Ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και εμφανής αμηχανία

Η εκλογή Τραμπ καθιστά μάλλον εθιμοτυπική την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα, η χώρα μας τοποθετείται σήμερα στους ηττημένους των εκλογών και τα θεσμικά αντίβαρα που υπάρχουν  στην  αμερικάνικη δημοκρατία αποτελούν τα σημεία που αναδεικνύουν σημερινά  άρθρα γνώμης των ελληνικών ΜΜΕ.

 
Ο αντισυστημικός λαϊκισμός αποδεικνύεται πλέον  ως η κυρίαρχη δύναμη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επικράτηση του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ ,τη χώρα που είτε μας αρέσει είτε όχι αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου, ανοίγει το δρόμο στην εποχή των τεράτων, αναφέρει Το Βήμα.

Όπως σημειώνει: «Μπορεί οι ΗΠΑ επί Ομπάμα να κατάφεραν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση,να μειώσουν την ανεργία αλλά ταυτόχρονα οι ανισότητες παρέμειναν στα ύψη. Η μεσαία τάξη που βλέπει διαρκώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το βιωτικό της επίπεδο να μειώνεται αντί να αυξάνεται φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Τράμπ. Με την εποχή Τράμπ είναι σχεδόν σίγουρο  ότι αυτή η τάση της αντισυστημικής ρητορείας θα έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Πέρα από τις όποιες εξελίξεις στις ΗΠΑ ο κόσμος ολόκληρος μπαίνει πια σε μια νέα απρόβλεπτη εποχή. Με  τόσα ανοιχτά μέτωπα γύρω μας μια ακόμα παγκόσμια αταξία είναι ότι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί. Η μόνη ίσως ελπίδα, για να μην επιβεβαιωθεί η εποχή των τεράτων είναι να μπορέσουν τα θεσμικά αντίβαρα που υπάρχουν  στην αμερικάνικη δημοκρατία, να συγκρατήσουν τον υπερφίαλο και αδίστακτο νέο πλανητάρχη…  »

«Μουδιασμένη παρακολουθεί αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση τα αναπάντεχα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καθώς είχε ποντάρει όλα της τα λεφτά στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους με βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην περίπτωση όμως μόνο νίκης της κυρίας Χίλαρι Κλίντον», παρατηρεί άρθρο γνώμης από το Πρώτο Θέμα. Όπως συνεχίζει: «Δίχως διπλωματικά ανοίγματα προς την πλευρά Τραμπ και με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα να έχει στηρίξει δυναμικά την υποψήφια των Δημοκρατικών, η χώρα μας τοποθετείται σήμερα στους ηττημένους των εκλογών. Κι αυτό διότι η υπόθεση χρέος είχε τοποθετηθεί κάτω από την ομπρέλα Κλίντον – Ομπάμα και τώρα όλη η αρχιτεκτονική ανατρέπεται. Πιθανή αξιοποίηση από την πλευρά του κ. Ομπάμα του βήματος που θα του προσφερθεί η κυβέρνηση στην Ακρόπολη για μια πολιτική τοποθέτηση κατά των όσων κομίζει πολιτικά ο κ. Τραμπ και σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε μορφή κριτικής εναντίον του, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αμηχανία την κυβέρνηση Τσίπρα.»

«Οι αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, ωστόσο, σαφείς και πιθανότατα ενδεικτικές της προσέγγισης του εκκεντρικού Ρεπουμπλικάνου», σημειώνει άρθρο γνώμης της Ναυτεμπορικής.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει « έχει ποντάρει πολλά στη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ  απέναντι στον γερμανικό παράγοντα με στόχο να μετριαστεί η ένταση της περιοριστικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία και να επισπευστεί η περαιτέρω διευθέτηση του χρέους. Υπό αυτήν την έννοια, σήμερα έχει καλούς λόγους να προβληματίζεται. Η εκλογή Τραμπ, με άλλα λόγια η έξοδος της Χίλαρι Κλίντον από το κάδρο, ανακατεύει την τράπουλα και καθιστά μάλλον εθιμοτυπική την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, με τους Δημοκρατικούς να παραδίδουν τα «κλειδιά» στους Ρεπουμπλικάνους. «Δεν θα εμπλεκόμουν και πολύ. Παρα-ανακατευόμαστε σε πολλά άλλα πράγματα. Θα άφηνα τη Γερμανία να το χειριστεί. Εμείς έχουμε αρκετά προβλήματα. Αυτά είναι ψίχουλα για τη Γερμανία. Μπορεί να το χειριστεί. Είναι πιθανό να έρθει ο Πούτιν να σώσει την παρτίδα, αν δεν το κάνει η Γερμανία», έχει πει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς ποιος θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα αν βρεθεί ξανά στο χείλος του γκρεμού.»

