Εκτός ελέγχου το προσφυγικό

Κέντρα Φιλοξενίας για 150.000 πρόσφυγες σε Αμυγδαλέζα, Ξάνθη, Παρανέστι Δράμας, Ήπειρο, Κόρινθο, Λεωφόρο Αθηνών, Μαλακάσα, Πέλλα- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  ο νομός Κιλκίς

 
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται από σήμερα ο νομός Κιλκίς, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών προσφύγων. «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο.

Τα περιστατικά παιδιών και ενηλίκων που με κρούσματα γρίπης ή άλλων ασθενειών αυξάνονται, λόγω της κακουχίας, και παρά τις προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων υπάρχει κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς. Οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, καθώς οι υποδομές στο κέντρο φιλοξενίας στην Ειδομένη είχαν σχεδιαστεί για την υποδοχή λιγότερων από 2.000 ανθρώπων.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας της Ειδομένης με αντίσκηνα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης.

 
• Α. Τζιτζικώστας: «Ανησυχώ πάρα πολύ με την τακτική της κυβέρνησης»

«Πιστεύω ότι τις επόμενες 40 μέρες, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δεν αποδώσει η παρουσία του ΝΑΤΟ (που δε βλέπω προς το παρόν να αποδίδει), στην Ελλάδα θα ξεπεράσουμε τους 120.000 πρόσφυγες», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας   στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, καθώς το σύνολο των ανθρώπων αυτών φιλοξενούνται σήμερα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία περισσότερων και μικρότερων κέντρων μετεγκατάστασης κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι οι νέοι χώροι φιλοξενίας δεν μπορούν να γίνουν και πάλι στην Κεντρική Μακεδονία: «Οι Δήμοι, η κυβέρνηση και ο Στρατός έχουν χώρους στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Ακόμη και σήμερα δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο ψάχνει η κυβέρνηση για διάφορους χώρους, όταν υπάρχουν έτοιμες οι κατασκηνώσεις του Στρατού (ΚΑΑΥ) και άλλων δημόσιων φορέων με πλήρεις υποδομές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα γι’ αυτό το σκοπό».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε κριτική στην τακτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τόνισε ότι «οι μετανάστες δεν είναι τόσο το πρόβλημα σ’ αυτή τη φάση, όσο είναι οι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση αντί να φιλοξενεί, όπως προβλέπεται, τους μετανάστες σε κέντρα κλειστού τύπου, αποφάσισε πέρσι τον Ιανουάριο που εξελέγη να εγκαταλείψει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου και να εφαρμόσει μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο πόλεμος αυτός μαίνεται τέσσερα – πέντε χρόνια, το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μας κορυφώθηκε τον τελευταίο ένα χρόνο. Αν η κυβέρνηση επιστρέψει στην πολιτική των κλειστών κέντρων για μετανάστες αφενός θα σταλεί προς υποψήφιους μετανάστες ένα μήνυμα αποτροπής και αφετέρου θα μπει μια τάξη στη χώρα. Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι κυρίως το προσφυγικό, όπου χρειάζεται περισσότερη και αποτελεσματικότερη διπλωματία κι όχι ψευτοτσαμπουκάδες. Κι αυτό δυστυχώς δεν το βλέπω».

Δήλωσε μάλιστα ότι «ανησυχεί πάρα πολύ» με την τακτική της κυβέρνησης, διότι «δε βλέπω να υπάρχει διάθεση να ασκήσουν ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία. Ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να είναι στο αεροπλάνο και να επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων τόσο στις χώρες μέλη, όσο και στις χώρες υποψήφια μέλη της ΕΕ, που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, καταστρατηγώντας τους βασικούς κανόνες αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής οικογένειας, κλείνοντας τα σύνορα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και μείνουν οι προκλήσεις αναπάντητες, το προσφυγικό στη χώρα μας θα διογκώνεται διαρκώς».

Ο κ. Τζιτζικώστας στη συνέντευξή του επισήμανε τη συγκινητική προσφορά των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας προς τους πρόσφυγες, καθώς η αλληλεγγύη τους είναι καθημερινή. «Ειδικά οι κάτοικοι της Ειδομένης είναι συγκινητικοί, προσπαθώντας να βοηθήσουν όσο μπορούν χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Γι’ αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να συνδράμουμε και να οργανώσουμε όλη την προσπάθεια αλληλεγγύης και γι’ αυτό ζητούμε από την κυβέρνηση να μας επιτρέψει με τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου να διοχετεύσουμε κονδύλια, διότι μπορούμε να δράσουμε ταχύτερα από την κεντρική κυβέρνηση. Χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος για να μπορούμε να ενισχύσουμε με κονδύλια και είδη πρώτης ανάγκης τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους εθελοντές και τους Δήμους που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

 
• To σχέδιο για να δημιουργηθούν τέσσερις «Αμυγδαλέζες» για 150 χιλ. πρόσφυγες!

