Θα υλοποιηθεί η συμφωνία αν επικυρωθεί;

•Προς έγκριση η συμφωνία από το Eurogroup

Εν όψει της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για το τρίτο δανειακό πακέτο, το ελληνικό ζήτημα απασχολεί τον γερμανόφωνο τύπο, στον οποίο δημοσιεύονται ρεπορτάζ, σχόλια αλλά και σχετικά αφιερώματα.

Δεκασέλιδο αφιέρωμα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Το δίλημμα που αφορά την Ελλάδα». Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρονται οι βασικές θέσεις γερμανών πολιτικών της πρώτης γραμμής, όπως έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, δημοσκοπήσεις στις οποίες αποτυπώνονται οι απόψεις των Γερμανών σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το σύνολο των χρημάτων που έχει λάβει η χώρα μέχρι σήμερα.
Ο λόγος δίνεται και σε βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών, αλλά και σε γερμανούς επιχειρηματίες και οικονομολόγους, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο τρίτο ελληνικό δανειακό πακέτο. Επιπλέον στο εν λόγω αφιέρωμα σχολιάζεται και η πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού να εφαρμόσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις χωρίς τη θέλησή του. «Όταν αναφέρεται στο πρόγραμμα στήριξης ο Αλ. Τσίπρας μιλάει για μια κακή συμφωνία που του επέβαλαν οι δανειστές και στην οποία δεν πιστεύει. Αυτό προκαλεί το ερώτημα αν ο έλληνας πρωθυπουργός έχει την πολιτική βούληση και δύναμη να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται σε σχόλιο που συνοδεύει το εκτενές αφιέρωμα.

Άρθρο στη Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για μια ιδιαίτερη μεταχείριση που απολαμβάνει ο έλληνας πρωθυπουργός από τη γερμανίδα καγκελάριο. «Όσο σκληροί κι αν είναι οι όροι, όσοι αυστηροί και αν είναι οι έλεγχοι της υλοποίησης αυτών: Εάν υπάρξει ένα τρίτο πακέτο στήριξης, τότε ένας αριστερός πρωθυπουργός (ο Αλέξης Τσίπρας), που μάλιστα ανήλθε στην εξουσία με “αντιμερκελική” προεκλογική εκστρατεία, θα έχει την εμπιστοσύνη της καγκελαρίου, σε βαθμό που άλλοι ούτε στα όνειρά τους δεν βλέπουν».

Την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε πρόσφατη έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου της πόλης Χάλε, που υποστηρίζει ότι η Γερμανία κέρδισε από την ελληνική κρίση γύρω στα 100 δισ. ευρώ, σχολιάζει σήμερα ηFrankfurter Allgemeine Zeitung. «Το Βερολίνο δεν θέλει να φαίνεται ως κερδισμένος της ελληνικής κρίσης» είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο αναφέρεται και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η γερμανική έρευνα στον διεθνή τύπο και τις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης από την άλλη πλευρά να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η εν λόγω έκθεση. Η εφημερίδα παραθέτει μεταξύ άλλων την εκτίμηση του «σοφού» της γερμανικής οικονομίας Λαρς Φελντ ότι τα κέρδη του γερμανικού δημοσίου από τα χαμηλά επιτόκια ισοδυναμούν με τις απώλειες που καταγράφουν οι πολίτες στις αποταμιεύσεις τους.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται η αλλαγή κλίματος μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Μετά την βασική συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, οφειλέτες και εκπρόσωποι πιστωτών βρίσκουν μόνο επαινετικά λόγια ο ένας για τον άλλον. Γίνεται λόγος για νέα διάθεση και για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης…» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και εκφράζει στη συνέχεια την άποψη ότι προς το παρόν όλα αυτά βρίσκονται σε πολύ θεωρητικό επίπεδο «Είναι γεγονός ότι η βελτίωση του κλίματος μέχρι στιγμής βρίσκεται μόνο στα χαρτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά διατυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αμφιβολίες του για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων.Πηγή:Deutsche Welle

 
Προς έγκριση η συμφωνία από το Eurogroup
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς «ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», δηλώνει πηγή της ΕΕ στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί» τονίζει στην εφημερίδα του Ελσίνκι η ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται.

«Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας»  σημειώνει η ίδια πηγή.

Προσθέτει δε ότι «η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται  ότι θα αντιταχθεί»

Θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup.

Επίσης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σχετικά Άρθρα