Οιδίπους επί Central Park, από το Ίδρυμα Ωνάση

 Η τραγωδία του Σοφοκλή στο πιο πολυσύχναστο πάρκο της Νέας Υόρκης

 
To Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει τη δράση του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφήνοντας το αποτύπωμά του στη μητρόπολη του κόσμου. Από τις 4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου το Public Theater της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το Τhe Gospel at Colonus. Το μιούζικαλ-θρύλος του βραβευμένου Lee Breuer κάνει θριαμβευτική επιστροφή και γιορτάζει την 35η επέτειό του στο ανοιχτό θέατρο Delacorte στο Central Park της Νέας Υόρκης, με ελεύθερη είσοδο. Η αρχαία ελληνική τραγωδία δίνει έμπνευση για έναν «διαφορετικό» Οιδίποδα επί Κολωνώ με γκόσπελ και έναν ιερέα στον κεντρικό ρόλο του αφηγητή.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την αντοχή στον χρόνο, την οικουμενικότητα και τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού δράματος από το Gospel at Colonus, μια αρχαία ελληνική τραγωδία μεταμορφωμένη σε θρησκευτική παραβολή και ενταγμένη στο πλαίσιο της Πεντηκοστιανής Εκκλησίας», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου. «Ο Σοφοκλής έγραψε το πρωτότυπο έργο πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια με σκοπό να παρουσιάζεται σε θρησκευτικές γιορτές προς τιμή του Διονύσου. Οι παραλληλισμοί ανάμεσα στα δύο έργα είναι πολλοί: το στοιχείο της έκστασης, η χρήση του χορού, η δυναμική του τραγουδιού. Και όμως, το κυρίαρχο στοιχείο για το Ίδρυμα Ωνάση, τον θεσμό που εκτός από τον ελληνικό πολιτισμό προάγει την κοινωνική συνοχή και στηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα, είναι το ενωτικό όραμα του Γκόσπελ. Πρόκειται για μια παραγωγή που συνδέει πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους καλώντας τους θεατές να συμμετέχουν σε μια κοινή πνευματική εμπειρία, παρόμοια με αυτή που θα βίωναν σε μια εκκλησία. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του θεάτρου από την αρχαιότητα, και στο Ίδρυμα Ωνάση είμαστε υπερήφανοι που μεταφέρουμε αυτή την εξαιρετική εκδοχή του έργου του Σοφοκλή σε εκείνο το θέατρο της Νέας Υόρκης που μοιράζεται τα περισσότερα κοινά στοιχεία με το αρχαίο ελληνικό αμφιθέατρο: το Delacorte Theatre στο Central Park».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Public Theater Oskar Eustis, δηλώνει: «Το “The Gospel at Colonus” είναι ένα αριστούργημα, από τα πιο άμεσα και λαϊκά έργα του Lee, ένα εξαιρετικό κράμα ελληνικής τραγωδίας και βιβλικής παράδοσης και ένας θαυμάσιος στοχασμός για τη ζωή και τον θάνατο».

 
Συντελεστές:

Λιμπρέτο, Πρωτότυποι Στίχοι, Σκηνοθεσία: Lee Breuer
Πρωτότυπη Μουσική, Προσαρμοσμένοι Στίχοι, Μουσική Διεύθυνση: Bob Telson
Παραγωγή: Sharon Levy/Dovetail Productions, Inc.
Συνεργάτης παραγωγός: Mabou Mines

Ερμηνεύουν: Rev. Dr. Earl F. Miller, The Blind Boys of Alabama, The Legendary Soul Stirrers: Willie Rogers, Ben Odom, Gene Stewart, Wren T. Brown, Greta Oglesby, Shari Addison, J.D. Steele, Tina Fabrique, Jeff Young, Sam Butler Jr., Jay Caldwell, Kevin Davis, Carolyn Johnson-White, Josie Johnson

 
Διαβάστε περισσότερα:

Το εμβληματικό μιούζικαλ επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά από το 2004 για να γιορτάσει την 35η επέτειο του πρώτου ανεβάσματος του στο Brooklyn Academy of Music και να τιμήσει τον οραματιστή σκηνοθέτη Lee Breuer για το συνολικό του έργο και την ιστορική συνεργασία του με το The Public Theater. Το The Gospel at Colonus σε λιμπρέτο, πρωτότυπους στίχους και σκηνοθεσία του Lee Breuer, πρωτότυπη μουσική, προσαρμοσμένους στίχους και μουσική διεύθυνση του υποψήφιου για Όσκαρ Bob Telson, έκανε διθυραμβική πρεμιέρα το 1983 στο Next Wave Festival  του Brooklyn Academy of κερδίζοντας το Βραβείο Obie για Outstanding Musical ενώ ήταν φιναλίστ για το βραβείο Pulitzer του 1985.

