Τα παιδιάστικα λάθη των πολιτικάντηδων του Μαξίμου

Το φοβερό και τρομερό σουξέ “αυταπάτης” και πολιτικάντικης προπαγάνδας,  κολοφώνας της επίδειξης ασχετοσύνης – Προπαγανδίζουν μπουρδολογόντας πάνω στην πλάτη της οικονομίας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα με τους επενδυτές να έχουν ήδη υποβάλει τις προσφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση, θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 με 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με την ζήτηση.

Επίσης, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε δώσει στους αναδόχους της έκδοσης ενδεικτικό επιτόκιο (Price Guidance) στο 4,125%, πριν λίγο αναθεώρησε στο 3,90%- 4% το εν λόγω επιτόκιο, ενώ έως το τέλος της ημέρας αυτό αναμένεται να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα.

Σημειώνεται πως με το ομόλογο λήξης 12 Μαρτίου 2029 το Ελληνικό Δημόσιο αποσκοπεί να δανειστεί 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι έως στις 1 το μεσημέρι είχαν υποβληθεί προσφορές κοντά στα 12 δισ. ευρώ, μπορεί να οδηγήσουν τον ΟΔΔΗΧ να αντλήσει μεγαλύτερο ποσό, ειδικά εάν το επιτόκιο κλειδώσει κοντά στο 3,9%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

 
Χ. Σταϊκούρας: η υλοποίηση ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου θα εξασφαλίσει επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό δεν θα μιλήσει για “στημένες και επιβλαβείς εξόδους στις αγορές που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων”, όπως κατήγγειλε το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια και για “επιστροφή στην κανονικότητα”, όπως υποστηρίζει σήμερα» αναφέρει σε δήλωση του ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Όπως συνεχίζει:

Και δεν θα το κάνει διότι καμία “επιστροφή στην κανονικότητα” δεν υπάρχει όταν:
• Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί
• H υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζεται
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται
• Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί
• Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν γίνει κυρίαρχες
• Οι επενδύσεις συρρικνώνονται
• Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζονται
• Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υποεκτελείται
• Το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” δεν έχει επιλυθεί
• H ρευστότητα δημοσίων φορέων επιδεινώνεται
• Το Κράτος διογκώνεται
• H ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί
• Kαι η ποιότητα των θεσμών διακυβέρνησης υποβαθμίζεται

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η ασφαλής, συνεχής και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές είναι μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την επάνοδό της στην κανονικότητα.

Η παρούσα έκδοση, αν και με κόστος δανεισμού υψηλότερο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης (κάτι που επιβεβαιώνεται και στην τελευταία Έκθεση της Κομισιόν) κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προεξοφλώντας, μεταξύ άλλων, και την πολιτική αλλαγή που σύντομα θα γίνει στη χώρα.

Στόχος της επόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η πρόσβαση στις αγορές να είναι συστηματική και με χαμηλότερο επιτόκιο, μέσα από την υλοποίηση ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθουν, σύντομα, σε επενδυτική βαθμίδα».

Ανανέωση ανάρτησης 21:16

 
Τα παιδιάστικα λάθη των πολιτικάντηδων του Μαξίμου

Εδώ και αρκετές ημέρες, υπήρχαν (έντονες) πληροφορίες πως η κυβέρνηση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών και των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά και να πάρει το ρίσκο έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Οι “κύκλοι” μάλιστα επέμεναν ότι η βελτίωση των τιμών οφείλεται, στις επιδόσεις της οικονομίας…

Οι πληροφορίες έγιναν επίσημη ενημέρωση όταν, ξαφνικά εχθές το μεσημέρι, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ενημέρωσε πως ορίστηκαν οι ανάδοχοι της έκδοσης (3 μεγάλες Αμερικανικές και 3 αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες). Δεν δόθηκε πληροφόρηση για την ακριβή ημερομηνία ανοίγματος του βιβλίου προσφορών αλλά, συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία ξεκινά μέσα στις επόμενες 48 ώρες και ολοκληρώνεται σε 72. Οπότε, μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου, λογικά θα έχει ολοκληρωθεί το όλο project.

Ο ΟΔΔΗΧ αναμένει η απόδοση να κυμανθεί στα επίπεδα του 4%, κάτι μάλλον ασυνήθιστο, μιας και το benchmark αντίστοιχο του 2010 βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, πέριξ του 3,5 με 3,6% (περίπου -10%)!

Το ποσό που αναμένεται ν’ αντληθεί, υπολογίζεται περί τα €3 δισ. ή λίγο χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση θα είναι αντίστοιχου επιπέδου και πλαισίου της έκδοσης πενταετούς που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές εβδομάδες (€2,5 δισ).

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αξίζουν εύσημα στην κυβέρνηση που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία και ν’ αντλήσει φρέσκο χρήμα από τις αγορές, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Έστω και αν το κάνει με πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο θα έπρεπε, κόστος. Κόστος το οποίο θα ήταν απολύτως περιττό εάν είχαν αποφευχθεί τα παιδιάστικα λάθη των πολιτικάντηδων του Μαξίμου. Αλλά με αυτά έχουμε μάθει πλέον να ζούμε. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι, μέχρι τις εκλογές…

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι ούτε οι τεχνοκράτες (θου Κύριε…) αυτής της κυβέρνησης δεν καταφέρνουν να υλοποιήσουν ένα σοβαρό έργο, χωρίς να επιδοθούν σε άσκοπους φανφαρονισμούς και μπουρδολογική, πολιτικάντικη προπαγάνδα.

