Ρέγκλινγκ: η πλήρης «ενσωμάτωση» του ΔΝΤ θα δώσει αξιοπιστία στο πρόγραμμα

Reuters: Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα-Την ανάγκη να παραμείνει υποστηρικτική η νομισματική πολιτική, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

 
Απανωτά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας θολώνουν ακόμη περισσότερο το αφήγημα της καθαρής εξόδου. Μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που μίλησε για μακρά εποπτεία, σειρά πήρε ο Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η απάντηση στο πώς η Ελλάδα θα τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης συνδέεται με το πόση ελάφρυνση του χρέους θέλει.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε ότι θέλει να επαναφέρει τη χώρα στα πόδια της, με το να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της – μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται «καθαρή έξοδος».

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο και να επιστρέψει στις αγορές» ανέφερε. Προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα μπορούσαν να επισκέπτονται την Αθήνα πιο συχνά από ότι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από ότι κάνουμε σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με το δίκτυο η Ελλάδα πρόκειται να τερματίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης περίπου τέσσερις μήνες από τώρα και οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνει αυτή η διαδικασία. Ορισμένα ευρωπαϊκά και ελληνικά θεσμικά όργανα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εκτελούν αποστολές παρακολούθησης δύο φορές το χρόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, αλλά για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές σε ένα έτος.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν γνωρίζουν ακόμα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει χρήματα στην Αθήνα, παρατηρεί το CNBC. Προσθέτει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να εκταμιεύσει κάποια κονδύλια μόλις ικανοποιηθεί η ελάφρυνση του χρέους που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα – αλλά το θέμα είναι σε εξέλιξη.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι απομένουν μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το πρόγραμμα και ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο». Τονίζει τέλος ότι η πλήρης «ενσωμάτωση» του ΔΝΤ θα δώσει αξιοπιστία στο πρόγραμμα, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα αλλά και στις αγορές.

 
Reuters: Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα

Την ανάγκη να παραμείνει υποστηρικτική η νομισματική πολιτική, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

Tην εκτίμηση ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι, αυξάνοντας ενδεχομένως το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, εξέφρασαν στο πρακτορείο στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως αναφέρουν, αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, η χώρα μας θα βρεθεί και ένα βήμα πιο μακριά από το να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Eφόσον η Ελλάδα χάσει την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα αναγκαστεί να στραφεί εκ νέου στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια «καθαρή» έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας, αλλά θα απέκλειε την Ελλάδα από την δυνατότητα να εξαιρεθεί από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για την ελάχιστη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση. Τα «junk» ομόλογα της δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) για την λήψη χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Οι πηγές του Reuters επισήμαναν πως η ΕΚΤ δεν θα έκανε καμία εξαίρεση και θα ανακαλούσε το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016, όταν η χώρα πραγματοποίησε μια επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή την στιγμή περίπου 4,5 με 5 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές. Η απώλεια της πρόσβασης θα τις ανάγκαζε να χρησιμοποιήσουν τον ELA. Το επιτόκιο στον ELA είναι 1,25%, έναντι του μηδενικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει στο παρελθόν τονίσει ότι η «παρέκκλιση» (waiver) εξασφαλίζεται από μία προληπτική γραμμή στήριξης.

 
Την ανάγκη να παραμείνει υποστηρικτική η νομισματική πολιτική, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι κίνδυνοι από παγκόσμιους παράγοντες έχουν ενισχυθεί σημείωσε ο Μ.Ντράγκι, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις από την αύξηση του προστατευτισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι μπορεί να αντανακλά συγκυριακούς παράγοντες, ενώ επανέλαβε την έκκληση για σημαντική επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ τον μήνα θα συνεχιστεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα αν αυτό χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να δει μια προσαρμογή του πληθωρισμού προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης «μετριάζεται ελαφρώς» από την αρχή του χρόνου. Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι τόνισε πως μετά από αρκετά τρίμηνα κατά τα οποία η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, τα οικονομικά στοιχεία μετά την συνεδρίαση του Μαρτίου καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αν και εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με μια ισχυρή και ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης. Η μέση ανάπτυξη το 2017 διαμορφώθηκε στο 2,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο μετριασμός της ανάπτυξης μπορεί να αντανακλά προσωρινούς παράγοντες.

Ωστόσο, ο Μ.Ντράγκι επισήμανε πως αν και τα ρίσκα για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν ισορροπημένα, έχουν αυξηθεί τα ρίσκα που σχετίζονται με παγκόσμιες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και ο προστατευτισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως όλα τα κράτη μέλη έχουν καταγράψει μετριασμό της ανάπτυξης, λέγοντας πως έχει επηρεάσει όλους τους οικονομικούς τομείς. Ο ίδιος πάντως εξήγησε πως αναμενόταν να υπάρξει ομαλοποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγο προσωρινών παραγόντων, όπως ο βαρύς χειμώνας και οι απεργίες.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι παραμένει υποτονικός και δεν έχει δείξει σημάδια σταθερής ανοδικής τάσης. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε σήμερα την πολιτική της, υποσχόμενη να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά έως μετά το πέρας των αγορών ομολόγων και διατηρώντας τη δέσμευση να παρατείνει χρονικά τις αγορές, εάν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές ομολόγων ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως έως τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Σχετικά Άρθρα