Σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά φαρμάκων της Βραζιλίας

• Από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φαρμάκων στον κόσμο- το ελληνικό ενδιαφέρον και  oι νέοι ισχυροί κλάδοι

 

To Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στον Άγιο Παύλο Βραζιλίας, κυκλοφόρησε μια τεκμηριωμένη έκθεση ανάλυση με τίτλο: Η αγορά φαρμακευτικών της Βραζιλίας, με συντάκτρια την κα Γεωργία Βελέντζα, Γραμματέας ΟΕΥ. Η έκθεση σημειώνει την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου και τις προοπτικές που μπορούν να προκύψουν για τις ελληνικές εταιρίες. Συνοπτικά όπως αναφέρει η έκθεση :

 

«Με 200 εκ. κατοίκους, η Βραζιλία είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φαρμάκων στον κόσμο.

 

Η χώρα χαρακτηρίζεται από το IMS ως αναπτυσσόμενη δεύτερου επιπέδου με πρόβλεψη μέσης ετήσιας αύξησης της δαπάνης για φάρμακα κατά 12%-15% μέχρι το 2016.

 

Με αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής και μια μεσαία τάξη της οποίας το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της δαπάνης για φάρμακα στη Βραζιλία αναμένεται να διατηρηθεί στο επίπεδο του 12%-15% το χρόνο μέχρι το 2016, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για τις εταιρίες του χώρου.

 

Με βάση τη διάρθρωση της εγχώριας αγοράς, συμπεραίνουμε τα εξής, σε σχέση με βασικές κατηγορίες προϊόντων:

 

-Χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση εξαιρέσεων, γενικά, η αγορά των γενόσημων θα πρέπει να θεωρείται από τις πλέον ανταγωνιστικές, λόγω της ικανότητας των εγχώριων εταιριών, που ενισχύθηκε την προηγούμενη δεκαετία στο πλαίσιο κρατικής πολιτικής ανάπτυξης του τομέα και υποκατάστασης εισαγωγών πρωτότυπων φαρμάκων.

 

-Νέα συνθετικά φάρμακα, βιοφάρμακα και φυτοθεραπευτικά σκευάσματα (που αξιοποιούν εγχώρια φυτά) αποτελούν την τρέχουσα έμφαση κράτους και επιχειρήσεων, με προοπτική να δημιουργηθούν υποκλάδοι αντίστοιχα ισχυροί, όπως κατέστη αυτός των γενόσημων.

 

Ανάπτυξη συνεργασιών σε αυτό το πεδίο, είτε με επιχειρήσεις, είτε με κρατικά εργαστήρια, καταρχάς έχει εξασφαλισμένο το ενδιαφέρον της βραζιλιανής πλευράς, ενώ μπορεί να αποδειχθεί η αποτελεσματικότερη μέθοδος προσέγγισης της αγοράς.

 

Οι συνεργασίες αυτές, μπορεί να αφορούν:

 

κοινή έρευνα και ανάπτυξη με βραζιλιανές εταιρίες, για τη δημιουργία νέων φαρμάκων, και

 

μεταφορά τεχνολογίας σε κρατικά εργαστήρια, μέσω PDPs, για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία είτε έχουν αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρία, είτε αποτελούν αποτέλεσμα συνεργασίας ελληνικής με βραζιλιανή.

 

Η εξαγωγή φαρμάκων, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρωτότυπα και τα μη διαθέσιμα στη Βραζιλία γενόσημα, προσφέρει επίσης καλές πιθανότητες επιτυχίας.

 

Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή του επιτόπιου συνεργάτη (εισαγωγέα / διανομέα) αποτελεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας, καθώς ο νόμος επιφυλάσσει για τον τελευταίο, πλεονέκτημα αποκλειστικής εμπορικής εκμετάλλευσης του προϊόντος για πέντε χρόνια.

 

Εκτιμάται ότι η ασφαλέστερη μέθοδος για τη δραστηριοποίηση εξαγωγικά στη βραζιλιανή αγορά, είναι μέσω εταιριών συμβούλων, που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι και παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες (διαδικασίες, δίκτυο πωλήσεων και διανομής) στους υποψήφιους εξαγωγείς.

 

Η αγορά πρώτων υλών, ιδίως των δραστικών συστατικών, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι περισσότερες βραζιλιανές φαρμακοβιομηχανίες δε διαθέτουν ακόμα τεχνογνωσία και υποδομές για την παραγωγή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.

 

Ομοίως, η αγορά ιατρικού εξοπλισμού, που εμφανίζει υψηλό ποσοστό εισαγωγών, αν και στον κλάδο αυτό εντάσσεται πλήθος προϊόντων και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις επιμέρους κατηγορίες.

 

Εκτιμούμε, πάντως, ότι οι εισαγωγές αφορούν περισσότερο μηχανήματα διάγνωσης και θεραπείας υψηλής τεχνολογίας, μη διαθέσιμης τοπικά.»

 

Η πλήρης έκθεση εδώ:radC7302Η αγορά φαρμακευτικών της Βραζιλίας

 

Σχετικά Άρθρα