Χ. Σακελλαρίδη: Η συμφωνία δεν αποτελεί και οριστική έξοδο από την κρίση

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων επιμένει ότι απαιτείται η ενεργοποίηση μίας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, που να βασίζεται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές

 
Την υποδοχή και τις προσδοκίες του εξαγωγικού κόσμου μετά τις εξελίξεις στο πρόσφατο Eurogroup περιέγραψε σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα.Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Συγκεκριμένα, η Κυρία Σακελλαρίδη σημείωσε ότι στη συμφωνίας της Τρίτης «περιέχονται θετικά σημεία επί κρίσιμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Η κατ’ αρχήν θετική υποδοχή της από τα διεθνή ΜΜΕ βελτιώνει το κλίμα γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ψυχολογία των εμπορικών εταίρων της χώρας. Αυτό αποτυπώνεται και στις εισηγήσεις για άμεση χαλάρωση των capital controls, ειδικά σε ότι αφορά το φρέσκο χρήμα που εισρέει στο τραπεζικό σύστημα. Ετησίως οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές, υπηρεσίες) εισφέρουν σχεδόν 55 δις ευρώ σε έσοδα, για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει πλήρης άρση κεφαλαιακών ελέγχων».

Και η ίδια συμπλήρωσε: «Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι προβλέπονται ως και 3,5 δις ευρώ για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και ειδικά των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι οφειλές αυτές αγγίζουν τα 6 δις ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1 δις ευρώ αφορά επιστροφές ΦΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, η επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) εκ μέρους της ΕΚΤ, ενδέχεται να διοχετεύσει ως και άλλα 4 δις ευρώ σε όρους ρευστότητας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιορίζοντας έτσι σε ένα μικρό-έστω- βαθμό την ασφυξία που επικρατεί στην αγορά».

Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία δεν αποτελεί και οριστική έξοδο από την κρίση, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα ως το 2020 θα πρέπει να εισρεύσουν ως και 100 δις ευρώ ως το 2020, προκειμένου να εδραιωθεί η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων επιμένει ότι προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η ενεργοποίηση μίας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, που να βασίζεται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές».

 
Προϋποθέσεις ανάκαμψης

Συνοψίζοντας τις προτάσεις του ΠΣΕ για το άμεσο προσεχές διάστημα, η Κυρία Σακελλαρίδη ανέδειξε τα εξής:

  • Την ανάγκη άμεσης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες.
  • Την άμεση ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και την επιτάχυνση προκηρύξεων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με επίκεντρο την εξωστρέφεια και στόχο την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας.
  • Την προώθηση φιλοαναπτυξιακών ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια»
  • Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, με ειδική πρόβλεψη για το «φρέσκο» χρήμα που εισέρχεται στη χώρα από τις εξαγωγές.
  • Την εδραίωση μεταρρυθμίσεων εξάλειψης γραφειοκρατικών εμποδίων που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, έναντι παλινδρομήσεων όπως συνέβη με το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των Τελωνείων.
  • Την παροχή κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με αποτελεσματική αξιοποίηση και της Δημόσιας περιουσίας.

Σχετικά Άρθρα