Βελτίωση κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων της LAMDA Development

• Συνεχίζει και επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της στο τομέα του Real Estate Development στη χώρα μας έχοντας επενδύσει σημαντικά ποσά και δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας

 

Η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) παρουσίασε θεαματική αύξηση της τάξεως του 26% και ανήλθε στα €35,6 εκατομμύρια.  ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDAτου Ομίλου το 2013 ανήλθαν σε€25,6 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση 19%, αν εξαιρέσουμε τα σχετιζόμενα με το project του Ελληνικού έξοδα αναφέρει ανακοίνωση της LAMDA Development .

 

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

Tο β’ εξάμηνο του 2013 ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο παρουσίασε επίσης αύξηση 1,5%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων ξεπερνά το 98%. Οι παραπάνω δείκτες πιστοποιούν ότι, μετά από μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και κάμψης των αποτελεσμάτων, τα πρώτα πολύ θετικά σημάδια είναι ορατά και αποτυπώνονται στα αποτελέσματα των εμπορικών μας κέντρων.

 

Η LAMDA Development συνεχίζει και επιβεβαιώνει την ηγετική θέση της στο τομέα του Real Estate Development στη χώρα μας έχοντας επενδύσει σημαντικά ποσά και δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η LAMDA Development προχώρησε στις εξής επενδύσεις:

 

  • Τον Νοέμβριο του 2008 εγκαινίασε το τρίτο κατά σειρά Εμπορικό Κέντρο, το Golden Hall, μια επένδυση της τάξεως των €76 εκατ. Το Φεβρουάριο του 2013, συμμετέχοντας στην πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, επένδυσε επιπρόσθετα €81 εκατ. για την εξασφάλιση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του κτιρίου IBC για 90 χρόνια, το πίσω μέρος του οποίου παρέμενε ανεκμετάλλευτο από το 2004. Για την ανάπτυξη του μέσα στο επόμενο χρόνο θα επενδυθούν άλλα 20 εκατ. ευρώ. Στη πλήρη ανάπτυξη της, η ανωτέρω επένδυση, θα έχει οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων από 2.000 θέσεων εργασίας.

 

  • Τον Δεκέμβριο του 2010 εξαγόρασε το μειοψηφικό ποσοστό 40% του Εμπορικού Κέντρου Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά η ίδια τη διαχείριση του Εμπορικού Κέντρου, μία επένδυση€80 εκατ. περίπου.

 

  • Στο Mediterranean Cosmos επενδύθηκαν επιπρόσθετα €5 εκατ. για την περαιτέρω βελτίωση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στους καταναλωτές.

 

  • Στο εμπορικό κέντρο Golden Hall έχουν επενδυθεί €6 εκατ. για ενέργειες marketing, επικοινωνίας και στήριξης των καταστηματαρχών μας αλλά και περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρονται στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο “Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 5% ενώ είναι πολύ ενθαρρυντική η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 6%. Οι ανωτέρω δείκτες πιστοποιούν ότι μετά από πέντε σχεδόν χρόνια λειτουργίας έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και διείσδυσης στο καταναλωτικό κοινό.

 

Η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €12,4 εκατ., συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε ενοποιημένο επίπεδο.

 

Στο “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 4%, γεγονός επίσης πολύ ενθαρρυντικό.

 

Αναφορικά με το “The Mall Athens” ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν οριακή πτώση κατά 3% και 1% αντίστοιχα, δείκτες που επηρεάστηκαν κυρίως από τις εκτεταμένες απεργίες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του πρώτου τριμήνου.

 

O Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε:

«Η βελτίωση της κερδοφορίας μας και η γενικότερη θετική εικόνα της εταιρίας στηρίζεται σε δύο πυλώνες: α) στη στρατηγική των επενδύσεών μας όπως η απόκτηση του 100% του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και η απόκτηση του IBC, β) στη συνεχή μας επικέντρωση στους πελάτες / καταστηματάρχες μας και στους καταναλωτές /επισκέπτες των εμπορικών μας κέντρων όπως αποτυπώνεται μέσα από την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουμε σε αυτά, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα .

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η Λειτουργική Κερδοφορία των Εμπορικών Κέντρων:

image

 

Η Μαρίνα του Φλοίσβου εμφάνισε ετήσιες λειτουργικές ζημιές €0,2 εκατ., αποτέλεσμα αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με τη περσινή ζημία των €0,8 εκατ., ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και της πληρότητας των θέσεων ελλιμενισμού. Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν όπως και πέρσι στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου €1,9 εκατ.

 

Tα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2012 συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα το μέρισμα των €3,7 εκατ. από τη συμμετοχή μας στη EurobankProperties η οποία δεν υφίσταται πλέον.

 

Οι καθαρές λογιστικές ζημιές χρήσεως σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε €48,6 εκατ. έναντι ζημιών €91,9 εκατ. τη προηγούμενη χρήση και οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ζημίες από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία τους κατά €43,4 εκατ., οι οποίες όμως εμφανίζονται αισθητά μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Μέρος της ζημίας οφείλεται επίσης στην εφάπαξ λογιστική χρέωση στα αποτελέσματα ποσού €11,8 εκατ. που αφορά την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας από το 20% στο 26%.

 

Σημειωτέον, ότι τα κέρδη προ φόρων (εξαιρουμένης της επίπτωσης της αναπροσαρμογής της αξίας των επενδυτικών ακινήτων) ανέρχονται σε €3,9 εκατ.

 

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €296,0 εκατ. (€7,3 ανά μετοχή) έναντι €337 εκατ. που ήταν την 31/12/2012, παρουσιάζοντας πτώση κατά 12%.

 

Συνοπτικά ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία

image (1)

Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή.

 

Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι από τις αρχές του έτους η απόδοση της μετοχής υπερβαίνει το 30% με σημαντική άνοδο της εμπορευσιμότητας, γεγονός που αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.

 

Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής €6,50 στις 27/03/2014 το discount  διαμορφώνεται σε 11% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή.

 

Οι αγορές ιδίων αντιπροσωπεύουν το 7,9% του μετοχικού κεφαλαίου με ένα μέσο κόστος κτήσης €4,85.

 

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 61% παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε σχέση με 31/12/2012. Ο Όμιλος διατηρεί ρευστότητα που προσεγγίζει συνολικά τα €43 εκατ.

Σχετικά Άρθρα