Ψηφιακή ελληνική οικονομία-Ο καταλύτης μιας αναγκαίας φιλοδοξίας

Η  αβεβαιότητα των καιρών, ωθεί πιεστικά,  στην αναζήτηση του καταλύτη κινητοποίησης όλων: Η φιλοδοξία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για κράτη, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες.  Έχει την δύναμη να δίνει καθημερινά  νόημα στην δράση ουσίας. Προϋπόθεση η δράση να εστιάζει στην πολύπλευρη ανάπτυξη και την πρόοδο όλων.

Η πίστη στον ανθρωποκεντρικό δημοκρατικό καπιταλισμό θα πρέπει να ενισχυθεί με ορατές πράξεις ουσίας. Η εποχή των ωραίων ιδεών, διαπιστώσεων, σχολίων δεν διαθέτει την ικανότητα πειθούς-όταν έχουν ειπωθεί όλα η επανάληψη των ίδιων επιχειρημάτων σε νέα συσκευασία δεν κάνει την διαφορά.

Η κληρονομιά της κρίσης COVID θα είναι υψηλού κόστους σε έκταση και πεδία που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει εάν δεν δράσουμε ουσιαστικά αυτή τη φορά συλλογικά και υπεύθυνα.

Από τις  ενδεικτικές δράσεις που οι θεσμικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα θα άξιζε να προωθήσουν προς αξιολόγηση και ένταξη σε  ένα εθνικό σχέδιο είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας σε κάθε δράση και πολιτική ανάπτυξης.

Η σημερινή ανάλυση του ΣΕΒ και τα στοιχεία που παραθέτει είναι ενδεικτικά της μεγιστοποίησης που μπορεί να εισφέρει ένα ολιστικό σχέδιο τεχνολογικής ανάπτυξης: «Η διάχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει αθροιστικά το ΑΕΠ σε 15 χρόνια κατά περίπου €200δισ (σε σταθερές τιμές 2010).Η αύξηση σε ποσοστό 40%, θα τροφοδοτηθεί από λύσεις έξυπνης αυτοματοποίησης, σε ποσοστό 24% από την πιο αποτελεσματική χρήση των ανθρώπινων πόρων, σε ποσοστό 21% από τη βέλτιστη χρήση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και σε ποσοστό 15% από τη διάχυση της καινοτομίας. Η ίδια ανάλυση δείχνει ότι οι επενδύσεις σε ΤΝ μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων έως 30%, μέσα σε 4 χρόνια, με ανάλογη τόνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας. Επιπλέον, η ανάπτυξη ΤΝ στην Ελλάδα θα συνδράμει καθοριστικά στον περιορισμό της διαρροής των νέων με υπόβαθρο STEM στο εξωτερικό.”

Η παρατήρηση του ΣΕΒ ότι «η  Ελλάδα προετοιμάζει κάποιο εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς ωστόσο μια δομημένη διαβούλευση με τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα» προβληματίζει για τον βαθμό αντίληψης των κρατικών γραφειοκρατών στις αλλαγές καιτο μέλλον που έχει έρθει με ορμή.

Η στέρεη ανάταξη, η ασφαλής ανθεκτικότητα και η επιβίωση όλων, εκτός των καθημερινών γνωστών αναγκών και προβλημάτων  χρειάζεται και τον καταλύτη μιας αναγκαίας φιλοδοξίας: η ελληνική οικονομία να λάβει θέση στα παγκοσμιοποιημένα απαιτητικά, νέα, τεχνολογικά πεδία. Η  φιλοδοξία για μια ψηφιακή ελληνική οικονομία μπορεί να διαμορφώσει νοοτροπίες στο σύνολο της χώρας με απτά οφέλη  για όλους.

 
Τροφή για σκέψη

-Η εξάρτηση πλήττει

Στο “Wish You Are You Here”, ο Adam Behsudi της F&D γράφει ότι οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία

 
– IoT

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων αναμένεται να έχει μεγάλα κέρδη το 2021. Από τις καινοτομίες 5G έως τις βιομηχανικές εφαρμογές, ακολουθούν πέντε τάσεις για παρακολούθηση.

 
-Εκπαίδευση και  κατάρτιση

Τα ρομπότ δεν έρχονται για όλες τις δουλειές μας, αλλά η τεχνολογία αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εργασίες χαμηλής ειδίκευσης.

“Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι κεντρικές για να βοηθήσουν την τρέχουσα και την επόμενη γενιά να ευδοκιμήσουν στην αγορά εργασίας”, δήλωσε η Elisabeth Reynolds, εκτελεστική διευθύντρια της ειδικής ομάδας MIT για το έργο του μέλλοντος, σε μια εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα , αναφέρει δημοσίευμα του axios.com.

 
Bιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη

Επένδυση αντίκτυπου: Αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη έκρηξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δεν έχετε ακούσει ποτέ. 30 τρισεκατομμύρια δολάρια (ναι, τρισεκατομμύρια) εισέρχονται σε κεφάλαια και αποθέματα εταιρειών που υπόσχονται βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

 
-Απασχόληση των νέων

Η επισήμανση του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, σε άρθρο του διευθυντή της Guntram Wolff  υπογραμμίζει  το αυτονόητο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε ότι 22 δισ . Ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των τριών εκατομμυρίων ανέργων της ΕΕ είναι ανεπαρκής. Οι εθνικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αυξήσουν τα κονδύλια του προϋπολογισμού τους για να υποστηρίξουν την πρόσληψη νέων και τη δημιουργία ευκαιριών.

 
-Πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη

Σε μια εποχή που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και του Covid-19 θα ωθήσει 132 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, πιστεύουμε ότι υπάρχει μία λύση για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ανακάμψει και από τα δύο: υποδομή πράσινης ενέργειας….(rockefellerfoundation.org)

 
Το Netflix δεσμεύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να καταστήσει το Νέο Μεξικό ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο στον κόσμο(techcrunch.com)

 
Π. Τσακιρίδης

my way press.gr

Σχετικά Άρθρα