Η διαπραγματευτική δύναμη του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και τα πρόθυμα “πτώματα” εταίρων μιας χρήσης

Η ευκολία της πολιτικολογίας, έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία στον ακρωτηριασμό της.

Η αδράνεια σε κεντρικά θέματα ανάταξης και ανάπτυξης, στη βάση ενός ολοκληρωμένου τεκμηριωμένου και στιβαρού εθνικού σχεδίου, έχει πολλαπλό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.

Η διαπραγματευτική δύναμη του εθνικού σχεδίου, όπως ευφυώς περιέγραψε πρόσφατα και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης θα προσδώσει το κλειδί της πραγματικής ανάπτυξης.

Πραγματική ανάπτυξη δεν θα προκύψει από τους δανειστές ή από κάποιον από μηχανής θεό. Θα προκύψει μόνον όταν συνειδητοποιήσουμε ότι τις απαραίτητες συνθήκες θα τις διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, σήμερα και στο μέλλον, τόνισε ο κ.Ανδρεάδης.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αξιοποίηση των πλάνων στρατηγικής εθνικής ανάπτυξης που έχουν εκπονηθεί, όπως οι στοχευμένες μελέτες του ΣΕΒ, το «Greece 10 years ahead” της McKinsey ή ο Οδικός Χάρτης 2021 του ΣΕΤΕ, θα στοιχειώνουν το πολιτικό σύστημα.

Το λεξιλόγιο της πολιτικής αμεριμνησίας της κυβέρνησης είναι ξεπερασμένο. Οι καταγγελίες δεν αποτελούν θέση. Η ισοπέδωση και η απλούστευση δεν είναι άποψη. Τα ευχολόγια δεν συνθέτουν στρατηγική. Η αντίληψη ότι η πολιτική της αυταπάτης και η άγνοια του νέου πολύπλοκου κόσμου μπορούν να κρυφτούν με την επικάλυψη ιδεολογημάτων είναι πολιτικός αναλφαβητισμός . Η αποσύνθεση της πολιτικής αυτής είναι ορατή. Δοκιμάσθηκε και απέτυχε. Και η αντιγραφή πολιτικών που κρύβουν το πρόβλημα είναι επιτυχής σε συνθήκες ανάπτυξης όπως της γερμανικής οικονομίας. Στο περιβάλλον της ελληνικής κρίσης είναι καθαρή απάτη.

 
Πρόθυμα “πτώματα” εταίρων μιας χρήσης
Όχι ειδήσεις τρόμου πριν τις εκλογές, ήταν ο τίτλος σε δημοσίευμα της Deutsche Welle , σχετικικά με το διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένα με το εντομοκτόνο Fipronil αυγά.

Γνώστες των διεργασιών υποπτεύονται ότι έγινε προσπάθεια λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές να μην εκθέσουν τους καταναλωτές σε ειδήσεις που προκαλούν φόβο, καθώς το εντομοκτόνο Fipronil ανιχνεύθηκε και σε τρόφιμα με αυγά.

Στην Ελλάδα η αποτύπωση ειδήσεων για την πραγματική οικονομία δεν είναι ειδήσεις τρόμου, όπως τις θεωρεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Και η στοχοποίηση των εφημερίδων με πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με το (επικίνδυνο και θλιβερό) παιχνίδι με θεσμικούς συνομιλητές (μικρής εμβέλειας) που επιχειρεί, θα επιταχύνει απλώς την φθορά της. Η σανίδα σωτηρίας μέσω της εκλεπτυσμένης ουδετερότητας των ίσων αποστάσεων εκμεταλλεύεται την αγωνία των συνομιλητών-τα ανταλλάγματα έχουν κόστος . Αντί να επιμείνουν στο εθνικό σχέδιο νομίζουν ότι θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης για το αύριο. Πολιτικές κολοτούμπες είναι κολλητικές αλλά δεν συνάδουν με την αντίληψη του επιχειρείν.

Είναι έγκλημα να αποτελέσουν πρόθυμα πτώματα, για να πατήσει, όπως σε τόσα άλλα στο παρελθόν, ένας πολιτικός με ιστορικό παρόμοιων συμπεριφορών.

( Υγ -Το εμπάργκο δεν μας φοβίζει)

Π. Τσακιρίδης

Σχετικά Άρθρα