Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Έχει μεγάλη σημασία να είστε παγκόσμιοι παίκτες

Αποφοίτηση 2018: αποχαιρετισμός αλλά και νέα αρχή για τους μαθητές του Pierce!

 
Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018, οι τελειόφοιτοι του Λυκείου και του ΙΒ προγράμματος, που προετοιμάζει τα παιδιά για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, γιόρτασαν την Αποφοίτησή τους (Commencement), μέσα σε κλίμα χαράς, ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης.

 
154 μαθητές της Γ’ Λυκείου και του International Baccalaureate Diploma Programme (ΙΒ) φόρεσαν την τήβεννο και το καπέλο τους και συγκεντρώθηκαν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Κολλεγίου για να αποχαιρετήσουν το σχολείο τους και να υποδεχτούν το μέλλον που ανοίγεται ελπιδοφόρο μπροστά τους.

Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου των Επιτρόπων, ο Principal, οι γονείς, οι φίλοι και οι συγγενείς, οι διευθυντές, καθώς και οι Καθηγητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΙΒ, αποχαιρέτησαν την τάξη του 2018 του Pierce και έδωσαν τις καλύτερες ευχές τους στους αποφοίτους για τα μελλοντικά βήματά τους και πολλές επιτυχίες στη ζωή τους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Θεωρητικής Πληροφορικής του ΜΙΤ και ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της χώρας που διαπρέπει στο εξωτερικό κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, που αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες από τα σχολικά χρόνια και έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές μας.

«Έχει μεγάλη σημασία να είστε παγκόσμιοι παίκτες. Η Ελλάδα έχει μείνει για αρκετό καιρό στην περιφέρεια της παγκόσμιας οικονομίας, τεχνολογίας και πολιτισμού. Γιατί; Εγώ θα σας συμβούλευα να στοχεύετε ψηλά! Όταν ασχολείστε με κάτι να είναι ο στόχος σας ο τελικός του Μουντιάλ. Και ας μην τον πιάσετε, καλό να είναι αυτός ο στόχος. Η αγορά είναι παγκοσμιοποιημένη και η πληροφορία είναι παγκοσμιοποιημένη. Μπορείτε πλέον να πάρετε μαθήματα μέσω Ίντερνετ από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Με τόσο εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, μπορείτε και πρέπει να παίξετε παγκόσμιο παιχνίδι. Πολλές φορές θα λύνετε τοπικές ανάγκες, προφανώς. Αλλά πρέπει να κρατάτε ψηλά τα τα standards! Εσείς θα βγάλετε την Ελλάδα μπροστά. Και μπορείτε!»

Τους τελειόφοιτους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Dr. David G. Horner, ο οποίος απένειμε και τα Βραβεία της εκδήλωσης. Το Βραβείο Προέδρου απονεμήθηκε στον Γεώργιο – Θεοχάρη Παλαιολογόπουλο – Βαγενά, τον τελειόφοιτο που πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην αγγλική γλώσσα (19,3) και το Βραβείο Minnie Mills, στον Εμμανουήλ Γιαννάκη, τον τελειόφοιτο που αποτέλεσε υπόδειγμα ηγεσίας στη σχολική κοινότητα. Τα Βραβεία ακαδημαϊκής επίδοσης απονεμήθηκαν στους τελειόφοιτους που πέτυχαν τον υψηλότερο βαθμό στα τρία χρόνια φοίτησης στο Λύκειο: η Φιλίππα – Λεώνη Κολοκοτσά αναδείχθηκε Valedictorian, με τον υψηλότερο βαθμό (19,7) και η Μαρία – Ελένη Κοιλάκου, η Ειρήνη Κουρή και η Χαραλαμπία Ρεκούμη πέτυχαν τον δεύτερο υψηλότερο βαθμό (19,6) και αναδείχθηκαν Salutatorians.

