Κ. Λαγκάρντ: «O αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά»

«Kαταστροφικός για την ανάκαμψη»

 

 • Στο -1,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα- Στο 0,8% στην Eυρωζώνη

 

• CNBC: «O αποπληθωρισμός είναι εξαιρετικά ακριβός και επικίνδυνος»

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%, ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Προειδοποίησε ωστόσο για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό-στόχο πολλών κεντρικών τραπεζών διεθνώς.

 

«Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για εμφάνιση αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη» της διεθνούς οικονομίας, επισημαίνοντας «αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά».

 

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ακόμη ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές.Ωστόσο «δεν αναμένουμε μεγάλες, βαριές και σοβαρές συνέπειες» εξ αυτού του γεγονότος, αφού η μείωση του όγκου των αγορών αξιόγραφων από μέρους της Fed θα είναι σταδιακή.

 

«Συνολικά η κατεύθυνση είναι θετική, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ χαμηλή, πολύ εύθραυστη και πολύ άνιση», σημείωσε η Λαγκάρντ.

 

Αρνητικό πληθωρισμό κατέγραψε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο -1,8% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο. Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός σημείωσε μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο -1,3% έναντι -0,8% τον Νοέμβριο.

 

Στο 0,8% ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη

Αναφορικά με το σύνολο της Ευρωζώνης, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 0,8%, κινούμενος περαιτέρω κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,3% από το Νοέμβριο, και κατά 0,8 % από το Δεκέμβριο του 2012. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του ετήσιου ρυθμού του πληθωρισμού, από το 0,9% το Νοέμβριο, και διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα από τον στόχο του κοντά στο 2% της ΕΚΤ.

 

Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια – μειώθηκε στο 0,7% , το χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

 

CNBC: O αποπληθωρισμός είναι εξαιρετικά ακριβός και επικίνδυνος

Η μεγάλη υπόσχεση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν πως μια ενιαία πειθαρχημένη κεντρική τράπεζα θα τερμάτιζε τις πληθωριστικές τάσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προωθώντας τη στενότερη ολοκλήρωση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC επισημαίνοντας πως έκτοτε, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά.

 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε υποχωρώντας σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ, με πολλές οικονομίες να διατρέχουν τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης. Οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να επιμείνουν. Δεν αποκλείεται η Ένωση να εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού συρρικνώνοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

 

Η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την απειλή και να την αντιμετωπίσει τώρα που διαθέτει τα εργαλεία να το κάνει προκειμένου να αποφύγει ένα νέο αποπληθωριστικό σοκ, υπογραμμίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

 

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο αποπληθωρισμός είναι εξαιρετικά ακριβός και επικίνδυνος. Λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο Ben Bernanke παραχώρησε μια ομιλία το 2002 με θέμα «Αποπληθωρισμός: Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί εδώ», στην οποία δεσμεύτηκε πως η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποτρέψει σημαντικό αποπληθωρισμό.

 

Προκειμένου να διατηρήσει τις προσδοκίες αύξησης των τιμών, η ΕΚΤ πρέπει να πράξει το ίδιο, τονίζει.

 

Η καλύτερη στρατηγική καταπολέμησης του αποπληθωρισμού είναι να αποτρέψεις την εκδήλωσή του. Τι μπορεί όμως μια κεντρική τράπεζα να κάνει όταν ο αποπληθωρισμός έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του ενώ τα επιτόκιά της κινούνται κοντά στο 0%; Ο Bernanke παρέθεσε τέσσερεις προσεγγίσεις στην επίλυση αυτού του προβλήματος:

 

– Διεύρυνση του ισολογισμού μέσω δανεισμού ή αγοράς ομολόγων από τις αγορές

– Χαμηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού μέσω της διατήρησης χαμηλών επιτοκίων στους βραχυπρόθεσμους τίτλους ή θέσπισης ανώτατου ορίου στους βραχυπρόθεσμους τίτλους μέσω απεριόριστων αγορών κρατικών δανείων

– Υιοθέτηση επεκτατικής νομισματικής πολιτικής σε συνδυασμό με δημοσιονομικά κίνητρα και τα τέλος

– Νομισματική υποτίμηση

 

Για την ΕΚΤ, ωστόσο, οι τρεις πρώτες επιλογές ενέχουν περισσότερους κινδύνους από ότι για την Fed, σύμφωνα πάντα με το CNBC. Τι θα γινόταν όμως αν χρησιμοποιούσε το νόμισμα ως εργαλείο κατά του αποπληθωρισμού;

 

Δυστυχώς καμία από τις επιλογές δεν είναι εύκολη, καθώς όλες τους ενέχουν προβλήματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ωστόσο, στην περίπτωση της ΕΚΤ ο καλύτερος δρόμος είναι αυτός της υποτίμησης του νομίσματος καθώς έτσι διαφυλάσσεται η αξιοπιστία της ΕΚΤ και περιορίζονται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Σχετικά Άρθρα