Με ψυχραιμία, αλλά και ιδιαίτερο προβληματισμό, παρακολουθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει η Ημερησία. Όπως αναφέρει: «Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, αγωνιούν για την επόμενη ημέρα σε σχέση με τα καυτά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και για τα οποία έχει λόγο και η αμερικανική διπλωματία. Ολοι συμφωνούν ότι πλέον μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του νέου Πλανητάρχη σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και ποιες είναι οι θέσεις του για το ελληνικό χρέος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι συμφωνούν πως οι ΗΠΑ θα κλειστούν περισσότερο στα σύνορά τους και ειδικά στα οικονομικά η πλευρά Τραμπ πιστεύει στον περισσότερο προστατευτισμό.»

«Ως προς το χρέος, το επιτελείο Ομπάμα παρακολουθούσε στενά τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ώστε να διαμορφώσει το τελικό μείγμα της ομιλίας που, με φόντο την Ακρόπολη, θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η επικράτηση Τραμπ τα αλλάζει όλα. Ναι μεν δεν ακυρώνει αλλά, σαφώς, υποβαθμίζει το μήνυμα της παρουσίας Ομπάμα στην Αθήνα», υπογραμμίζει Η Καθημερινή.

«Ακόμη κι αν ο, χαρισματικός, απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει μία ισχυρή πρόσκληση προς την Ευρώπη για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα είναι ο Τραμπ (και όχι η Χίλαρι Κλίντον) που θα λάβουν την τελική απόφαση.

Η εκλογή Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες και επηρεάζει, προφανώς, και την Ελλάδα. Επί του παρόντος, σε επίπεδο ελληνικής κοινής γνώμης, η εκλογή Τραμπ αντιμετωπίζεται με όρους οπαδικούς και απαξίωσης. Μοιάζει λογικό. Κυβέρνηση και κόμματα, όμως, δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν τους συνομιλητές τους, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, έχουν την υποχρέωση να αναζητήσουν, ήδη από σήμερα, διαύλους επαφής προκειμένου να λάβουν έγκαιρα θέση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης που αναλαμβάνει, από τον Ιανουάριο, τις τύχες της υπερδύναμης. Μόνον έτσι μπορούν να προασπιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα.»

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια», αναφέρει κυβερνητική πηγή σχετικά με τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

«Φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά», προσθέτει η ίδια πηγή της κυβέρνησης και καταλήγει: «Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

 
«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και θα παραμείνουν ισχυρές», αναφέρουν πηγές της ΝΔ για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

Πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ανέφεραν: «Οι Αμερικανοί αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και θα παραμείνουν ισχυρές και δεν επηρεάζονται από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα».

Τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγχαίρει έναν “πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ”.

Ο Ομπάμα συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

 
ΓΓ του ΝΑΤΟ: Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές. «Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

Η Μέρκελ προτείνει στον Τραμπ “στενή συνεργασία” στη βάση κοινών αξιών.

 
Πρόσκληση Γιούνκερ – Τουσκ για συνάντηση κορυφής ΕE – ΗΠΑ

«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυναν από κοινού πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, για να προσέλθει σε μια συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΗΠΑ, μόλις γίνει δυνατόν.

Σε κοινή τους συγχαρητήρια επιστολή προς τον Τραμπ, Γιούνκερ και Τουσκ τον «προσκαλούν να επισκεφθεί την Ευρώπη για μια συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ», διότι είναι «πιο σημαντική από ποτέ η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».

 
Χίλαρυ Κλίντον: Μην σταματήσετε να πιστεύετε ότι το να παλεύετε γι αυτό που είναι σωστό αξίζει

Η Χίλαρυ Κλίντον απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της, αφότου ευχαρίστησε την ομάδα της, αναγνώρισε την ήττα της και δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον Ντόλαντ Τραμπ να ηγηθεί. “Ο Ντ. Τραμπ θα είναι ο Πρόεδρος μας. Του χρωστάμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και μια ευκαιρία να ηγηθεί” τόνισε η Χ. Κλίντον και συμπλήρωσε ότι χθες βράδυ τον συνεχάρη και προσφέρθηκε να εργαστεί μαζί του “για το καλό της χώρας”.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το Δημοκρατικό κόμμα θα διαφυλάξει την ελευθερία του λόγου, το κράτος δικαίου και τις αρχές στις οποίες πιστεύει.

