Γ. Μώραλης: παραπλανητική και πρόχειρη η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Γενικός Γραμματέας ή δεν γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης ή είναι παραπληροφορημένος, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η τόσο άστοχη, παραπλανητική και πρόχειρη απάντησή του, σημειώνει ο Δήμαρχος Πειραιά σε απάντηση του στις δηλώσεις του ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης Δ. Παπασπύρου για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά και το κτήριο της Ραλλείου. Αναλυτικά η δήλωση Μώραλη:

«Εντύπωση μου προκάλεσαν οι δηλώσεις του 3ου κατά σειρά Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, που αναλαμβάνει να «τρέξει» την υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά κυρίου Δ. Παπασπύρου, ύστερα από την τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Από μόνο του και μόνο το γεγονός αυτό, αποδεικνύει και εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της καθυστέρησης. Υπάρχει σοβαρό κράτος που θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα ένα έργο τέτοιας σημασίας και ανά ένα χρόνο αλλάζει το πρόσωπο που θεωρητικά συντονίζει όλους τους υπόλοιπους;

Θα περίμεναν λοιπόν όλοι όσοι ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν στο σημερινό ακατάλληλο κτήριο της οδού Σκουζέ και εννοώ πολίτες, δικηγόρους, δικαστές, υπαλλήλους και άλλους, μια ξεκάθαρη απάντηση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, του τι γίνεται με την υπόθεση και σε καμιά περίπτωση τη μεταφορά ευθυνών για την απαράδεκτη και ανεξήγητη πλέον καθυστέρηση από το αρμόδιο υπουργείο στον Δήμο Πειραιά.

Αλλά αφού επέλεξε αυτόν τον τρόπο ο Γενικός Γραμματέας, τον καλώ δημόσια να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα και αόριστα στα εξής:

Α) Ποιός και γιατί ανέλαβε τη μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου της πρώην Ραλλείου καθώς και ποιός πλήρωσε τη συγκεκριμένη μελέτη.

Β) Ποιός θα αναλάβει, ποιός θα πληρώσει (σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πόσο χρόνο θα κάνει η ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης για τη δημοπράτηση;

Γ) Πότε θα δημοπρατηθεί το έργο, από ποιόν θα πληρωθεί(σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πότε θα ολοκληρωθεί τελικά;

Δ) Ποιά είναι τα αρμόδια όργανα που θα εγκρίνουν τελικά -όπως στην δήλωσή του ισχυρίζεται- και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και λειτουργικότητα του κτηρίου.

Ε) Να μας ενημερώσει για μια, ειλικρινά για μια μόνο ενέργεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να τρέξει γρηγορότερα η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι ο Γενικός Γραμματέας ή δεν γνωρίζει το ιστορικό της υπόθεσης ή είναι παραπληροφορημένος, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η τόσο άστοχη, παραπλανητική και πρόχειρη απάντησή του.
Εκτός φυσικά αν κάτι άλλο συμβαίνει.

Περιμένω με ιδιαίτερη αγωνία και μάλιστα όσο γρήγορα απάντησε στις χτεσινές μου δηλώσεις, τις απαντήσεις του στα ερωτήματα που σήμερα θέτω.

Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά θα προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, καθώς και σε Συνέντευξη Τύπου, ώστε να παρουσιάσει όλα τα σχετικά έγγραφα με ημερομηνίες και να καταστήσει σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο, για το τι ο κάθε ένας έχει πράξει μέχρι σήμερα γιατί εδώ ταιριάζει κάλλιστα η παροιμία, «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για τις προσπάθειες και ενέργειές του, οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα και όχι με λόγια το ενδιαφέρον του».

Γιάννης Μώραλης: τα έργα του Μετρό και του Τραμ θα ολοκληρωθούν πέραν των χρονοδιαγραμμάτων που μας είχαν γνωστοποιηθεί προ λίγων μηνών

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, ευρεία σύσκεψη με θέμα την πορεία των έργων του Μετρό και του Τραμ, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Παπάς, ο Διοικητής Τροχαίας Πειραιά κ. Φώτης Νικολάκης, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα Στέλλα Χρυσουλάκη, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Πρόεδρος Βιβλιοχαρτοπωλών Πειραιά κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου κ. Παύλος Πολιτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΠ Δημήτρης Μαρκομιχάλης, ο κ. Γιώργος Ντινόπουλος από την εταιρεία «Θέμελη», ο Δ/ντής Έργων Μετρό κ. Μανώλης Ουρανός, ο Δ/ντής Έργων Τραμ κ. Χρήστος Βαλσαμάκης, ο Δ/ντής Έργου J&P ΑΒΑΞ κ. Νίκος Ρηγόπουλος, καθώς και η κα Ψαράκη και ο κ. Πέππας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, αμέσως μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης, δήλωσε: «Με λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε εγώ και οι φορείς της πόλης από τους αρμόδιους, ότι τα έργα του Μετρό και του Τραμ θα ολοκληρωθούν πέραν των χρονοδιαγραμμάτων που μας είχαν γνωστοποιηθεί προ λίγων μηνών. Αναρωτιέμαι πλέον αν ο Πειραιάς, το μεγάλο λιμάνι της χώρας με τις μεγάλες επενδύσεις, η πύλη εισόδου και εξόδου εκατομμυρίων τουριστών και η φυσική έδρα της ελληνικής ναυτιλίας, αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα, αφού τα σημαντικά έργα προχωρούν από την ανάδοχο εταιρεία με αργούς ρυθμούς, χωρίς σχέδιο και ρεαλιστικό προγραμματισμό, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Ως εκ τούτου, θα ζητήσω τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη, προκειμένου αφενός να διαμαρτυρηθώ για τις νέες καθυστερήσεις, αφετέρου για να μεταφέρω την αγανάκτηση και την ανησυχία των πολιτών και των φορέων της πόλης, για τη διαρκή αυτή αναβολή ολοκλήρωσης των έργων του Τραμ και του Μετρό. Η υπομονή μας, πρέπει όλοι να γνωρίζουν, δεν είναι ανεξάντλητη».

Σχετικά Άρθρα