Το πράγμα άρχισε να χαλά από νωρίς, όταν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, άρχισαν να διαρρέουν πως η απόδοση θα βρίσκεται λίγο κάτω αλλά κοντά στο 4%! Τη στιγμή που αγορά, όπως είπαμε, “παίζει” περί το 10% χαμηλότερα!

Τουλάχιστον, περίεργο! Αν όχι ύποπτο!

Αν δε υποψιαστώ ότι ο πήχης μπαίνει χαμηλά σκόπιμα, ώστε κατόπιν να πανηγυρίζουν κάποιοι, ότι “οι αγορές επικροτούν τις πολιτικές της κυβέρνησης”, θα “πηδηχτώ απ’ το παράθυρο”, που έλεγε και κάποια ψυχή…

Το φοβερό και τρομερό σουξέ “αυταπάτης” και πολιτικάντικης προπαγάνδας, τον κολοφώνα της επίδειξης ασχετοσύνης όμως, το αντικρύσαμε σε ένα διαφορετικό σημείο. Εκείνο όπου τα κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να υποστηρίζουν πως το επιτόκιο της δευτερογενούς αγοράς, εχθές Δευτέρα και αμέσως μετά τη “διπλή αναβάθμιση” της οικονομίας από της Moody’s, βρίσκεται στα επίπεδα του 2006!
Ναι σωστά διαβάζετε, στα επίπεδα του 2006!

Φυσικά, πρόκειται για μπαρούφα ολκής! Δεν χρειάζεται καν να μπει κανείς στον κόπο να ελέγξει ποιες ήταν οι αποδόσεις που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο πριν 13 χρόνια! Διότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα!

Το στοιχείο σύγκρισης μεταξύ δύο αποδόσεων σε διαφορετικά χρονικά σημεία, δεν είναι η απόλυτη τιμή του επιτοκίου, αλλά η διαφορά τους από το γερμανικό δεκαετές – δείκτη (bund), το πασίγνωστο πια σήμερα spread, της κάθε μίας. Κανένα άλλο μέτρο σύγκρισης, μεταξύ των αποδόσεων δύο διαφορετικών εκδόσεων χρέους του ίδιου κράτους, δεν υπάρχει!

Το spread της σημερινής απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς στην ΗΔΑΤ λοιπόν, είναι υπερδιπλάσιο (>350 μονάδων βάσης) εκείνου π.χ. στα τέλη του 2009 (περί τις 150-160 μονάδες βάσης).

Τόσο καλά πάει η οικονομία μετά από τέσσερα χρόνια “Πρώτης Φοράς Αριστερά” και με τόσο “γενναιόδωρο” τρόπο ανταμείβουν οι αγορές τις ιδεοληψίες της…

Βέβαια, κάποιοι απορούν σίγουρα για την αναβάθμιση από τη (“σκληρή” και συντηρητική) Moody’s! Δυστυχώς για τη δόλια Ελλάδα όμως, το μόνο που έπραξε ο διεθνής οίκος, ήταν να φέρει την αξιολόγηση επενδυτικού κινδύνου της χώρας, στα ίδια επίπεδα όπου κατατάσσεται και από τους υπόλοιπους τρεις διεθνείς οίκους. Δηλαδή στη βαθμίδα του “κερδοσκοπικού”, 6 (ΕΞΙ) βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων ως “επενδυτικά επιλέξιμα”, δηλαδή σαν προερχόμενα από “αξιόχρεο κράτος”.

Η κατάσταση με τα τύπου Γκέμπελς, επικοινωνιακά τερτίπια του Μαξίμου και της Καλλιθέας πάνω στην πλάτη της οικονομίας, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Συνεχώς και ασταμάτητα, γίνονται πολλαπλά λάθη! Λάθη τα οποία η χώρα (δηλ. οι φορολογούμενοι, δηλαδή εσείς και εγώ) πληρώνει με υψηλότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε επιτόκια, με ζεστό χρήμα.

Με μοναδικό αντίτιμο αυτού του (τρομερά μεγάλου) κόστους, να εκλαμβάνονται  οι κούφιοι κομπασμοί και φανφαρονισμοί, σαν στεντόρεια ομολογία αδυναμίας της χώρας να σταθεί στα πόδια της. Με αποτέλεσμα η ζημιά, αντί να περιορίζεται να πολλαπλασιάζεται…

Μήπως να μάζευε όλους αυτούς τους φωστήρες που προπαγανδίζουν μπουρδολογόντας, ο (καλός κατά την φήμη του) ακαδημαϊκός Γιώργος Χουλιαράκης και να τους έκανε μερικά μαθήματα βασικών Οικονομικών, μπας και γλυτώναμε καμιά πεντάρα; Αρκετά δεν έχουμε πληρώσει; Αρκετά δεν θα πληρώνουμε μέχρι το 2060; Υπάρχει κανένας λόγος ν’ αυγατέψουν;

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα