Πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών στο Deree: Έκθεση τελειοφοίτων 2018

Επτά τελειόφοιτοι της σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree παρουσιάζουν τα έργα τους έως τις 12 Μαΐου 2018, στο campus του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

 
Το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Frances Rich Kαλών και Παραστατικών Τεχνών του Deree – The American College of Greece παρουσιάζει την καθιερωμένη ετήσια έκθεση των τελειόφοιτων του. Επτά τελειόφοιτοι θα παρουσιάσουν φέτος την έκθεση, στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας τους, με τίτλο EntrancE.  Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, και στον περιβάλλοντα χώρο.

Αποτυπωμένα σε διάφορα μέσα στην Αίθουσα Τέχνης του Κολλεγίου, οι επισκέπτες θα δουν έργα των: Μελίνας Αντύπα, Alex Grant, Salma Koudsi, Παναγιώτη Λεζέ, Εύης-Ηλέκτρας Σεφεριάδη, Δημήτρη Τζοβάρα και Λιζέτας Ζιμπάρα. Για τη διπλωματική τους, οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών, σχεδιάζουν, ερευνούν και υλοποιούν ένα έργο σχετικό με τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις τους ως νέων εικαστικών καλλιτεχνών.

 
Μελίνα Αντύπα

Fingerprints

Λάδι σε καμβά, 100×100 εκ. έκαστο

Αυτή η μοναδική σειρά αναπαριστά μία προσωπική φιλοδοξία, να εντοπίσει την κληρονομιά και την κουλτούρα της Αντύπα και να εκφράσει την εμπειρία ζωής της καλλιτέχνιδας από την Αιθιοπία και την Ελλάδα, μέσα από μοναδικές παραστάσεις που σημάδεψαν την ύπαρξή της. Οι επαναληπτικοί συνδυασμοί γραμμών, σχημάτων, μορφών και χρωμάτων δημιουργούν ένα πολιτισμικό μοτίβο, όπου κυριαρχούν τα δακτυλικά αποτυπώματα των κινήσεών της.

 
Alex Grant

Event Horizon

Σωλήνας σιλικόνης, διαφανές PLA νήμα, οπτικές ίνες PVC, ξύλινη βάση

Το Event Horizon είναι μία γλυπτική αποτύπωση της στιγμής όπου συμβαίνει η τεχνολογική μοναδικότητα. Σε αυτήν τη στιγμή, η ανθρωπότητα συμβολικά παραδίδει το πολυτιμότερο απόκτημά της –το πρώτο παλαιολιθικό εργαλείο που φτιάχτηκε ποτέ– στην τεχνητή, υπερ-νοήμονα οντότητα που υπερέβη την ανθρωπότητα και την κατέστησε χωρίς νόημα, αν δεν την εξάλειψε πλήρως.

 
Salma Koudsi

Άτιτλο

PVC

Στην απόπειρα να βρει τον εαυτό της μέσα από την πολιτισμική της ταυτότητα, η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα έργο που ενθαρρύνει τους θεατές να εισέλθουν στον χώρο με ανοιχτό μυαλό, να αλληλεπιδράσουν και να δουν ο ένας τον άλλον μέσα από μία «χτιστή κουρτίνα». Χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στοιχείο του «mashrabiya», ο αρνητικός και θετικός χώρος δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στο έργο και σε ό,τι το περιβάλλει. Αυτό επιτρέπει στους άλλους να βιώσουν την πολιτιστική κληρονομιά της καλλιτέχνιδας μέσα από τα αρχαία γράμματα, θέτοντας παράλληλα σε αμφισβήτηση πώς βιώνουμε και κινούμαστε σε έναν δεδομένο χώρο.

 
Παναγιώτης Λεζές

Adult playground

Μεικτή τεχνική

Μέσα από την εγκατάστασή του «Adult playground», ο Λεζές ανακαλεί τη νοσταλγία της χαμένης παιδικής ηλικίας. Με την παιδική χαρά/τον παιδότοπο και το γλυπτό του, το «δικέφαλο άλογο», δημιουργεί μία εικονική αφύπνιση του Homo Ludens – του παίζοντος ανθρώπου. Το παιχνίδι έχει σημασία γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο στην κοινωνία, και θεμέλιο πολιτισμού, μία μορφή κατανόησης αυτού που μας περιβάλλει και ένας τρόπος να σχετιζόμαστε με τους άλλους, μία μετάφραση των σκέψεών μας, που αποκαλύπτουν ένα μέρος του ασυνειδήτου.

 
Εύη-Ηλέκτρα Σεφεριάδη

The Dream Melding

Γύψος, σιλικόνη, πολυουρεθάνη, ακρυλικό σε καμβά

Το έργο «Dream Melding» αναπαριστά την πύλη στο ασυνείδητο της Σεφεριάδη και τον κόσμο των ονείρων της. Τρία γλυπτά πλάσματα, βγαλμένα από τις παραστάσεις του πίνακα, συμβολίζουν τους ονειρικούς φύλακες που ζωντάνεψαν και χρησιμεύουν για να τραβήξουν τον θεατή κοντά τους, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούν συναισθήματα τρόμου και περιέργειας.

 
Δημήτρης Τζοβάρας

A Creative March

Μεικτά μέσα

Για τον Τζοβάρα, το μεγάλο διάστημα που πέρασε πέρυσι υπηρετώντας τη θητεία του υπήρξε δημιουργικά βουβό και χωρίς ερεθίσματα. Συνειδητοποίησε ότι τελευταία φορά είχε έμπνευση σε μία πεζοπορία, στη διάρκεια της βασικής του εκπαίδευσης. Εκεί παρατήρησε ότι όλα τα ίχνη ήταν τα ίδια. Η εγκατάστασή του από ύφασμα αναπαριστά το ταξίδι του, που ξεκίνησε από εκείνη την πεζοπορία και ολοκληρώθηκε με τη θεραπευτική κάθαρση της δημιουργικής διαδικασίας.

 
Λιζέτα Ζιμπάρα

Blind Memory

Το έργο της Ζιμπάρα «Blind Memory» είναι εμπνευσμένο από την εργασία της ως εθελόντριας με παιδιά που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικές παθήσεις και, συγκεκριμένα, προσωποαναγνωσία. Η Ζιμπάρα μάς τραβά την προσοχή σε αυτήν τη συγκεκριμένη πάθηση, στην οποία ο πάσχων αδυνατεί να αναγνωρίσει πρόσωπα. Στο «Blind Memory» υπογραμμίζει τη σημασία να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει και, άρα, να εκτιμά τους ανθρώπους που αγαπά και από τους οποίους εξαρτάται στη ζωή.

 
Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό – Ελεύθερη είσοδος

Διάρκεια: 4-12 Μαΐου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή: 15:00–18:00, Σάββατο 12:00 -16:00

Χώρος: Αίθουσα Τέχνης Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Deree – The American College of Greece, Γραβιάς 6, 153 42 Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κα Νίκη Κλαδάκη στο 210 600 9800, εσωτ. 1456 ή στο email: fineperformingarts@acg.edu

Σχετικά Άρθρα