομάδες: η ελληνική κρίση επιστρέφει» σημειώνει σε τίτλο ρεπορτάζ της η Westdeutsche Allgemeine Zeitung, θέτοντας το ερώτημα αν «πρέπει τώρα να επέμβει και πάλι η ΕΕ». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, «ειδικοί προειδοποιούν εδώ και αρκετό διάστημα με κεκαλυμμένο τρόπο ότι η ελληνική κρίση επιστρέφει. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για ένα νέο πακέτο λιτότητας βρίσκονται σε σημείο μηδέν», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαβουλεύσεις, ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας ήδη σε δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: πρέπει η ΕΕ να εμβάσει στην Αθήνα σύντομα πρόσθετα κεφάλαια ώστε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη δύσκολη θέση;».

Λύση στο προσωρινό αδιέξοδο θα επιχειρήσει να δώσει το έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαΐου, όπως μεταδίδουν σήμερα πολλές γερμανικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνεται ότι το σημείο τριβής στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι το «προληπτικό πακέτο» μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ. Όπως σημειώνεται, «αυτή η πρόσθετη απόφαση φαίνεται να είναι κάτι σαν γέφυρα μέσω της οποίας θα μπορούσε να εμπλακεί με δικά του κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ, όπως επιθυμεί κατά πρώτο λόγο η γερμανική κυβέρνηση».

Πηγές: Το Βήμα, ΑΠΕ, Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα