ΣΕΒ: Μεταρρυθμίσεις τώρα!

• Σώσον Κύριε τον Λαόν Σου…

 
Με τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, η χώρα μπαίνει σε μία καθοριστική περίοδο διακυβέρνησης όπου κρίνονται η ευημερία των επόμενων γενιών και η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ.

 
Όπως σημειώνει συνοπτικά: Οι προκλήσεις της εφαρμογής του Προγράμματος Προσαρμογής είναι μεγάλες, όχι όμως κι ανυπέρβλητες. Απαιτείται κατανόηση των προβλημάτων και συνεργασία, ομοψυχία και αριστεία στην επίλυσή τους. Δεν χρειάζονται ηρωικές έξοδοι και ανώφελες κομπορρημοσύνες. Χρειάζεται δουλειά πάνω στα αδιέξοδα που έχουμε μόνοι μας δημιουργήσει. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται ένα «Έκτακτο Πρόγραμμα Επενδύσεων και Απασχόλησης» για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω, π.χ. απαλλαγής από ορισμένους φόρους ανάλογα με το ποσό και το είδος της επένδυσης, καθώς και παροχής διαφόρων διευκολύνσεων. Τα κίνητρα αυτά είναι απαραίτητα για να αντισταθμισθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν για τις επενδύσεις στην Ελλάδα (υψηλός κίνδυνος χώρας, ασταθές φορολογικό σύστημα, χρονοβόρες αδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, κλπ.), και προϋποθέτουν ότι τυχόν απώλειες στα φορολογικά έσοδα θα εξουδετερωθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Η απόσταση που μας χωρίζει από το μέλλον είναι τεράστια και πρέπει να διανυθεί σε λίγους μήνες. Μακάρι η νέα κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται. Διαφορετικά, όπως  έγραψε πρόσφατα ο Larry Summers, καθηγητής του Harvard και σύμβουλος του προέδρου Obama, «καμία κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει σταθερή και να έχει εμπιστοσύνη στους βασικούς θεσμούς της, εάν οι γονείς δεν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να ζήσουν μία καλύτερη ζωή από τη δική τους». Εμπρός, λοιπόν, να αποκαταστήσουμε την ελπίδα. Για τα παιδιά μας.

 
-Η αναιμική άνοδος των νέων προσλήψεων τον Αύγουστο, μετά τη μεγάλη υποχώρηση του Ιουλίου, δεν αναπληρώνει το κενό απασχόλησης που δημιουργήθηκε, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.  Η ανεργία, και ειδικά η ανεργία νέων, παραμένει υψηλά σταθερή. Η εξέλιξη αυτή υποκρύπτει πάντα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης καθώς και μια συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού σε αυτές τις ηλικίες, λόγω δημογραφικών εξελίξεων και μετανάστευσης. Σε οικοδομή, εμπόριο, πωλήσεις αυτοκινήτων και υπηρεσίες καταγράφεται είτε μια αποδυνάμωση της αύξησης είτε μείωση της δραστηριότητες. Η καλή πορεία των εσόδων τον Αύγουστο οφείλεται στη μερική αναπλήρωση της υστέρησης εσόδων των προηγούμενων μηνών.

 
-Η ομιλία του Προέδρου Γιουνκέρ για την Κατάσταση της Ένωσης, και η έκθεση προόδου ως προς τις 10 προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα επόμενα χρόνια, αναδεικνύουν τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Πέρα από πρακτικά θέματα, όπως είναι η υλοποίηση επενδύσεων και οι δράσεις για την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, η Ελλάδα έχει να κερδίσει από την ευρωπαϊκή πρακτική της συναίνεσης, της αξιολόγησης τεκμηριωμένων θέσεων και της συνεργασίας – πρακτική που έχει να προσφέρει πολλά όχι μόνο στις σχέσεις μας με του Εταίρους αλλά κυρίως στον τρόπο που εμείς οι ίδιοι διαχειριζόμαστε μεταξύ μας τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σχετικά Άρθρα