“Γνωρίζω πόσο απογοητευμένοι είστε, γιατί είμαι κι εγώ” σχολίασε η Χίλαρυ Κλίντον, “αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που αναμέναμε”, συμπλήρωσε. “Αυτή η ήττα είναι επώδυνη όμως ποτέ μην σταματήσετε να πιστεύετε ότι το να παλεύετε γι αυτό που είναι σωστό αξίζει” είπε η Χίλαρυ Κλίντον. “Είδαμε ότι το έθνος μας είναι πιο διχασμένο από όσο πιστεύαμε αλλά ακόμα πιστεύω στην Αμερική και ποτέ δε θα σταματήσω”.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα δήλωσε ότι η ομάδα του θα εργαστεί για μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση της εξουσίας, όπως ακριβώς είχε κάνει πριν οκτώ χρόνια η διοίκηση Μπους για τον ίδιο. “Η Προεδρία και η Αντιπροεδρία είναι μεγαλύτερη από εμάς” δήλωσε ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να αφήσουν στην άκρη την απογοήτευση τους για την νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ που θα τον διαδεχτεί τον ερχόμενο Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο. “Όλοι σήμερα ανησυχούμε για την ηγεσία της χώρας μας” σχολίασε ο Μπ. Ομπάμα ευχόμενος την επιτυχία του Ντ. Τραμπ και συμπληρώνοντας ότι “Είμαστε όλοι μια ομάδα, δεν είμαστε πρώτα Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι, είμαστε πρώτα όλοι Αμερικάνοι, όλοι πατριώτες”.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο Μπ. Ομπάμα τόνισε πως θεώρησε ενθαρρυντικό γεγονός την έκκληση που απηύθυνε ο Ντ. Τραμπ για ενότητα. “Άκουσα τις δηλώσεις Τραμπ, αυτό το μήνυμα άκουσα στις δηλώσεις του και όταν μίλησα μαζί του και αυτό μου έδωσε μια ανάταση, μια αίσθηση ενότητας” σχολίασε ο απερχόμενος Πρόεδρος ενώ τόνισε την ανάγκη κανείς να μην νιώσει αποκλεισμένος, με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και κυρίως σεβασμό του ενός προς τον άλλο. “Ελπίζω ο Ντ. Τραμπ να διατηρήσει αυτό το πνεύμα και να ξεκινήσει έτσι την προεδρία του” σχολίασε ο Μπ. Ομπάμα.

Σχετικά με τη Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε υπερήφανος για την πορεία της και τη δημόσια παρουσία της και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την Αμερική και όσα πιστεύει.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την Πέμπτη τον Ντόναλαντ Τραμπ και ότι η ομαλή μετάβαση εξουσίας είναι ορόσημο για την αμερικανική δημοκρατία. “Όλοι τώρα υποστηρίζουμε να πετύχει να ενώσει και να ηγηθεί της χώρας” δήλωσε σημειώνοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν μακρά και δύσκολη. Όπως επισήμανε, ο ίδιος και ο Τραμπ έχουν μεγάλες διαφορές, αλλά τόνισε πως “όλοι θέλουμε το καλύτερο για αυτή την χώρα”.

«Οι θέσεις του Ντόναλαντ Τραμπ  για την εξωτερική πολιτική δεν ήταν πολλές, άρα πρέπει να αναμένουμε την στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, για να μπορούμε να έχουμε, σε ότι αφορά την Ελλάδα, μία αίσθηση για το που θα πάει η αμερικανική εξωτερική πολιτική», δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ionian ΤV», η βουλευτής και συντονίστρια των τομέων Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως ανέφερε στην συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη, «η εμπειρία έχει δείξει πως οι μεγάλες δημοκρατίες, όπως η Αμερική, έχουν πάρα πολλούς διαφορετικούς θεσμούς, οι οποίοι ελέγχονται» και πρόσθεσε: «Κανένας δεν είναι παντοκράτορας στην Αμερική και άρα θα υπάρχουν διάφοροι θεσμοί, οι οποίοι θα κρατήσουν μια ισορροπία στις διάφορες αποφάσεις».

Πάντως, όπως σημείωσε, «νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε  να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και σε ότι αφορά στην επιλογή των προσώπων, αλλά και δια των δηλώσεών του, σχετικά με την εξωτερική πολιτική».

Όσον αφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η εκλογή Τραμπ ήταν η μια μεγάλη έκπληξη, για πάρα πολύ κόσμο». Επίσης, ανέφερε ότι «η Αμερική έχει ένα νέο Πρόεδρο, αλλά αναμφισβήτητα και μια βαθιά διχασμένη κοινωνία».

Τελευταια ενημέρωση 23:25

Σχετικά Άρθρα