Εργαστήρια ευρωπαϊκής εμβέλειας στην εβδομάδα έξυπνης ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου 2017, η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ θα φιλοξενήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εργαστήρια ευρωπαϊκής εμβέλειας

 
Την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου 2017, η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου θα φιλοξενήσει στην Πανεπιστημιούπολη ερευνητικά εργαστήρια ευρωπαϊκής εμβέλειας, που σχετίζονται με την ενέργεια. Το ευρύ κοινό,  θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πραγματικά παραδείγματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είχαν επιτυχία, αλλά και να παρουσιάσει τα δικά της πρωτοποριακά προγράμματα σε θέματα δικτύων. Τα εργαστήρια τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Αναμφίβολα, τέτοιου είδους δραστηριότητες τοποθετούν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χάρτη για θέματα ενέργειας κάτι το οποίο μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη για τη χώρα μας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τους εξής οργανισμούς και πανεπιστήμια: Υπουργείο Ενέργειας Κύπρου, Υπουργείο Περιβάλλοντος Κύπρου, Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ) Κύπρου, Joint Research Centre (JRC) of the European Union, European Technology and Innovation Platform for Smart Networks for the Energy Transition (ETIP SNET), Smart Specialization Platform for Smart Grids in EU, European Technology and Innovation Platform for PV (ETIP PV), Austrian Institute of Technology (AIT), Denmark Technology University (DTU) και Mediterranean Technology Platform for Smart Grids (MedTP4SG).

Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017, θα διεξαχθεί η τελική εκδήλωση του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος SmartPV, στο οποίο είναι συντονιστής το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά την ημερίδα το κοινό θα ενημερωθεί για τα σημαντικά αποτελέσματα του προγράμματος,  τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά  μας, καθώς και για τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του δικτύου στην Κύπρου.

Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017, θα φιλοξενηθεί το εργαστήριο του προγράμματος TwinPV, που έχει ως στόχο να στηρίξει την Κυπριακή βιομηχανία σε θέματα φωτοβολταϊκών και ηλεκτρικής ενέργειας. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι συνεργάτες του, το Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δανίας (DTU) διοργανώνουν το εν λόγω εντατικό εργαστήριο που επικεντρώνεται στην φωτοβολταϊκή βιομηχανία της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιασθεί η πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγεται στα τρία προαναφερόμενα πανεπιστήμια, καθώς και σε θέματα που αφορούν την διείσδυση στο δίκτυο ΦΒ συστημάτων, την αποθήκευση, καθώς και στις εθνικές και ευρωπαϊκές ευκαιρίες χρηματοδότησης. Οι παρουσιάσεις θα προχωρήσουν πέραν από τη θεωρία και θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι θεματικές παράμετροι εφαρμόζονται και πως επηρεάζουν την κυπριακή φωτοβολταϊκή βιομηχανία. Το εργαστήριο τελεί υπό την αιγίδα του προγράμματος TwinPV και παράλληλα θα γίνει παρουσίαση και του προγράμματος PV-ESTIA.

Την Πέμπτη και Παρασκευή, 23 και 24 Νοεμβρίου 2017, θα διεξαχθούν δύο εργαστήρια που ετοίμασαν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί  JRC και ETIP SNET, με θέμα τα «Έξυπνα δίκτυα στα Ευρωπαϊκά Νησιά και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».Τα εργαστήρια, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πέραν των 120 ατόμων, με 70 συμμετέχοντες να προέρχονται από οργανισμούς της Ευρώπηςθα έχουν πλούσια θεματολογία σε θέματα έξυπνων δικτύων, με σημαντικούς ομιλητές που θεωρούνται παράγοντες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θστον τομέα αυτό.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου 2017. Το κοινό είναι ευπρόσδεκτο  να συμμετάσχει όπου επιθυμεί, δηλώνοντας συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση ξεχωριστά:

http://www.foss.ucy.ac.cy/conferences_webpage/SmartEnergy/

Σχετικά Άρθρα