ΣΒΘΣΕ – Nisos Advisors: «Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων – Επικοινωνιών στον τομέα των Επιχειρήσεων»

Η σημασία της Κυβερνο-ασφάλειας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα και ο ρόλος του ανθρώπου στα θέματα Κυβερνο-ασφάλειας, ήταν στο επίκεντρο της ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Συμβούλων Nisos Advisors, την Τετάρτη 26/5/2021.

 
Με μεγάλο ενδιαφέρον, οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων, παρακολούθησαν μία λεπτομερή ανάλυση της έννοιας της ολιστικής ασφάλειας στον τομέα των Επιχειρήσεων.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν:

-Η ανάγκη διασφάλισης των προσωπικών και επιχειρηματικών δεδομένων.

-Η σημασία της προστασίας από το αυξανόμενο, αυτή την εποχή Κυβερνο-έγκλημα (Cybercrime), και της σωστής – υπεύθυνης ενημέρωσης γύρω από τα θέματα ασφαλείας στον τομέα των Επιχειρήσεων.

-Η ανάγκη για καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη των Επιχειρήσεων, η αύξηση των μέτρων σχετικά με την Κυβερνο-ασφάλεια και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Κυβερνο-εγκλήματος.

Το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η κα Στέλλα Βαϊνά, Υπεύθυνη του ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network, η οποία καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές, τόνισε ότι η ενημέρωση και η καθοδήγηση των επιχειρήσεων στον τομέα της Κυβερνο-ασφάλειας, αποτελεί κομβικό παράγοντα της εύρυθμης λειτουργίας τους. Για τον λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος ανταποκρίθηκε  άμεσα στην πρόταση εταιρείας-μέλους του, Nisos Advisors,  να συνδιοργανώσει αυτή την ενημερωτική εκδήλωση. Η Nisos Advisors αποτελείται από μια ομάδα συνεργατών με εκτεταμένη εμπειρία,  πάνω από είκοσι χρόνια, στον τομέα των γραμμών διαχείρισης και της συμβουλευτικής πρακτικής και εστιάζει στους τομείς της Πληροφορικής και της Ασφάλειας.

Εκ μέρους της Διοίκησης του Συνδέσμου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Αριστομένης Εφραιμίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα την εταιρεία Συμβούλων Nisos Advisors, για την προθυμία της να μοιραστεί την πολύτιμη γνώση της και να μεταφέρει την εμπειρία της από τη συνεργασία της με ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους Φορείς στον τομέα αυτό, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: Η ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών είναι σημαντικός παράγοντας προσαρμογής κάθε επιχείρησης στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Όμως μαζί με την τεχνολογική προσαρμογή έρχεται και η ανάγκη διαχείρισης των αυξανόμενων κινδύνων του κυβερνοχώρου. Ένα σοβαρό περιστατικό μπορεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία, ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση μιας  επιχείρησης.  Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να διαθέτουν αποτελεσματικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας με όλα τα οργανωτικά και τεχνολογικά μέτρα.

Υπογράμμισε επίσης ότι: Ενώ η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, δεν παρατηρείται ανάλογη αναβάθμιση και αναθεώρηση των συστημάτων και πολιτικών ασφαλείας.

Οι κυβερνο-επιθέσεις μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία της επιχείρησης, να προκαλέσουν οικονομική ζημιά, να διακόψουν την παραγωγική λειτουργία, να υποκλέψουν πνευματική ιδιοκτησία, να διαρρεύσουν εμπιστευτικές πληροφορίες, να διακόψουν την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, ή ακόμα και να εκβιάσουν για την «απελευθέρωση» των δεδομένων. Επίσης, μπορεί να επιφέρουν νομικούς κινδύνους λόγω ελλιπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων (κανόνες GDPR).

 
Το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης διαμορφώθηκε ως εξής:

Εισαγωγή: Καλωσόρισμα – παρουσίαση των θεμάτων της ημερίδας Σταύρος Κατσούλης – Managing Partner

15.05-15.35 1o Μέρος: Η κυβερνο-ασφάλεια στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Ενότητα 1: Τάσεις – Περιστατικά Κυβερνο-ασφάλειας, Παντελής Ταμπακόπουλος – Security Consultant

Ενότητα 2: Νομικά – Κανονιστικά Πλαίσια, Χρήστος Κωνσταντίνου – Partner / Αιμίλιος Κορωναίος – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

-Ασφάλεια Συστημάτων Δικτύου και Πληροφοριών

-Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

15.35-16.00 2o Μέρος: Ο ανθρώπινος παράγοντας στο πλέγμα της Κυβερνο-ασφάλειας

Ενότητα 1: Είναι οι εργαζόμενοι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ασφάλεια των επιχειρήσεων; Παραδείγματα περιστατικών ασφαλείας, Παντελής Ταμπακόπουλος – Security Consultant

Ενότητα 2: Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ.). Απειλές για τους εργαζόμενους και την επιχείρηση, Γιώργος Ζαχαρόπουλος – Director Security Consulting

16.00-16.30 3o Μέρος: Ασφάλεια στον τομέα των Επιχειρήσεων

Ενότητα 1: Μέτρα προστασίας – αντιμετώπισης, Χρήστος Κωνσταντίνου – Partner

-Επιχειρηματική συνέχεια

-Βιομηχανικό περιβάλλον – κρίσιμες υποδομές

-Επιχειρηματικά – προσωπικά δεδομένα

-Βιομηχανικά συστήματα, φορητές συσκευές, τηλε-εργασία, ταξίδια κλπ.

Ενότητα 2: Ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των θεμάτων ασφαλείας, Σταύρος Κατσούλης – Managing Partner 

16.30-17.00 4o Μέρος: Ερωτήσεις – Συζήτηση 

Σχετικά Άρθρα