Πολιτική βούληση και ηγεσία αλληλένδετα

Σε μια υγιή κοινωνία ενεργητικής και εποικοδομητικής  πολιτικής παρουσίας, τα αντανακλαστικά και η προσοχή των πολιτών θα επικεντρώσουν  (προσεχώς) στις παρακάτω δεσμεύσεις, για ένα δημιουργικό μέλλον:

Mεταρρυθμίσεις που θα εκκινούν, θα ζυμώνονται, και θα επιβάλλονται από κάτω προς τα πάνω.

Πολιτικές ανακοινώσεις που θα τεκμηριώνουν με ποσοτικά δεδομένα τις δεσμεύσεις, θα επιβάλλει εμπάργκο σε κομματικές ανακοινώσεις-διαπιστώσεις και θα απομονώνει τον στείρο καταγγελτικό λόγο και  την κουλτούρα της άρνησης και του μηδενισμού.

Προεκλογικές δεσμεύσεις κομμάτων με τεχνοκρατική τεκμηρίωση και  επάρκεια πολιτικού προσωπικού με ιστορικό έργου  ανα τομέα, απολογισμό και έλεγχο πεπραγμένων από ανεξάρτητη αρχή.

Προγράμματα κομμάτων που θα περιέχουν επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης, με πλήρη τεκμηρίωση, χωρίς ψιλά γράμματα.

Θεσμούς επικεντρωμένους στην επίλυση προβλημάτων, στελεχωμένους με διαγωνισμούς.

Ηγεσίες προσανατολισμένες στην ενίσχυση του εθνικού brand name και την δημιουργία υπεραξίας με στόχο την προσέγγιση επενδύσεων  και μετρήσιμα αποτελέσματα ετησίως. Ο νέος ηγέτης θα αποτελεί εκτός από πρωθυπουργό μιας χώρας και πρεσβευτή της στο εξωτερικό με επεξεργασμένα σχέδια σε καθημερινή βάση. Ίσως η δημιουργία δύο ευέλικτων λειτουργικών επιχειρησιακών κέντρων υπό τον πρωθυπουργό ή αντιπροέδρων με σαφείς αρμοδιότητες και υποχρεώσεις,  ενός εσωτερικού για την επανεκκίνηση  κράτους-οικονομίας και κοινωνίας και ενός εξωτερικού για την προσέγγιση επενδύσεων να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Γιατί το θέμα δεν είναι να είσαι πρώτο κόμμα αλλά να είσαι χρήσιμο κόμμα, με στελέχη διψασμένα για δημιουργία και επιτυχίες και όχι διαχειριστές της αγγαρείας. Με στελέχη  που  αντι να αναλώνονται σε κομματικές αντιδικίες θα ήταν ποιο χρήσιμο να δρουν βάση σχεδίου για την πρόοδο της χώρας. Για να μην ξαναζήσουμε υπουργούς-δράματα, του παρελθόντος που το μοναδικό τους επιχείρημα για την έλευση της ανάπτυξης ήταν  «τι ωραίες διαφημίσεις (ακριβές παραγωγές) υπάρχουν στην τηλεόραση και πόσες πολλές διαφημίσεις έχουν τα κανάλια». Για να μην ξαναυπάρξουν υποθέσεις σκάνδαλο όπως της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, το θέμα της οποίας ακόμη δεν έχει επιλυθεί δίκαια για όλους και αποτελεί σοβαρότατη εκκρεμότητα για όλους…

Εφόσον η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει οφείλουν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους- ως πράξη πολιτική και ως προτελευταία ελπίδα. Και  για τους πολίτες που έχουν την επιλογή τους και  για τους πολιτικούς που θέλουν να προσφέρουν. Χωρίς βαρίδια.

Π.Τσακιρίδης

Σχετικά Άρθρα