Μια πρακτική εθνική στρατηγική πρόληψης και σχεδίου

Είναι πλέον αναγκαίο να υπάρξει ένα υπουργείο Πολιτικής Πρόληψης και Σχεδίου, γιατί η ύπαρξη υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι ανέκδοτο

 
«Εκτός από τις προγνώσεις, υπάρχει η πραγματικότητα, Η βροχή ήταν έντονη επί αρκετές ώρες, ώστε να δράσουν οι αρμόδιοι»,  λέει ο Δ/ντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ.Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι το ύψος βροχής των 63 χιλιοστών που ανέφερε ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είναι αυθαίρετη εκτίμηση.

Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά λέει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς. Σε ό,τι αφορά το «112», επισήμανε ότι «η επιλογή της αποστολής του σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του».Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές, γι’ αυτό και προκρίθηκαν τα συμβατικά διασωστικά μέσα. 

Οι κάτοικοι στην  Εύβοια διαψεύδουν το Χαρδαλιά και καταγγέλλουν ότι το κράτος, αν και ήξερε για την κακοκαιρία απουσίαζε. 

Ο Δήμαρχος Ψαχνών από την Πέμπτη έβγαλε ανακοίνωση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Εύβοια και η κυβέρνηση οχυρώθηκε στην γραμμή ότι δεν είχε σωστή πρόβλεψη…

Παράλληλα άρρηκτα συνδεδεμένες με την καταστροφή στην Εύβοια  είναι οι πυρκαγιές του 2019. Ειδικοί είχαν κρούσει πολλές φορές επισήμως τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων ώστε να προληφθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Επίσης  ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν χείμαρροι και ποτάμια που υπερχείλισαν είχαν καθαριστεί ή είχαν μετατραπεί σε αυτοσχέδιες χωματερές, με την συνήθη εγκληματική αδράνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού.

Σχετικά με το 112 μόνο για επιθεωρησιακή παράσταση είναι η δικαιολογία που ψέλλισε ο κ.Χαρδαλιάς. Διότι εκτός από την εντολή εκκένωσης, που προφανώς σε καταιγίδα δεν συνίσταται, και δεν γνωρίζουμε σε ποιο ακριβώς εγχειρίδιο κρίσεων το αναζήτησε ως επιχείρημα, αλλά ακριβώς η ακρότητα του σχολίου του φανερώνει την έλλειψη ψυχραιμίας και σχεδίου. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν μέσω του 112 να επικοινωνηθούν ορθά και έγκαιρα.

Είναι πλέον αναγκαίο να υπάρξει ένα υπουργείο Πολιτικής Πρόληψης και Σχεδίου, γιατί η ύπαρξη υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι ανέκδοτο.  

Μια εθνική στρατηγική πρόληψης  και σχεδίου απαιτεί αυξημένη χρηματοδότηση και ισχυρή  ηγεσία στην ανάπτυξη αυστηρών δράσεων και παρεμβάσεων και όχι απλών διαπιστώσεων και συστάσεων.

Γενικότερα η πρόληψη είναι σοφή επιλογή:  και στις νουθεσίες προς τους νέους  και τους ανυπάκουους πολίτες για την πανδημία στις οποίες καταφεύγει ο κ. Κικίλιας και στα εθνικά θέματα με την εξασφάλιση ζωτικού χώρου μέσω συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες.

Η πρόληψη μέσω ολοκληρωμένου σχεδιασμού, η προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες, τα αντανακλαστικά σε κάθε πεδίο ενος κράτους είναι  επιβεβλημένες πολιτικές ενός σοβαρού κράτους. Πολιτικές που είτε σώζουν ζωές είτε διασφαλίζουν ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά…

Π. Τσακιρίδης

my way press.gr

Σχετικά Άρθρα