Ο Principal κ. Eric Trujillo και ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Γεώργιος Βακερλής, καλωσόρισαν με τη σειρά τους τους τελειόφοιτους και τους προσκεκλημένους στην Αποφοίτηση του 2018 και αναφέρθηκαν στις εμπειρίες που αποκόμισαν από το σχολείο, στις εξετάσεις για τα πανεπιστήμια Ελλάδος και εξωτερικού και τους ευχήθηκαν πάντοτε να διακρίνονται και να διαπρέπουν σε ποικίλους τομείς δράσης, επαγγελματικούς χώρους και με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στη συνέχεια, η Dr. S. Sue Horner, Scholar in Residence απένειμε το Harvard Prize Book στον Κυριάκο Στρατάκο, μαθητή της Β’ Λυκείου, που επέδειξε άριστη ακαδημαϊκή επίδοση και ήθος και πέτυχε διακρίσεις σε πολλούς τομείς σχολικών δραστηριοτήτων. Το Pierce είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που απονέμει το συγκεκριμένο βραβείο. Το όνομα του αποδέκτη προτάθηκε από το Pierce και εγκρίθηκε από το Harvard University.

Οι τελειόφοιτες Ξακουστή – Αφροδίτη Μερίκα και Σοφία Χαβελέ – Δασταμάνη, εκπρόσωποι της τάξης τους, εκφώνησαν λόγο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, αντίστοιχα.

«Αγαπητοί συμμαθητές, αντλήστε από το παρελθόν, καθώς θα μας εφοδιάσει με τα κατάλληλα εργαλεία για να χτίσουμε το μέλλον» προέτρεψε τους συναποφοιτούντες της η Σοφία Χαβελέ – Δασταμάνη και συμπλήρωσε: «Τιμήστε αυτούς που προηγήθηκαν χρονικά, αυτούς που αγωνίστηκαν για να διασφαλίσουν τις αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε ο πολιτισμός μας και άνθησε. Αναζητήστε καθοδήγηση στο παρελθόν, ξεδιψάστε στην πηγή της αστείρευτης σοφίας του, μην το αφήσετε, όμως, να καθορίσει το μέλλον σας ή να σας παρασύρει σε έναν φαύλο κύκλο επαναλήψεων και αδικίας, μασκαρεμένο με τη φρούδα υπόσχεση της παράδοσης. Η κατάσταση των πραγμάτων γύρω μας δεν είναι υποχρεωτικά η καλύτερη δυνατή, απλώς είναι η υπάρχουσα κατάσταση. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ως επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και ηγέτες και ο στόχος μας πρέπει να είναι να αντιταχθούμε στις παραπλανητικές αντιλήψεις που, με το πέρασμα του χρόνου, προξένησαν αδικίες, λήθη και αρνητική διάθεση».

«Αποφοιτούμε σε δύσκολους καιρούς, είναι αλήθεια. Ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα. Αδυνατούμε να απαντήσουμε στην πιο απλή ερώτηση: «πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;». Έχουμε, ωστόσο, πίστη στα όνειρά μας και αυτή η πίστη μάς καθοδήγησε στη σχολική μας πορεία μέσα από ατελείωτες ώρες μελέτης, κόπωσης και άγχους. Τώρα, όντας πλέον ενήλικοι, είμαστε επίσημα οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, της γενιάς που καλείται να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο. Το νεαρό της ηλικίας μας πυροδοτεί το πνεύμα αισιοδοξίας που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει τους νέους κάθε εποχής. Η πίστη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, δεν μπορούμε να μην πιστεύουμε σε κάτι. Έχουμε λοιπόν όλα τα εχέγγυα για μια καλή ζωή» σημείωσε η τελειόφοιτος Ξακουστή – Αφροδίτη Μερίκα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Dr. David G. Horner, έδωσε το σύνθημα λέγοντας «Καθώς φεύγετε θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για όσα πετύχατε ως μαθητές και όσα θα πετύχετε ως απόφοιτοι προκειμένου να ενισχύσετε την αποστολή και τις ευγενείς παραδόσεις του Pierce» και οι απόφοιτοί μας πέταξαν ψηλά στον αέρα τα καπέλα τους σε μια συμβολική κίνηση για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού κύκλου, καθώς και της έναρξης της ενήλικης ζωής τους.

Συγχαρητήρια στους αποφοίτους της τάξης του 2018, καλή επιτυχία στις σπουδές τους και σε όποιο δρόμο επιλέξουν να ακολουθήσουν στο μέλλον!

Σχετικά Άρθρα