Είναι μία από τις πιο πληθωρικές εκδοχές του κλασσικού έργου του Σοφοκλή Οιδίπους επί Κολωνώ. Με τις θορυβώδεις δονήσεις μιας λειτουργίας γκόσπελ, η βραβευμένη με Obie διασκευή τιμά έναν μύθο ηλικίας 2400 χρόνων, εκείνον τη λύτρωσης του Οιδίποδα, υπό τους ήχους ξεσηκωτικών γκόσπελ και μπλουζ μουσικής.

Το The Gospel at Colonus είναι μια μοναδική παράσταση στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 40 μοναδικές φωνές, ανάμεσά τους και οι θρύλοι της γκόσπελ The Blind Boys of Alabama και οι The Original Soul Stirrers.

Ο οραματιστής σκηνοθέτης και σεναριογράφος Lee Breuer (σύλληψη, προσαρμογή, λιμπρέτο, πρωτότυποι στίχοι και σκηνοθεσία), Ιππότης και υπότροφος του MacArthur Fellows Program, είναι συγγραφέας, στιχουργός και σκηνοθέτης το έργο του οποίου καταρρίπτει τους αφηγηματικούς κανόνες στο θέατρο. Το έργο του μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες στο αμερικανικό θέατρο, έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με το The Public Theater. Ο Breuer είναι ο ιδρυτικός καλλιτεχνικός συνδιευθυντής του Mabou Mines Theater Company μιας πειραματικής θεατρικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1970 από τους JoAnne Akalaitis, Philip Glass, Ruth Maleczech, Fred Neumann και David Warrilow. Ο Breuer έχει τιμηθεί με τη διάκριση Chevalier Ordre Des Arts et Lettres της Γαλλίας, έχει προταθεί για το βραβείο Tony, ήταν φιναλίστ για το Pulitzer στην κατηγορία θεατρικού έργου, του έχει απονεμηθεί το MacArthur Genius Grant, και το American Express/Kennedy Center Award για Best New American Play καθώς και το βραβείο Edinburgh Herald Award  για Sustained Achievement. Ο Breuer έχει σκηνοθετήσει 13 βραβευμένες με Obie παραστάσεις, ενώ έχει τιμηθεί με Obie καλύτερου έργου, καλύτερης σκηνοθεσία, καλύτερου μιούζικαλ και Sustained Achievement.

Το Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ είναι αφοσιωμένο στην προβολή του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού. Συνεργαζόμενο με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Αμερικής, προάγει τις πολιτιστικές σχέσεις. Ο σκοπός του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ υλοποιείται μέσω δύο προγραμμάτων: το πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο με έδρα το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (Onassis Cultural Center NY) και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε υποτρόφους και σπουδαστές σε συνεργασία με σημαντικά πανεπιστήμια της Αμερικής.

Το The Public Theater είναι θέατρο για όλους, από όλους και ανοιχτό προς όλους. Με τη διαχείριση του να βρίσκεται στα χέρια καλλιτεχνών, ριζοσπαστικά ανοιχτό και ουσιαστικά δημοκρατικό το The Public Theater συνεχίζει το έργο του οραματιστή ιδρυτή του Joe Papp ως ένα δημόσιο ίδρυμα που καταπιάνεται, επάνω στη σκηνή αλλά και εκτός σκηνής, με ορισμένες από τις πιο σημαντικές ιδέες και κοινωνικά ζητήματα της εποχής. Το The Public ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια ως ένα από τα πρώτα μη κερδοσκοπικά θέατρα της Αμερικής. Από την πρεμιέρα του Hair τον 1967, το The Public εξακολουθεί να συνθέτει τον ορισμό του αμερικανικού θέατρου. Το πρόγραμμα και οι παραγωγές του παρουσιάζονται στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Έχει βραβευτεί με 59 βραβεία Tony, 13 βραβεία New York Drama Desk και 6 Pulitzer.

https://onassisusa.org/events/the-gospel-at-colonus

Σχετικά Άρθρα