ΕΥ : Αναγκαίος ο εσωτερικός έλεγχος για τις επιχειρήσεις

Επέκταση του ρόλου του εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη ενδυνάμωση του συμβουλευτικού του χαρακτήρα είναι τα βασικά συμπεράσματα που  προκύπτουν από  την παγκόσμια έρευνα Εσωτερικού Ελέγχου για το 2013 με τίτλο «Matching Internal Audit talent to organizational needs», που διενεργήθηκε από τη Forbes Insights για λογαριασμό της ΕΥ.

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το καταναλωτικό κοινό, οι επενδυτές αλλά και οι εποπτικές αρχές απαιτούν  περισσότερη ενημέρωση για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

 

 

 

 

Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις παραπάνω ανησυχίες, ο εσωτερικός έλεγχος καλείται να διευρύνει το ρόλο του μέσα στην επιχείρηση και να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά του συμβουλευτικού του ρόλου.

 

 

 

 

Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον κ. Μιχάλη Πετροδασκαλάκη, Executive Director, επικεφαλής τμήματος παροχής υπηρεσιών Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΥ Ελλάδος, στο ετήσιο συνέδριο Εσωτερικού Ελέγχου που  οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών στις 10 Οκτωβρίου 2013 με χορηγό την ΕΥ Ελλάδας.

 

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

 

 

 

● Το εύρος εργασιών του Εσωτερικού Ελέγχου (ΕΕ) αλλάζει: Ζητείται ολοένα και περισσότερο από τον ΕΕ να παρέχει προτάσεις βάσει της επιχειρηματικής γνώσης που αναμένεται ότι κατέχει. Ο ΕΕ πρέπει επίσης να προβλέπει κατά το σχεδιασμό των εργασιών του τόσο γνωστούς όσο και καινούριους, «αναδυόμενους» κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω των συνεχόμενων αλλαγών στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα επόμενα δύο χρόνια, το 54% των συμμετεχόντων αναμένει ότι ο πρωταρχικός ρόλος τους θα είναι αυτός του στρατηγικού συμβούλου της επιχείρησης, συνεχίζοντας βέβαια τους ελέγχους συμμόρφωσης. Μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει ήδη υιοθετήσει το ρόλο του ως σύμβουλος.

 

 

 

 

●  Ο ΕΕ πρέπει να προχωρήσει πέρα από την εστίαση στον τυπικό έλεγχο της συμμόρφωσης: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεταβληθεί η ισορροπία μεταξύ ελεγκτικών και συμβουλευτικών έργων προκειμένου να μπορέσει να προσδώσει ο ΕΕ τη μεγαλύτερη δυνατή επιχειρηματική γνώση. Το 96% δηλώνει ότι τα συμβουλευτικά έργα αποτελούν τμήμα του πλάνου ελέγχου. Επισημαίνεται ότι ο προσδιορισμός του βέλτιστου σημείου ισορροπίας μεταξύ ελεγκτικών και συμβουλευτικών έργων είναι μοναδικός για κάθε οργανισμό.

 

 

 

 

●  Περισσότεροι πόροι είναι απαραίτητοι για να αντιμετωπίσει ο ΕΕ τους «αναδυόμενους» κινδύνους: Η συνεχής αύξηση των εσόδων που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές, δημιουργεί και αναδεικνύει νέους κινδύνους που σχετίζονται με νέα κανονιστικά πλαίσια, διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες, καινούριους φορολογικούς κανόνες καθώς και την αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένων έμπειρων στελεχών. Μόλις το 27% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι εμπλέκονται ήδη στην αναγνώριση, αξιολόγηση και παρακολούθηση «αναδυόμενων» κινδύνων.

 

 

 

 

●  Ο ΕΕ πρέπει να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για επιπρόσθετα προσόντα και δεξιότητες – εντούτοις πιθανόν δεν είναι ακόμα έτοιμος. Από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει κενό μεταξύ των δεξιοτήτων που ήδη διαθέτει ο ΕΕ και αυτών που θα έπρεπε να διαθέτει. Οι πέντε σημαντικότερες δεξιότητες, στις οποίες συνηθέστερα αναγνωρίζονται αδυναμίες και ανεπάρκειες είναι: ανάλυση δεδομένων, επιχειρησιακή στρατηγική, εξειδικευμένη γνώση κλάδου, διαχείριση κινδύνων και πρόληψη/ αντιμετώπιση περιπτώσεων απάτης.

 

 

 

 

●  Η ύπαρξη ενός εύρωστου μοντέλου ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι ύψιστης σημασίας: Το 51% των συμμετεχόντων υπέδειξε ότι έχει ένα πολύ καλά καθορισμένο πλαίσιο απαραίτητων δεξιοτήτων και αναγκών εκπαίδευσης ανά βαθμίδα ελεγκτών. Επιπλέον προκύπτει ότι η μέθοδος εκπαίδευσης που χρησιμοποιείται από το 25% των συμμετεχόντων είναι οι εσωτερικές εκπαιδεύσεις (in house training) που προετοιμάζονται και παρουσιάζονται από έμπειρα στελέχη του ΕΕ.

 

 

 

 

●  Η πλειονότητα των οργανισμών αναθέτουν μέρος ή όλες τις εργασίες σε τρίτους: 82% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι συνεργάζεται με τρίτους για την εκπόνηση μέρους ή του συνόλου των εργασιών τους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξεως του 14% από την προηγούμενη έρευνα του 2012 και 49% από την έρευνα του 2010.

 

 

 

 

Καταλήγοντας στην ομιλία του  κ. Μιχάλης Πετροδασκαλάκης , επεσήμανε ότι «η διοίκηση απαιτεί από τον Εσωτερικό Έλεγχο να αναπτύξει ή και να ενισχύσει το συμβουλευτικό του ρόλο, παρέχοντας αξιοποιήσιμες επιχειρηματικές προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις, συνδράμοντας ουσιαστικά στη δημιουργία και διατήρηση αξίας για την επιχείρηση.

 

 

 

 

Προκειμένου να γίνει  αυτό, οι μονάδες  ΕΕ χρειάζεται άμεσα να ενδυναμώσουν τις δεξιότητες τους, διασφαλίζοντας ότι έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους, στον κατάλληλο ρόλο, την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες προσδοκίες των καιρών.

 

 

 

 

Σε αντίθετη περίπτωση , η επιχείρηση θα παραμερίσει τις μονάδες ΕΕ με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις, απομονωμένοι σε ένα ρόλο ξεπερασμένο.»

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα της ΕΥ συμμετείχαν περισσότεροι από 500 Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου (Chief Audit Executives/CAE) και μέλη Επιτροπών Ελέγχου, εκπροσωπώντας 20 κλάδους δραστηριότητας.

 

 

 

 

• Περισσότερα για την έρευνα εδώ →Insights on GRC_Internal Audit Survey 2013_AU1705

 

 

 

 

 

www. My Way Press.gr

14/10/2013

 

 

Σχετικά Άρθρα