Εντοπίζοντας τις ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χρηματοδότηση από την Google

Χρηματοδότηση από την εταιρεία Google, εξασφάλισε το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού (LInC) του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τμήμα Πληροφορικής), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη για τη διεξαγωγή του ερευνητικού προγράμματος «Check-it».

 
Στόχος είναι η αξιολόγηση της ποιότητας των πληροφοριών τις οποίες λαμβάνουν οι χρήστες του Διαδικτύου διαμέσου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και η ανάπτυξη ενός εργαλείου το οποίο θα μπορεί να εγκαθίσταται στους πλοηγούς ιστοσελίδων (browsers), βοηθώντας τους χρήστες να αποφασίζουν κατά πόσο οι ειδήσεις που εμφανίζονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι έγκυρες ή ψευδείς.

Το συγκεκριμένο έργο που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Digital News Initiative Fund (digitalnewsinitiative.com/) και η πρωτοβουλία της Google, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ψευδών ειδήσεων (Fake News), το οποίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του Διαδικτύου. Το Digital News Initiative Fund της Google,  έχει συνολική χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ, και αποτελεί συνεργασία της Google και ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανώσεων για τη στήριξη της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία.

Συντονιστές του έργου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος και ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Πάλλης. Συντονιστής του έργου για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας είναι ο Καθηγητής Ευάγγελος Μαρκάτος.

Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο digitalnewsinitiative.com/dni-projects/check-it-visualizing-fake-news-social-media-round-4/).

Σχετικά Άρθρα