Μπορεί πέρσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να έκλεισε την Αμυγδαλέζα, όμως τώρα που το προσφυγικό – μεταναστευτικό παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, ετοιμάζεται να ανοίξει… τέσσερις Αμυγδαλέζες, όπως επίσης ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και περισσότερα hot spot, ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εκτιμάται ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά, εκτός από την Αμυγδαλέζα που θα ανοίξει και πάλι, σε κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών με ισχυρή αστυνομική φρούρηση θα μετατραπεί το παλαιό κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας στην Ξάνθη, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει από 700 – 800 άτομα, ενώ θα επαναλειτουργήσουν με αυτή τη μορφή τα στρατόπεδα στο Παρανέστι Δράμας με δυνατότητα κράτησης 1.000 – 1.200 ατόμων και στην Κόρινθο με δυνατότητα κράτησης από 1.600 – 1.800 άτομα.

Και τα τέσσερα αυτά κέντρα πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές, διαθέτουν τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και δεν είναι πρόχειροι καταυλισμοί αποτελούμενοι από σκηνές ή οικισμούς.

Μάλιστα η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να μεταφερθούν εκεί παράνομοι μετανάστες, καθώς απαιτούνται μικρής έκτασης εργασίες ανακαίνισης των κτιρίων και της περίφραξης.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μέγιστος αριθμός μεταναστών που δικαιούνται ασύλου και θα μεταφερθούν στα κέντρα κράτησης υπολογίζεται στις 6.000. Ωστόσο το κριτήριο διαχωρισμού, βάσει του οποίου θα επιλέγονται οι μετανάστες που θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα κράτησης δεν θα είναι μόνο το δικαίωμα ασύλου ή όχι.

Άτομα που εκδηλώνουν βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά, αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές, συλλαμβάνονται για πρόκληση επεισοδίων ή προκαλούν υποψίες, θα κατευθύνονται στις κλειστές φρουρούμενες δομές μέχρι να επιστρέψουν μέσω της επανεισδοχής στις χώρες προέλευσης.

Επίσης θα δημιουργηθούν δύο ακόμα χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική, εκτός του Σχιστού που έχει μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας, 2.000 προσφύγων.

Ο πρώτος θα είναι σε έκταση 20 στρεμμάτων που παραχωρεί ο δήμος Αθηναίων στη Λεωφόρο Αθηνών πίσω από το εργοστάσιο «Σαρακάκη», όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν 1.600 πρόσφυγες σε σκηνές. Ο δεύτερος θα είναι στη Μαλακάσα και συγκεκριμένα κοντά στην εθνική οδό, στις  παλιές αποθήκες πυρομαχικών του στρατού, όπου και θα μπορούν να φιλοξενηθούν 3.000 άτομα, πάλι σε σκηνές.

Στη Βόρεια Ελλάδα, θα δημιουργηθεί ακόμα ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στην περιοχή Άθυρα των Γιαννιτσών, όπου θα φιλοξενηθούν 3.000 πρόσφυγες.

Τέλος, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητεί χώρο για τη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου φιλοξενίας στην Ήπειρο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχουν βρεθεί δύο ανενεργά στρατόπεδα στην περιοχή Ιωαννίνων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει διάχυση των προσφύγων και των μεταναστών σε δομές που δεν θα υπερβαίνουν τα 3.000 άτομα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δημιουργία μεγάλων προσφυγικών καταυλισμών.

 
• Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση κρούει η Ν. Μπακογιάννη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση κρούει η Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών. Εκτιμά ότι «η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες», καθώς και ότι «αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να βρει μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ».

Η επικεφαλής του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ και πρώην υπουργός επικρίνει την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδιασμού και προσθέτει ότι απαιτείται συντονισμός, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να πορευόμαστε, είτε αρνούμενοι την πραγματικότητα, είτε παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και να μην έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης διαχείρισης ενός εθνικού προβλήματος», συμπληρώνει.

