Καινοτόμες μαθητικές επιχειρήσεις από ευρηματικά παιδιά

• Τα βραβεία του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», «Καλύτερης Εταιρείας» -«Καινοτόμου Προϊόντος» -«Καλύτερου Περιπτέρου»

 
• Πρώτο πανελλαδικό βραβείο μαθητικής επιχείρησης σε γυμνάσιο της Πιερίας

 
Η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» Smileybin του Γυμνασίου Αλωνίων Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας κατέκτησε το πρώτο βραβείο, της «Καλύτερης Εταιρείας» των Εμπορικών Εκθέσεων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκαν από το «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις αρχές Απριλίου.

Τα ευρηματικά παιδιά της Γ’ Τάξης Γυμνασίου από τα Αλώνια της Πιερίας ξεχώρισαν με την καινοτόμα ιδέα τους να κατασκευάσουν έναν κάδο ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες, το SmileyBin. Ο κάδος έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή. Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!»

Η κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece, που αξιολόγησε τις 67 μαθητικές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στις εκθέσεις, απένειμε το δεύτερο βραβείο για το πιο «Καινοτόμο Προϊόν» στο «ΑPPOLLO» της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «ΕPEIKON» του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Τα παιδιά είχαν την πρωτοποριακή ιδέα και κατάφεραν να υλοποιήσουν το «APPOLLO», μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που συνδυάζεται με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Κοιτώντας μέσα από τα γυαλιά αυτά ο χρήστης περιηγείται εικονικά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που αποκαλείται και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου».  Πρόκειται για μια πολιτιστική επιχείρηση που έχει στόχο την ανάδειξη της Αρχαίας Ελλάδας και την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού της χώρας μας.

Το τρίτο βραβείο «Καλύτερου Περιπτέρου» απονεμήθηκε στην Εικονική Επιχείρηση «ΦρουτοΕΕΕΕΚ…πλήξεις» του Σχολείου Ειδικής Αγωγής, ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου. Τα παιδιά τελειοποίησαν φέτος την περυσινή μαθητική τους επιχείρηση δημιουργώντας μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά και χυμούς από εσπεριδοειδή που μαζεύουν από τα δέντρα της γειτονικής περιοχής του σχολείου τους, κυρίως νεραντζιές.  Με το εντυπωσιακό τους περίπτερο, τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, το πάθος για την επιχείρησή τους και με το γνωστό σεφ Ηλία Μαμαλάκη στο πλευρό τους, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ υψηλή βαθμολογία από τους κριτές.

Απονεμήθηκαν επίσης έπαινοι σε 11 μαθητικές επιχειρήσεις που ξεχώρισαν σε επιμέρους τομείς (οικονομίας, τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργικότητας, τεχνολογίας κ.α.). Όλες οι ομάδες ήταν εξαιρετικές και το έργο των κριτών πολύ δύσκολο. Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΣΕΝ/JA Greece, http://www.senja.gr.

Aνεξάρτητα πάντως από τα αποτελέσματα των εμπορικών εκθέσεων, όλα τα  σχολεία της «Εικονικής Επιχείρησης» έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον τελικό, Πανελλαδικό Διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Καλύτερης Εικονικής Επιχείρησης 2016», που θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου. Τα παιδιά καταθέτουν αυτές τις ημέρες τα επιχειρηματικά τους σχέδια (business plan) τα οποία παίζουν και τον πιο καθοριστικό ρόλο για την συγκεντρωτική βαθμολογία και στη συνέχεια θα προκριθούν οι 10 ομάδες που θα διαγωνιστούν στον τελικό. Ο μεγάλος νικητής θα  εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe στη Λουκέρνη της Ελβετίας, στις 25-28 Ιουλίου 2016.

Τα παιδιά θα βρεθούν φέτος με άλλον «αέρα» στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καθώς η Ελλάδα και το «ΣΕΝ/Junior Achievement Greece» χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στην Ευρώπη. H χώρα μας βραβεύτηκε ως η δεύτερη καλύτερη (μετά την Αυστρία) στην υλοποίηση των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στα σχολεία από τα 39 κράτη  που απαρτίζουν το Junior Achievement Europe. Το βραβείο «Greece Μοdel Nation» απονεμήθηκε στην πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου και  κ. Αργύρη Τζικόπουλο από τον πρόεδρο του JA EUROPE, κ. Jo Deblaere.

Σχετικά Άρθρα