ΣΕΒ: Πρότυπο η αναπτυξιακή διαδρομή της Ιρλανδίας

Κ. Μπίτσιος: «οι Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι δημόσιες αρχές, μπορούν να μάθουν πολλά από την αναπτυξιακή διαδρομή της Ιρλανδίας»

 
Επιχειρηματική Αποστολή ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και Enterprise Greece στην Ιρλανδία

 
Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή στην Ιρλανδία που διοργάνωσε από κοινού ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και o Οργανισμός Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.  Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 9 Ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, των φαρμάκων και των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής διοργανώθηκε Επιχειρηματικό Forum σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Δουβλίνου. Την Ελληνική αποστολή καλωσόρισε η κα. Mary Rose Burke, CEO του Επιμελητηρίου του Δουβλίνου και απηύθυνε χαιρετισμό η πρέσβης της Ελλάδος στην Ιρλανδία, κα. Αικατερίνη Σιμοπούλου.

Στα πλαίσια του Forum παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία και επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες τόσο στην Ιρλανδία όσο και την Ελλάδα. Κατά τη συζήτηση εκφράστηκε ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, ενώ ακολούθησε σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων Β2Β ανάμεσα σε Ελληνικές και Ιρλανδικές επιχειρήσεις.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση της επιχειρηματικής αποστολής, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, υπογράμμισε τη δέσμευση του ΣΕΒ να ενισχύσει και να στηρίξει τις Ελληνικές εξαγωγές. Δεδομένου του κομβικού ρόλου της Ιρλανδίας στο Διατλαντικό εμπόριο, και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των εξαγωγών της για την ταχύτερη έξοδό της από την οικονομική κρίση, ο κ. Μπίτσιος σημείωσε ότι «οι Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι δημόσιες αρχές, μπορούν να μάθουν πολλά από την αναπτυξιακή διαδρομή της Ιρλανδίας. Είναι μια χώρα που το παραγωγικό της υπόδειγμα, εδώ και δεκαετίες, βασίζεται στην εξωστρέφεια και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.  Ως αποτέλεσμα, μια χώρα των 4.8εκ κατοίκων, που, όπως η Ελλάδα, υπέστη όλες τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, το 2018 είχε εξαγωγές άνω των €140δισ. Το ποσό αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της, και, μάλιστα, ήταν αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2017.  Επιπλέον, εξάγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές δυνατότητες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν συνέργειες με Ιρλανδικές, σε κλάδους όπως οι κατασκευές και τα οικοδομικά υλικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και τα τρόφιμα και ποτά, και να αυξήσουν τη διασύνδεσή τους με την παγκόσμια αλυσίδα αξίας».

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες Ελληνικές επιχειρήσεις:

  • AGROVIM Α.Ε. (Ελαιόλαδο)
  • ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ (Τρόφιμα)
  • DRAKOS POLEMIS FLUDUSTRIA (Παραγωγή ενέργειας – Υποδομές – Βιομηχανικές Εφαρμογές – Κατασκευές – Ναυπηγεία)
  • ELEA CRETA – PELOPOS NISSOS – SPARTAN TREASURE (Ελαιόλαδο)
  • ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ΑΕ (Γαλακτοκομικά)
  • NANOPHOS Α.Ε. (Χημικά – Κατασκευές)
  • ΟΜΙΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ (Παραγωγή Χάλυβα-Σιδήρου – Κατασκευές – Βιομηχανικές & Μηχανολογικές Εφαρμογές – Μεταφορές – Ναυπηγεία – Ορυχεία – Ενέργεια)
  • STEELMET S.A. (Εμπορία Μετάλλων)
  • UNIPHARMA S.A. PHARMACEUTICAL LABORATORIES (Φαρμακοβιομηχανία).

Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των  Ελληνικών επιχειρήσεων και θα συνεχίσει να τις στηρίζει έμπρακτα να προσεγγίσουν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

Σχετικά Άρθρα