Οι επαναστάτες ηγέτες της ριζοσπαστικής καινοτομίας και η συμβολή του ΤΕΕ

Η τακτική «μια από τα ίδια»  στο πεδίο της ανάπτυξης είναι καταδικασμένη από την αρχή. Είχε ξεχαστεί  στις  ήρεμες οικονομικές περιόδους, δοκιμάσθηκε άτολμα σε θεωρητικό επίπεδο ως άσκηση ρητορείας.  Ο ανήσυχος πρόεδρος του ΤΕΕ, συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα. Ως ηγέτης της πραγματικής οικονομίας, δίνει τον τόνο, με την διπλή ιδιότητα του θεσμικού οργάνου της πολιτείας και ως στέλεχος πρώτης γραμμής. Με την εκστρατεία της πρωτοβουλίας Prototype σκοπεύει να δικτυώσει  τους ηγέτες στα δύο πεδία που δημιουργούν αθόρυβα: το εξαιρετικό ελληνικό επιστημονικό δυναμικό και τις υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις για να γίνουν πράξη διεθνώς ανταγωνιστικά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας.

Ο κόσμος έχει ήδη προχωρήσει με άλματα, εκεί που η χώρα μας ασθμαίνοντας θέλει με τρομακτική καθυστέρηση να φτάσει- στην ριζοσπαστική καινοτομία. Τα προνόμια του χθες που διασφάλιζαν μια επίπλαστη επιτυχία με ημερομηνία  λήξης έχει παρέλθει. Η ανακύκλωση μίζερων στρατηγικών και ατέρμονων διαπιστώσεων απωθεί και κοστίζει.

Οι ηγέτες της πραγματικής οικονομίας όταν κινητοποιούνται από ιδέες ασκούν επιδραστική πολλαπλασιαστική  πολιτική αποτελεσμάτων, διεκδικούν πόρους και θέτουν κανόνες, ελέγχουν τους  αδρανείς φορείς χάραξης πολιτικής και παρακολουθούν με αυστηρή προσήλωση εάν τα εμπόδια εξαλείφονται κάθε μέρα.

Θέτουν οι ίδιοι τις απαιτήσεις της ριζοσπαστικότητας διότι γνωρίζουν τον δρόμο. Είναι απλό. Τον έχουν βαδίσει. Έχουν φτύσει αίμα. Έχουν δαπανήσει χρόνο, γνώσεις, σπουδές, και διαθέτοντας όραμα ατομικής και συλλογικής προόδου είναι δικαιωματικά αυστηροί.

«Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά, να δικτυώσουμε το λαμπρό επιστημονικό δυναμικό με τις πολύ δυναμικές επιχειρήσεις που διαθέτει η χώρα, ώστε καινοτόμες ιδέες να γίνουν πράξη, να παραχθούν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί μέσα από την καινοτομία μπορούν να έρθουν επενδύσεις, παραγωγή νέου πλούτου με ανταγωνιστικότητα,  εντέλει άνοδος του ΑΕΠ και του εισοδήματος και πραγματική ανάπτυξη για τη χώρα».

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατά την διάρκεια  σημερινής συνέντευξης τύπου ανακοίνωσε την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων στον Β΄ κύκλο της πρωτοβουλίας Prototype, που για τον τρέχοντα κύκλο εστιάζει στη θαλάσσια οικονομία και ονομάζεται Blue Prototype by TEE, HCMR-ΕΛΚΕΘΕ and Attica Region

«Πιστεύω βαθιά – και όλοι στο ΤΕΕ πιστεύουμε – στην αξία της παραγωγής νέας γνώσης αλλά και στη δημιουργία νέων, ανταγωνιστικών σε όλον τον κόσμο, προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από αυτή τη γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια αλλά και στην αγορά. Έχουμε το δυναμικό, ερευνητικό, επιστημονικό, επαγγελματικό και ερευνητικό να πετύχουμε πολλά» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και υπογράμμισε ότι «πρέπει να παλέψουμε να αρθούν όσα εμπόδια υπάρχουν στην επικοινωνία τους, να δικτυώσουμε όσους μπορούν να φέρουν νέες ευκαιρίες» υπογραμμίζοντας ότι «μέσα από την καινοτομία μπορούν να έρθουν επενδύσεις, παραγωγή νέου πλούτου, με ανταγωνιστικότητα, εν τέλει άνοδος του ΑΕΠ και του εισοδήματος και πραγματική ανάπτυξη για τη χώρα».

«Δεν θέλουμε να είμαστε ένας διαγωνισμός καινοτομίας, όπως αυτοί που γίνονται κατά δεκάδες. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε δεξιότητες και επαφές που δεν υπάρχουν σε ομάδες και ερευνητές με προοπτική και να δώσουμε ευκαιρίες. Τόσο στους ίδιους όσο και σε επιχειρήσεις. Φιλοδοξούμε να φέρουμε πιο κοντά το ερευνητικό δυναμικό και όσους έχουν ιδέες που μπορούν να γίνουν πράξη με έμπειρα στελέχη και επιχειρήσεις που ήδη διαπρέπουν. Για αυτό και έχουμε ονομάσει το Prototype τεχνοδικτυακό επιταχυντή», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο Γιώργος Στασινός συνόψισε το μήνυμα της νέας πρωτοβουλίας του ΤΕΕ λέγοντας:  «Μπορεί να έχουμε αργήσει ως χώρα στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό – θίγω ακροθιγώς ένα θέμα που έχουμε τονίσει στο παρελθόν… Μπορεί να υπάρχει το ελληνικό παράδοξο να έχουμε ερευνητικά αποτελέσματα αλλά όχι έμπρακτη καινοτομία… Αλλά το ΤΕΕ, όπως πρέπει και άλλοι δημόσιοι φορείς, δίνει έμφαση στην αλλαγή της εικόνας.  Στη δημιουργία ευκαιριών και συνεργασιών.  Για να δημιουργούν οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας, για να βρίσκουν εδώ διέξοδο στη δημιουργικότητά τους και να καινοτομούν με οφέλη για την εθνική οικονομία, για να μη χάνουμε στο εξωτερικό πολύτιμους ανθρώπινους πόρους όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό το κάνουμε χωρίς πολλές φανφάρες, χωρίς βραβεία και εκδηλώσεις πολυτελείας.  Με δουλειά ουσίας και συνεργασίες που μπορούν να δώσουν πραγματική προστιθέμενη αξία στους συμμετέχοντες.  Για να έρθει επιτέλους η πραγματική ανάπτυξη».

Η σταδιακή αλλαγή στα κρίσιμα πεδία δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τρέχουμε ως χώρα πίσω από τις εξελίξεις. Όπου όμως οι πρωτοβουλίες ηγετών της ζωής και της επιχειρηματικότητας ανοίγουν δρόμο οφείλουν όλοι να συνεισφέρουν.

Οι επαναστάτες ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, το επιστημονικό δυναμικό και οι δυναμικές επιχειρήσεις κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: δημιουργούν πλούτο.

Η εποχή της συμβατικής πολιτικής και της συντήρησης έχει τελειώσει οριστικά.

Οι άνθρωποι της δημιουργίας έχουν τον λόγο.

Π. Τσακιρίδης

mywaypress.gr

Σχετικά Άρθρα