ΠΟΜΙΔΑ προς Σταϊκούρα: Οχι στο “κάψιμο” του μέτρου της έκπτωσης φόρου για ανακαίνιση ακινήτων!

Προς πλήρες «κάψιμο» οδηγείται το μέτρο της έκπτωσης από φόρους του 40% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων της χώρας, που από ότι προκύπτει από το Σχέδιο του Προϋπολογισμού, περιορίζεται σε απλή εφάπαξ έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνον δεν θα αποτελέσει το παραμικρό κίνητρο για την έκδοση νόμιμων φορολογικών παραστατικών, όπως προκύπτει από τους συνημμένους πίνακες, αλλά αντίθετα θα αναγκάσει το Υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει και χρήματα σε όσους θα εξέδιδαν ούτως ή άλλως παραστατικά αγοράς οικοδομικών υλικών κλπ.
Αυτό σε αντίθεση με τις ρητές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, το σαφέστατο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την πρόσφατη δημόσια διαβεβαίωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η έκπτωση θα είναι από το φόρο και θα μπορεί να αποσβεστεί σε τρία οικονομικά έτη.

Η ΠΟΜΙΔΑ τόνισε αναλυτικά τα παραπάνω σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, (βλέπε info) και αναμένει την ορθή και θαρραλέα νομοθέτηση ενός μέτρου που αφορά όχι μόνον τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την όψη των πόλεων της χώρας μας, αλλά την αγορά, την απασχόληση, και ολόκληρη την κοινωνία.

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα επισυνάπτουμε και δύο αρχεία EXCEL με αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού της αφαίρεσης της δαπάνης ανακαίνισης από το φορολογητέο εισόδημα σε διάφορα σενάρια από τα προκύπτει το ασύμφορο της εκτέλεσης εργασιών ανακαίνισης με νόμιμα παραστατικά, και συνεπώς η πλήρης αποτυχία του μέτρου.

info
epistoli.staikouras.2019
ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ (ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ)
ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ (ΜΙΣΘΩΤΟΣ)

Σχετικά Άρθρα