Ο Ματτέο Ρέντσι θέλει να προτείνει ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ

• Ασαφή και σοβαρή εκτιμά την κατάσταση με την Ελλάδα, ο Βέρνερ Φάιμαν

• Διαμεσολαβητική προσπάθεια της Ιταλίας

 
Η Ιταλία έχει αποφασίσει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ο Ματτέο Ρέντσι θέλει να προτείνει ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ.

Όπως αναφέρει σήμερα ο Τύπος, και ειδικότερα η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, ο Ματτέο Ρέντσι έχει σκοπό να προτείνει, στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, σήμερα στις Βρυξέλλες, την έγκριση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, το οποίο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της λιτότητας. Ένα σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση, πρόσφατα, και ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Όπως διαρρέει από το κυβερνητικό μέγαρο στην Ρώμη, ο Ρέντσι είναι διατεθειμένος να στηρίξει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για δραστική μείωση της λιτότητας, αλλά επιθυμεί, σε αντάλλαγμα, να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει κάποιες βασικής σημασίας μεταρρυθμίσεις.

 
Βιώσιμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους

Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, παράλληλα, αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η διαμεσολαβητική αυτή προσπάθεια της Ιταλίας έχει συμφωνηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ρέντσι. Και χθες, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι δυο πρωθυπουργοί ανέλυσαν, τηλεφωνικά, το μήνυμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δε Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος δήλωσε αμέσως ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις του Ρέντσι για εξισορρόπηση της ευρωπαϊκής πολιτικής προς την ανάπτυξη και για να βρεθεί μια λογική λύση στο θέμα της Ελλάδας, γράφει πάντα η Ιλ Μεσσατζέρο.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών, τέλος, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα τονίζει ότι « η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα πρέπει, τώρα, να θέσουν έναν πολιτικό στόχο: να αποφευχθεί η έξοδος της Αθήνας από το Ευρώ με ένα βιώσιμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους». Πηγή:  Deutsche Welle |- Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

 
• Ασαφή και σοβαρή εκτιμά την κατάσταση με την Ελλάδα, ο Βέρνερ Φάιμαν

Ως ασαφή και σοβαρή, αυτή τη στιγμή, εκτιμά την κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως είπε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Βιέννη, επείγει τώρα η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω μέτρα, διότι χωρίς αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ούτε καν σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα.

Ο ίδιος, δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί τώρα, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, είναι εύκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε, ενώ διερωτήθηκε από πού θα μπορέσει να έλθει τόσο σύντομα αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εξηγήσει ποια στρατηγική ακολουθεί.

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, είχε επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις συμβιβασμοί, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα, και όπως σημείωσε για συμβιβασμούς φαίνεται να έχει εντολή ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Βέρνερ Φάιμαν παρατήρησε, στη συνέντευξή του, ότι είναι πολύ δύσκολη η διακυβέρνηση στην Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη εποχή, επισημαίνοντας ότι πάρα πολλές δυσκολίες προήλθαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν προέκυψαν από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δεν μπορεί κανείς να του επιρρίπτει τις ευθύνες, ωστόσο θα πρέπει τώρα να κάνει συμβιβασμούς για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Σχετικά Άρθρα