Για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, τονίζει ότι οι σχετικές απειλές από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ, καθώς και ότι στην παρούσα φάση στρέφεται εναντίον των Ελλήνων και όχι εναντίον των Ευρωπαίων.

 
• Φώφη Γεννηματά: «Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έγινε με καθυστέρηση»

«Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έγινε με καθυστέρηση και αφού έκλεισαν τα βόρεια σύνορα μας. Διαμορφώθηκε η εθνική γραμμή. Το θέμα είναι αν μπορεί να την υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση », δήλωσε στο ΜΕGA η Φώφη Γεννηματά για τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να εφαρμόσει την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε.

«Εκεί έβαλα αστερίσκο. Μετά τη δική μου παρέμβαση και επιμονή δέχθηκαν όλοι να υπάρχει παράγραφος στο κείμενο που λέει ότι εκφράσαμε επιφυλάξεις για τους χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Μένει να κριθεί αν θα τα καταφέρει», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. ‘Αφησε αιχμές για τη στάση των υπολοίπων κομμάτων τα οποία ,όπως είπε, «δεν ήθελαν να υπάρχει καμία υποσημείωση. Διότι η λογική του ώριμου φρούτου είναι μια εύκολη λογική.Θα κριθούμε όλοι από τον ελληνικό λαό». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως είπε ενώ το καλοκαίρι «βάλαμε πλάτη» εκείνος επέλεξε να πάει σε εκλογές.

Σημείωσε ότι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι έδωσε την εντύπωση ότι με το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας μετανάστες και πρόσφυγες είναι το ίδιο πράγμα και πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

 
• Βερολίνο και Ρώμη καλούν να υπάρξει ένα νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας έστειλαν μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία καλούν να υπάρξει ένα κοινό σύστημα σε όλη την ΕΕ για την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών καθώς επίσης να προωθηθεί η εναρμόνιση των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων που απολαύουν οι αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει γερμανική εφημερίδα.

Στην επιστολή τους, που περιήλθε σε γνώση της S?ddeutsche Zeitung, οι Τόμας ντε Μεζιέρ και Αντζελίνο Αλφάνο καλούν να προχωρήσει μια «φιλόδοξη μεταρρύθμιση» των κανόνων της Σύμβασης του Δουβλίνου?με βάση τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν άσυλο στο πρώτο κράτος της ΕΕ όπου εισέρχονται?διαμέσου ενός νέου και αναπροσαρμοσμένου «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».

Η ΕΕ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου από το 1999, όμως οι διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της παραμένουν, παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες εναρμόνισης του νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός καταγραφής, που θα συμπεριλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας, με τη βοήθεια του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Ακόμη, καλούν να υπάρξει εναρμόνιση των διαφορετικών όρων και προϋποθέσεων ανά κράτος μέλος για τη χορήγηση αδειών παραμονής σε μετανάστες, των διαδικασιών επιλογής και των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Οι ντε Μεζιέρ και Αλφάνο καλούν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο περισσότερη χρηματοδότηση και προσωπικό ώστε να γίνει μια «αληθινή ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου».

 
• Απελπιστική η κατάσταση στην Ειδομένη

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η άφιξη προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που στην Ειδομένη η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα για τους χιλιάδες ανθρώπους που φιλοξενούνται στον πρόχειρο καταυλισμό. Το πρωί, έφτασαν δύο επιβατηγά πλοία από Χίο και Μυτιλήνη στον Πειραιά, μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόκειται για το ναυλωμένο καταμαράν “Tera Jet” που μετέφερε 400 άτομα από τη Χίο και για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 1” με 445 άτομα από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει και το “Διαγόρας” που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ και σήμερα οι εθελοντικές οργανώσεις διανέμουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στους ανθρώπους που έχουν καταλύσει προσωρινά στους χώρους του λιμανιού.

Με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά, αναμένεται να στηθεί προκάτ οικισμός στην πύλη Ε-2, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, εφιαλτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, όπου περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, διαμένουν στο ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Οι εθελοντικές οργανώσεις και οι γιατροί χωρίς σύνορα προειδοποιούν ότι, εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στην Ειδομένη και δεν αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα υγιεινής, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σχεδόν 135.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη φθάσει φέτος στην Ελλάδα και στην Ιταλία δια θαλάσσης, ενώ 418 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου. Πηγές: Star, Mega tv, ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα